Nagyszabású családi program Esztergomban: tündérország életre kel a Várhegyen
Kultúra
2016. jún. 16.

<p>A Múzeumok Éjszakáján idén is megrendezik a Várhegyen a Meseösvényt, ahol a mesék valósággá válnak. Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány szervezésében feladatokkal és próbatételekkel várnak mindenkit június 25-én 16 és 20 óra között. Mesélők jelentkezését várják, illetve a nap folyamán a meghirdetett könyvcsere akció keretében lehetőségünk lesz arra is, hogy régi meséink helyébe újakat kapjunk.</p>

Fotó: Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány/Facebook

Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány 2016. június 25-én 16-20 óra között  rendezi meg az Esztergomi Vár domboldalában, illetve eső esetén a Prímás Pincében Meseösvény nevű nagyszabású családi programját.  Az elmúlt évben 50 önkéntessel, 15 állomással fogadtunk több, mint 200 családot, ezt szeretnénk idén megismételni. Az esztergomi családok örömmel fogadták az új kezdeményezést, a vidám családi délután hangulatát fotósorozat és egy kisfilm is őrzi.

 

A 2016-os program

Időpont:         2016. június 25. (szombat) 16-20 óráig

Helyszín:        Esztergomban a Vár alatt

 

Programterv

(a programváltoztatás jogát fenntartják)

 

0., Indító állomás

Itt tekinthető meg a helyszínek térképe, minden gyermek kap egy Útilaput, melyen feltüntetjük az állomásokat.  A korona / pajzs a meseösvény bejáratánál készül el - színe formája választható, ki-ki személyre szabottan díszítheti, méretre állítjuk. Az egyes állomásokon, mesehelyszíneken a sikeres próbatétel után a  koronára vagy a pajzsra díszeket  kapnak, legalább 6 dísz összegyűjtése után az indító állomásra visszatérve az óriás Kincsesládából választhat magának mindenki kincset. Az egyes helyszíneken a mesékhez kapcsolódó próbatételek 3 szinten várják az ifjú mesehősöket, hogy mindenki a saját korának és ügyességének megfelelő kihívással találja magát szemben. Az állomásokon a mesék megelevenednek a dekorációk, és a beöltözött segítők által is. Manók, tündérek és más mesefigurák várják az érkezőket.

1., Konyha

Miből készül a Kőleves? Csodafűszerek

2., Mackó barlang

Medvetáncoltatás, etesd meg a mackót málnával

3., Suszterműhely

Susztermanó inas képző

4. , Hamupipőkekuckója

Segíts Hamupipőkének, hogy időben odaérjen a bálba.

5., Mézeskalács házikó

Építsük fel együtt! Szabadítsd ki Jancsit és Juliskát!

6., Óriások földje

Próbáld ki a hétmérföldet lépő csizmát és járd kőrbe Európát!

7., Tündérország

Varázslatos buborékok, varázspálca

8., Csodaország

Titok fejtés, jósda

9., Török császár udvara

Méhecskék röpülnek a bő bugyogóba! Keressük a leghangosabb kiskakast!

10., Aranyhalas tó

Fogd ki az aranyhalat!

 

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

Mesetrón / Mesemaraton

16:00 - 19:00

Folyamatos mesemondás, mesét mondanak igazi mesemondók és vállalkozó szellemű gyerekek is.  Várják a nagypapák, nagynénik vagy a kedvenc mesét előadni vállalkozó gyerekek jelentkezését. Tiéd a mesélő trónja… vagy heveredj le közénk szőnyegekkel, plédekkel, babzsákokkal várunk…. együtt gombolyítjuk a mese fonalát.

 

Meseparaván – légy te is része a mesének, kérdd meg apát, hogy készítsen rólad egy fotót mesehősök társaságában, meseszerű környezetben

Hozz egy mesét, és adok egy másikat! -  Mesekönyvcsere. Könyvespolcunk azokat várja, akik a régi szeretett meséik helyébe újat keresnek - cseréljünk!        

Bütykölde kézműves foglalkozás  4-10 éveseknek … addig is, amíg sorra kerülsz, vagy ha még maradnál.

Mese- mező  - telis-tele mozgásos ügyességi játékokkal

A program kb. 50 önkéntes felnőtt és diák közreműködésével valósul meg. A program megvalósítását más településen is vállalják kérésre, ennek ára személyes megegyezés tárgya.

 

Főszervezők:

Lukács Anikó , Bábszki Dóra, Csörgits Andrea

 

Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány

(Eső esetén a Prímás Pincében kerül sor a rendezvényre.)

Az alapítvány június 14-től minden esőmentes kedden 9-12 óra között a Rugby Klub udvarán várja a 0-10 éves gyerekeket családi közös játékra.

(forrás)