Veszélyes helyek: Lőrinc utcai gyalogátkelőhely
Közélet
2016. júl. 22.

<p><span>Tegnap este megint majdnem elütöttek a zebrán a Lőrinc utca közepén. Nem először és nem is utoljára kerültem Esztergom kellős közepén ilyen helyzetbe. </span></p>

A történet már-már szokásos: közepes tempóban lépek le az útról, jobbról a Sörakadémia előtt jön egy autó. Már majdnem az út közepén vagyok, de nem fékez. Felteszem a karomat, lassítok, hátha észreveszi a megadást meg azt, hogy gyalogos van a zebrán, de azért meg is tudjak állni, ha mégis átrobog előttem. Nem ez történik: fékez és megáll és ordít, hogy kisg.ci meg ne szólalj mert leütlek. Ahogy elrobog mellettem, már rezignáltan tárcsázom  a rendőrséget, remegő hanggal bejelentem a rendszámot, de közben tudom, hogy úgysem történik semmi. Esztergom ilyen. Sok a bunkó. Minőségi lakosságcsere kéne. Bár minek, ezt is megszoktuk. 

Hazaérek, kicsit lenyugszom, levelet írok, hátha a végére jobban lenyugszom. Címzett: az önkormányzat. 

Tisztelt Önkormányzat!

Esztergom, Lőrinc utcai lakosként szeretném felhívni az Önkormányzat figyelmét egy komoly problémára, amely tapasztalatom szerint elég gyakran teremt veszélyes helyzetet a belvárosban.

A Rákóczi tér felől a Mária Valéria híd felé vezető sávban haladó járművek igen gyakran nem veszik figyelembe azt a KRESZ szabályt, miszerint az utca közepén található gyalogosátkelőhelyet úgy kellene megközelíteniük, hogy az úttestre lelépő gyalogosok előtt biztonságosan meg tudjanak állni. Sok esetben a vezetők a kanyarban lévő zebrát elhagyva 60-70 km/h sebességre gyorsítva "lőnek ki" az utcán. A másik irányból érkező forgalom is gyakran veszélyes: a szigeten még 30 km/h sebességkorlátozás van érvényben, de az élményfürdőtől ez feloldódik. Az elmúlt két hónapban három esetben kerültem olyan helyzetbe, hogy bőven a gyalogátkelőhelyről kellett visszaugranom, vagy az út közepén megállnom, mert az autós nem adta meg az elsőbbséget. Volt olyan, hogy a zebra után állt meg, és kiszállva kifejezetten agresszíven lépett fel velem szemben. Egy másik esetnél az 5 éves lányomat kellett nagy erővel visszarántanom egy autó elől - egy méterre bent voltunk a zebrán - ezt az esetet Szerencsés képviselő úr is látta.

Véleményem szerint a helyzetre két irányú, de egymásra épülő megoldás létezik:
- a szigeten elhelyezett 30 km/h-s sebességkorlátozást ki kell terjeszteni a Lőrinc utca teljes hosszára. Egyébként is lakóövezetről van szó.
- a Lőrinc utca közepén található zebrát meg kellene emelni, szintbe hozni a járdával, hogy teljes szélességben egyfajta emelt "fekvőrendőrként" funkcionáljon. Esztergomban nem nagyon van ilyenre példa - Budapesten a teljes belvárosban viszont ilyen jellegű megoldásokkal igyekeztek csökkenteni a forgalom okozta veszélyeket a gyalogosok által frekventált utakon, kereszteződésekben.

A Lőrinc utca végén, a Kis-Duna sétány két oldalát sajnos a mai napig nem köti össze gyalogátkelőhely, pedig tapasztalataim szerint erre is egyre nagyobb igény lenne - a Kis Duna sétányon sétáló emberek, vagy éppen a július óta működő szálloda vendégeinek biztonsága érdekében.

Remélem, hogy jelen javaslatom a megfelelő bizottság elé tud kerülni és akár a jövő évi költségvetésből, akár még az idei tartalékokból a probléma megoldásának előkészítése mihamarabb meg tud indulni.

Tisztelettel,

Cserép János

Én megtettem. Leírtam. Ha történik valami, rajtam nem múlt. Ha nem, az sem. Legközelebb talán megint megúszom. Ha nem, remélem egyedül leszek, nem gyerekkel. 

 

Ha tud hasonlóan veszélyes helyeket a városban, amire rá kellene irányítani a városvezetés figyelmét, nyugodtan írja le kommentben, vagy ha anonim kíván maradni küldje el nekünk az admin@szeretgom.hu e-mail címre és mi továbbítjuk az illetékeseknek.

(forrás)