Gyűrűzik a gólyákat a megyében
Környezetünk
2016. jún. 20.

<p style="text-align: justify;">Fészeklátogatásra, névadóra és nyilvános gólyagyűrűzésre várták szombaton az érdeklődőket Komárom-Esztergom megye 11 településén – közölte a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület képviselője.</p>

Bátky Gellért tájékoztatása szerint a jelenlévők az egyes helyszíneken egy-egy fiókát kosaras daruskocsi segítségével közelről megszemlélhették, megsimogathatták, lefotózhatták és el is nevezhették. A legtalálóbb nevek az egyesület honlapjára is felkerülnek majd.

Az érdeklődők megismerték a gólyagyűrűzést, előadást hallhattak a fehér gólya védelméről, illetve a szakemberektől kérdezhettek és testközelből találkozhattak hazánk egyik legismertebb madarával.

Az ornitológusok a gyűrűzésnek köszönhetően szereznek ismereteket a madárvonulásról, az állatok életkoráról, a pár- és területhűségről, illetve az élőhelyválasztásról.

A fehér gólya (ciconia ciconia) magyarországi állománya néhány évtized alatt 8000 párról 5000-re csökkent, majd 1970-es évek közepe óta a védelem következtében a populáció stabilizálódott. Európa egyik legjelentősebb gólyaállománya hazánkban költ, az adott területre eső gólyapárok számában Magyarország a második.

Komárom-Esztergom megye a fehér gólyák szempontjából az ország legritkábban lakott megyéje közé tartozik: a megyei állomány mintegy 20-25 pár körül ingadozik. Környékünkön Esztergom-Kertvárosban és Táton található gólyafészek.

//mti

//fotó: Wikipédia

(forrás)