Ezeket a fagyikat nyalja előszeretettel az esztergomi
Gazdaság
2016. júl. 21.

<p><span>A nyár megunhatatlan cukros slágerterméke a fagylalt, néhol városunkban is kígyózó sorokban állnak az emberek, hogy néhány gombóc erejéig átéljék a különböző ízekben készített csodát. A nagy esztergomi fagyimustra, úgy, hogy közben nem mondunk ítéletet, és nem bántunk meg senkit. Akár kommentben is ajánlhatjátok szubjektív kedvenceiteket.</span></p>

Ettore Cukrászda, Esztergom

Talán a legismertebb esztergomi fagylaltozó a belvárosban, tulajdonosa a Prima Primissima-díjjal is kitüntetett testnevelő tanár, Szerencsés Tibor, aki elmondása szerint szertornaedzőként évek óta úgy veszi rá a diákokat a sportolásra, hogy minden edzés után fagyit ad nekik. De azt nem azonnal, hanem csak a következő alkalommal kapják meg. Egy idő után a gyerekek már nem az édességért, hanem a testmozgás öröméért járnak edzésekre.

Szerencsés Tibor elmondása szerint ötvennyolc féle saját gyártású fagylaltjuk van, amiből egyszerre körülbelül harmincat lehet kapni az üzleteikben. A legjobban az alapfagylaltok (csoki, málna, vanília, citrom) fogynak.

Árulnak diabetikus fagylaltokat is (bár elvileg tegnap óta ez a jelölés már nem használható, hiszen sokszor megtévesztette a cukorbetegeket. Szóval csak óvatosan a diabetikusnak mondott fagyikkal!).

Büszkék a lúdláb (meggyes csokoládé), a Rákóczi túrós, a meggymánia, a csokiskeksz, és a Belga ízekre. A fagylaltokat évtizedek óta olasz receptek alapján készítik. Nyertes remekműveik a Szatmári szilva és a napraforgó fagylaltok.

Esztergom, Lőrinc utca 2. és a Bástya földszintjén

Facebook

 

Édes Anna Cukrászda, Dorog

Náluk is a klasszikus fagylaltok futnak a legjobban, de az utóbbi időben visszaesést tapasztaltak, hiszen – mint mondják - inkább az italokat (tejeskávé, limonádé, stb.) veszik a hőségben az emberek. A fiatalok a csokis kekszes, a Kinder és a rágós ízesítésű fagyikat szeretik. Az édességet akár kehelyben is fogyaszthatjuk náluk.

Dorog, Bécsi út 33.

Facebook

 

Rajos Fagyizó, Dorog

A legkedveltebb fagylalt náluk a citrom és a csokoládé. A vevőkörük legnagyobb része a gépi fagyik miatt jár hozzájuk. Mint mondják, a krémes állag és a nem túl édes ízek csábítják vásárlóikat. Egy másik vásárlói réteg a glutén- és a laktózérzékenység miatt látogat el hozzájuk. Igény szerinti sétálókehellyel is kedveskednek a fagyi imádóknak.

Dorog, Balassa utca 8.

Facebook

 

Manna Ice Fagylaltozó, Esztergom és Dorog

Különlegesség, hogy van házhozszállítás. A fagyifutár nyitvatartási időben állandóan a rendelkezésetekre áll.

Az idősebb vásárlóik a klasszikus fagyikat (citrom, puncs, csoki, vanília) kedvelik, míg a fiatalabbak között népszerűek a mogyorós, az epres, a Kinder és az Oreo ízesítésű, a túrós, illetve az extra ízvilágúak (pl. gesztenyekocka) is. A fagyik 40% gyümölcsöt tartalmaznak.

Vásárolhatók light fagylaltok is, melyek hidegen sajtolt olívaolaj alapanyagból készülnek csökkentett kalóriatartalommal.

Esztergom, Simor János utca 72. és a bazilika parkolójában

Facebook

Dorog, Bécsi út 31.

Facebook

 

Szamóca Fagyizó, Esztergom

Mint mondják, a nyári hőségben megnő a kereslet a gyümölcsös fagyik iránt, ezen belül pedig a fanyarabb fajtákat részesítik előnyben a vásárlók. Ilyenkor náluk is nagyobb a kínálat a gyümölcsös fagyikból. Népszerűek a citrom és a citrom alapú fagyik (mojito, lime, tropical, sárkány gyümölcs) és a piros gyümölcsök (eper, málna, fekete ribizli, amaréna meggy), melyek frissességét a valódi gyümölcstartalom adja.

Kedvelt ízek még: étcsoki, törökméz, madártej, joghurtos sárgabarack.

Esztergom, a Bástya áruháznál

 

Szamos Cukrászda, Esztergom

Meglepte őket, de a nagy melegben is népszerűek (maradtak) a kiadós tortaszeletek. Ennek ellenére a fagyijukat is szívesen választják a vásárlók:

Fagylalt TOP:

  1. Belga csokoládé
  2. Bonbon
  3. Vanília
  4. Citrom
  5. Áfonyás joghurt

Esztergom, Vörösmarty utca 2.

Facebook

 

Múzeum Cukrászda, Esztergom

Alapfagyik fogynak a legjobban náluk is (csoki, vanília, citrom, stb.), viszont az ínyenceknek olyan különlegességekkel is tudnak szolgálni, mint a Velencei álom, a sajttorta, vagy az Oreo fagyi.

Esztergom, Batthyány Lajos utca 1.

Facebook

(forrás)