Mit tesz egy nő, ha összeomlik körülötte a világ?
Kultúra
2016. júl. 7.

<p>Július 8-án és 9-én a Várszínház színpadán Hedry Mária darabját, a Kelj fel és járj! c. művét tekinthetik meg. Egy színdarab a reményről, az igazságkeresésről és a lélek útjairól.</p>

Az örvényből is ki lehet jutni, mindig van esély a megtisztulásra. Ezért is választottam bibliai idézetet címnek ehhez a történethez - mondta Hedry Mária  művéről, amelynek főhőse egy mai korban élő, jobb sorsa érdemes értelmiségi nő, aki egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül az életben. Alkoholproblémákkal küzd, a szeretője elhagyja, tönkreteszi lelkileg, a lánya többször elvetél. Szeretik egymást, ám mégis konfliktusok terhelik kapcsolatukat. Nincs már ereje, hogy önmagától felemelkedjen a mélyből. A darabban közben mindig megjelenik ennek a tanárnőnek a jobbik énje, egyfajta valóságon túli vízióként, s érzékelhetjük a vívódásait, útkereséseit a jó és rossz között.

Hedry Máriának ez a negyedik színházi műve, s az első felnőtteknek szóló színdarabja. Ahogy megfogalmazta: azért született meg a Kelj fel és járj!, mert szeretne üzenetet közvetíteni a közönségnek a reményről, a lélek útjairól, igazságkereséséről, egyfajta kegyelmi állapotról. 

Természetesen, fontos a jelenben tükröt tartani az embereknek, nem dughatjuk homokba a fejünk a gondok közepette, ám mindig van lehetőség meglelni a fényt - tette hozzá a szerző, akinek művét Pataki András, a soproni teátrum direktora állítja stúdiószínpadra, a Petőfi Színház színészeinek és stábjának közreműködésével egy ünnepi évadban.

Az előadás producere Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, aki elmondta: mérföldkő számukra ez a bemutató. Szabadtéri színház és kőszínház együttműködésében jön létre a produkció, és nagyon bízik abban, hogy a most készülő előadás megtalálja az utat az igényes esztergomi nézőkhöz is. A Várszínház július 8-án és 9-én tűzi műsorára a művet. Előtte Győrben, az Újvárosi Művelődési Házban május 14-én is láthatta a közönség a darabot.
 

Hedry Mária
KELJ FEL ÉS JÁRJ!
dráma

Szereplők:

Janka, gimnáziumi tanárnő: Szőcs Erika
Lili, a lánya, divattervező: Molnár Anikó
Endre, osztályvezető: Sárdy Zoltán
Kálmán, Lili férje, jogász: Savanyu Gergely
Rózsa bácsi, szomszéd: Farkas Tamás
Pizza hordó fiú: Papp Attila
Teri, egy kollega barátnője: Szlúka Brigitta
Jani, egy kollega / Végrehajtó: Horváth László
Egy haver: Szarka László
Férj hangja: Ács Tamás

Dramaturg: Zalán Tibor (József Attila-díjas)
Díszlet: Pataki András
Jelmez: Szélyes Andrea
Fény: Kovács Ferenc
Súgó: Szlúka Brigitta
A rendező munkatársa: Savanyu Gergely

Rendező: Pataki András

 

Július 8-án és 9-én a Várszínházban.

Belépő: 1500 forint

 

Jegyrendelés és jegyvásárlás:

Chatedrális Tours Utazási Iroda

Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca 26.

06-33-520-260

Welcome Programszervező Iroda

Esztergom, Kossuth Lajos utca 7.

06-33-311-121

Az előadás napján 18 órától a helyszínen.

(forrás)