Ábrázolták Szent László királyt, most Esztergomban is megcsodálhatják az uralkodó arcvonásait
Kultúra
2016. jún. 16.

<p>Dr. Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály díjas grafikusművész jóvoltából a Főszékesegyházi Kincstárban pillantást vethetnek szent királyunkra.</p>

Bizonyára sokukban felmerült már a gondolat, vajon hogyan nézhettek ki nagy királyaink, milyenek voltak arcvonásaik. Ha máskor nem, hát diákkorunkban történelmi tanulmányaink során támadt fel néha a vágy, milyen jó lenne szembenézni István királlyal, megcsodálni Szent Margit szépségét, milyen csodálatos is volna, ha a történelemkönyvek leírásai helyett hús-vér embereket láthatnánk. Sokunk álmát váltotta valóra Dr. Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály díjas grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Rektor-emerítusza, akinek 13 rajzát csodálhatjuk meg az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár 2016. június 10-én, pénteken „Szent László, Isten szolgája, magyarok fényes lámpása…” címmel megnyílt időszaki kiállításán.

A grafikák egy különleges tudományos kutatáshoz kapcsolódóan születtek, melynek célja: a mai kor technikai eszközeit felhasználva megvizsgálni Szent László koponyáját, melyet a győri székesegyházban őrzött Szent László herma rejt.Az időszaki kiállításunk első részében látható fotók a tudományos vizsgálat egyes állomásait örökítik meg.

Az e vizsgálat során nyert adatoknak köszönhetően készülhetett el Szent László portréja. Kőnig Frigyes képei végigkísérik azt a folyamatot, melynek során a grafikusművész lépésről-lépésre anatómiai pontosságra törekedve rekonstruálta szent királyunk arcát. A rajzokat követve láthatjuk, ahogy előbb az izmok, az inak majd a lágyrészek, a bőr elhelyezésével, végül az egyéni vonások- és fejszőrzet megrajzolásával szinte újjászületik Szent László királyunk arca.Az időszaki kiállítás július 20-ig tekinthető meg.

Kiállításunkhoz kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján vendégünk lesz Dr. Kristóf Lilla Alida antropológus, aki szervezője, illetve vezetője volt több, az elmúlt években történt tudományos kutatásnak. Részt vett a váci Domonkos-rendi templom kriptájában talált múmiák vizsgálatában, ő vezette a Szent László koponyával kapcsolatos kutatásokat, valamint Széchenyi Pál érsek múmiájának vizsgálatát is.

Június 25-én 9 órától a Panorámateremben Dr. Kristóf Lilla Alidával, Gergely Endrebeszélget a tudomány és az egyház kapcsolatáról.

 

Esztergomi Bazilika

(Borítókép: www.semmelweiskiado.h)

(forrás)