Az éjszakai fürdőzés már csak hab a tortán: nálunk egy helyen a Múzeumok Éjszakája legjobb programjai
Kultúra
2016. jún. 24.

<p style="text-align: justify;">Most szombaton tartják a Múzeumok Éjszakáját. A 11. alkalommal megrendezett kultúrális eseményen sok érdekességgel várják az esztergomi és a környékbeli múzeumok is az érdeklődőket.</p>

Fotó: Innomotion Studio

(A Kisvonatok 17:30-kor, 18:00-kor majd pedig 20 percenként indulnak a Bazilika elől.)

 Babits Mihály Emlékház
18:00 - 20:00
„Akár nyár van, akár tél…” – V. Rózsár Brigitta zenél az MMM vurlicerén - két világháború közötti magyar filmek betétdalai - Rendezte: Villányi Zsolt (2013.)
20:00 - 21:00
„Más voltál ott is!” – Kelevéz Ágnes irodalomtörténész előadása Babits visszapillantó önszemléleti verseinek saját világa.

Balassa Bálint Múzeum
18:00 - 00:00 Ismerd meg a Balassa Múzeum Látványtárát!
Izgalmas kalandjáték kicsiknek és nagyoknak. Fedezd fel látványtárunk csodáit, légy részese Bálint a bátor tengerész kalandjainak, találd meg az elrejtett kincset!
17:00-tól Szenzációs időszaki kiállításunk: A Győrfi-család

Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi
17:00-tól Szenzációs időszaki kiállításunk: A Győrfi-család
Egy többgenerációs művészcsalád közös kiállítása. Történelmi és mindennapi HŐSÖK bronzba öntve.
20:00 - Felel az Ég! - Kiállítás megnyitó a Malom-bástyában
Majorosi Hajnalka festőművész és Tihanyi dániel zenész/zeneszerző újító szellemű közös produkciója, két művészeti ág találkozója, egymásra hatása egy közös témában. A rendhagyó  kiállítás megnyitón a tárlatot vezeti: Majorosi Hajnalka, zongorán kísér: Tihanyi Dániel.
17:00-24:00 - Kultúrkávézó a Dzsámi Kávézóban
18:30-tól óránként: A Dzsámi történetének bemutatása
A nagy FELFEDEZÉSEK kora, azaz a Dzsámi feltárásának története fotókon: vetítéssel egybekötött tárlatvezetés óránként 15 percben

Főszékesegyházi Kincstár
Szent László Isten szolgája, magyarok fényes lámpása
Időszaki kiállítás Dr. Kőnig Frigyes képzőművésznek  a hős lovagkirályról, Szent Lászlóról készült arcrekonstruciós grafikáiból
18:00 - 22:00 kreatív elfoglaltságok gyermekeknek
A Kincstárban Caliculus, a kis kelyhecske lesz a gyermekek játszópajtása, segítségével megismerhetik a kiállítás legérdekesebb darabjait.
A Panorámateremben kreatív foglalkozással várjuk a gyerekekek: megépíthetik a Bazilikát, készíthetnek püspök-süveget, lampiont és keresztény motívumokkal díszített ajándéktárgyat.
18:30 - 19:00 általános tárlatvezetés
19:00 - 20:00 Film és valóság
A pápaválasztások rejtelmei a mozi világában és a való életben - Dr Török Csaba professzorral Gergely Endre beszélget.
19:30 - 20:00 Koronázási klenódiumok a Kincstárban
speciális tárlatvezetés során bemutatásra kerülnek a Kincstárban őrzött klenódiumok
20:00 - 21:00 Egyházzene a középkortól a XXI. századig
A pilismaróti Szent Lőrinc Kamarakórus élőzenével kedveskedik látogatóinknak
20:30 - 21:00 Nőkhöz kötődő tárgyak a Kincstárban
Gondoltad volna? Egyes tárgyak elkészülésének, vagy a Kincstárba kerülésének történetében női történelmi személyeknek is szerep jutott...
21:00 - 22:00 A tudomány az egyház szolgálatában
Lovagkirályunk, Szent László arcrekonstrukciós eljárása alapján Dr. Kristóf Lilla Alida antropológussal Gergely Endre történész beszélget.
21:30 - 22:00 Sodronyzománcok és filigrános kelyhek a Kincstárban
A ritka ötvösművészeti remekekről érdekesen...
22:00 - 23:00 DUENDE- az éj lelke...
Hangulatos élőzene gitáron és fuvolán. Jászberényi Edina és Drága-Jurásek Ildikó muzsikálnak.
22:30 - 23:00 Különleges miseruhák a Kincstárban
Érdekességek a miseruhák készítésének technikáiról, ábrázolásmódokról, a miseruha viselet alakulásának története, egyes kiemelkedő jelentőségű miseruhák fényében. Bemutatásra kerül a hosszú restaurálást követőn visszakerült Pázmány-miseruha is.

Kaleidoszkóp Ház
A Múzeumok Éjszakáján a Ház 12:00 órakor nyit és egészen hajnali 2:00 óráig tart nyitva. Az éjszakai múzeumlátogatás ideje alatt az Art Bistro paninivel és frissítővel vár titeket, illetve a Bazárban is vásárolhattok.

Gintner Csilla: Történekek című kiállítása
Gintner Csilla grafikusművész kiállítása tekinthető meg a Kaleidoszkóp Házban, a Múzeumok Éjszakája rendezvény ideje alatt. A tárlatot előző nap este, 2016. június 24-én nyitjuk meg, 18:00 órakor.

Keresztény Múzeum
18:00 - 23:00 Barangoló a Keresztény Múzeum virágoskertjében és kézműves foglalkozások
19:00 - 19:45 Anno Santo 2016 – Tárlatvezetés Szakács Imre kiállításán Kontsek Ildikóval
20:00 - 20:30 Nézz bele egy szoborba! Az Alistári Madonna CT vizsgálata
21:00 - 22:00 Tárlatvezetés az állandó kiállításon és Szakács Imre tárlatán Kontsek Ildikóval
22:00 - 23:00 Esztergomi Diákszínkör (rendezőtanár: Erőné Vörös Viktória) két egyfelvonásos előadása: Voltaire – Candide és Slawomir Mrozek – Nyílt tengeren

Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – Duna Múzeum

Állandó kiállítás: Víz – Idő
Mire képes a víz ereje? Hogyan működik a láncos kút vagy az archimedesi csavar? Hogyan védekeztek az árvizek ellen egykor és napjainkban? Hány lépés a Duna hossza? A Duna Múzeum állandó kiállítása 2001 óta hívja látogatóit a víz varázslatos világának felfedezésére.
Időszakos kiállítás: Herendi Péter fotókiállítása
17:00 - 23:45 A vizek hősei – vizes mesterek, mesterségek
Interaktív ismerkedés a vízügy múltjával: a gátőrtől a csatornázási mérnökig Játékos „mesterségpróbák” kicsiknek és nagyoknak.
17:00 - 17:45 Danny mesél: A fán lakó gyermekek – interaktív mese afrikai ritmusokra
A Kabóca Bábszínház legnemzetközibb produkciója. Danny Bain az Egyesült Államokból repült hazánkba; különleges hangszere, a balafon pedig Ghánából érkezett repülőn, csomagban. Fiatal zenészünk tökéletes magyarsággal meséli el az afrikai népmesét, így valóban kontinenseket átívelve született e produkció.

 

Interaktív programok és VÍZibility Slam

Nekünk természetes, hogy a csapból tiszta ivóvíz folyik, míg a világ legszegényebb országaiban hatalmas problémákat okoz a vízellátás. 25 afrikai országban asszonyok, lányok, gyerekek napi 15 millió órát vízszállítással töltenek (átlagosan 6 kilométert, 20 kilós súllyal). El tudjuk egyáltalán képzelni, mekkora teher ez? 17 órától vízhordó verseny, víz-kvíz, afrikai tárgyak készítése várja az érdeklődőket a Civil standon az esztergomi Duna Múzeumban, ahol az Afrikáért Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és az Anthropolis is jelen lesz interaktív programokkal.

Este nyolckor kezdődik a VÍZibility Slam: a HAND Szövetség és az Afrikáért Alapítvány nemzetközi slammercsapatot kért fel, hogy járja körül a víz körüli globális problémákat. Lesz szó klímaváltozásról, fogyasztásról, hiányról, pazarlásról, és arról, mi mindent tesznek magyar szervezetek, kezdeményezések világszerte, hogy a legrászorulóbbakat egészséges, tiszta vízhez juttassák.

„Meglepően kevesen tudják, hogy magyar szervezetek rengeteg sikeres vízügyi fejlesztést hajtottak végre világszerte. Az Afrikáért Alapítvány például nemcsak a Kongói Demokratikus Köztársaságban fenntartott iskola és árvaház vízellátását korszerűsítette, hanem egyúttal megbízhatóbbá tette az egész környék vízellátását. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a programokra, melyeken a nemzetközi fejlesztésben aktív magyar szervezetek képviselőivel is megismerkedhetnek” – mondta Gedeon Tímea, a HAND Szövetség ügyvezető igazgatója.

A civil szervezeteket tömörítő HAND Szövetség egyik fő célja 13 éves fennállása óta az, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a globális problémákra, melyek legnagyobb áldozatai éppen a legsérülékenyebb csoportok – köztük a gyermekek.

19:30 - 20:30Flóra&Bálint Acoustic
Az ének-gitár felállású akusztikus formáció soul, funk, motown és pop dalokat játszik saját feldolgozásban - Etta James és Aretha Franklin klasszikusai mellett, többek között Ella Eyre és Meghan Trainor dalok is helyet kapnak a repertoárban.
Sarusi-Kis Flóra - ének
Juhász Bálint - gitár
20:30 - 21:15 Mitől lesz jobb a világ? - Slam Poetry est a nemzetközi fejlesztés tükrében
A program a Hand Szövetség Nemzetközi fejlesztésről mindenkinek! projektjének keretén belül jött létre. A projekt az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósult meg.
21:30 - 22:30 Flóra&Bálint Acoustic
Az ének-gitár felállású akusztikus formáció soul, funk, motown és pop dalokat játszik saját feldolgozásban - Etta James és Aretha Franklin klasszikusai mellett, többek között Ella Eyre és Meghan Trainor dalok is helyet kapnak a repertoárban.
Sarusi-Kis Flóra - ének
Juhász Bálint - gitár

Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára

Időszakos kiállítás Sor(s)ok között
Időszaki kiállításunkon az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában őrzött legértékesebb iratokat, valamint a különböző korokban élt emberek életútjához, sorsához kapcsolódó és meghatározó dokumentumokat láthatják az érdeklődők.
18:00 - 00:00  Családi (h)ősök
Családfakészítés kicsiknek és nagyoknak, melynek során megtervezheted a család címerét és elkészítheted saját váradat is, melyet bástyákkal vehetsz körbe, hősként védve a családodat!
Kiállításunk segítségével játékos kérdőívet és képrészlet kereső tesztet is kitölthetsz. Mindezek mellett még elrejtett szavakat kereshetsz meg és így edzheted a memóriádat is!
19:30 - 20:00 Tárlatvezetés a Sor(s)ok között című időszaki kiállításunkon
20:30 - 21:00 Tárlatvezetés a Sor(s)ok között című időszaki kiállításunkon
21:30 - 22:00 Tárlatvezetés a Sor(s)ok között című időszaki kiállításunkon

 

MNM Esztergomi Vármúzeuma

17:00 – Ünnepélyes megnyitó a Vármúzeum előtt – Közreműködik a Strigonium Consort régizene együttes

18:00 – 24:00 – Letűnt korok. Utazás a középkorba

Hagyományőrzők, zenészek és harcosok várják a látogatókat a Vármúzeum udvarán és a Vár különleges tereiben. Az év ezen különleges éjszakáján a látogatók szabadon járhatják be a Vármúzeum csodás tereit, közben megelevenednek a különböző történelmi korszakok.  Kedves látogatóink megismerhetik III. Béla és Vitéz János udvarának hangulatát és a Vármúzeum termeiben felcsendülő dallamok még különlegesebbé és izgalmasabbá teszik ezt a csodás estét.

18:00 – 22:00 – Középkori játszóház a Várudvaron

18:00 – 19:00 – Nagy koccintás – Magyra Bor Napja

18:30 – Strigonium Consort régizene együttes koncertje a Várudvaron

19:00 – Mi az a buhurt? – Vérre menő csaták a Várhegyen

20:00 – Battle of Nations – “A magyarok” – Fantasztikus csatajelenetek, embert próbáló küzdelem a magyar csapat szemével (Közönségtalálkozó – Képek, videókommentárok a prágai világbajnokságról)

20:00 – 24:00 – Megnyílik a Vár Loggiája – Csillagászok

21:00 – Esztergomi Reneszánsz Ensemble régi-zene együttes koncertje a Reneszánsz teraszon

22:00 – Reneszánsz dallamok – Esztergomi Reneszánsz Ensemble és Vereckei Attila koncertje a Várudvaron

22:30 – Ars Musica Kórus koncertje a Királyi Palota előtt

23:30 – Záróakkord – Ars Musica Kórus férfi karának koncertje a Várkápolnában

 

Művelődés Háza
18:00 Megnyitó
Ódor Tünde Enéh, Pazonyi Dóra és Somlai Nikolett Rózsa Tárlata
Közreműködik: Szegő Csaba, szaxofon
19:00 Strigonia Vonósnégyes
19:30 Musical Akadémisták előadása
20:45: Anima Prizma Mozgásműhely Tűzzsonglőr és Fúziós Hastánc bemutató
21:30 East Great Falls (akusztik)
22:00 Kertai Mihály (harmonika)


Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalmotudományi Kar
18:00 - 21:00 - Felfedezők útja
„Felfedezők útja" menetlevéllel (kilenc helyszínen);  a 9 puzzle darab megszerzése után jutalom jár!
18:00 - 21:00 - Légy régész egy éjszakára!
A rednezvény ideje alatt régészeti játszóház várja a családokat, ahol kicsik és nagyok kipróbálhatják magukat egy igazi ásatáson.
18:00 - 19:00 - Őseink nyomában...
Az MTA székházából indult poszterkiállítás a harmadik magyar-orosz őrtörténeti régészeti expediciójáról.
Dr. Türk Attila, Szöllősi Mátyás interaktív tárlatvezetésével.
Helyszín: Kiállítóterem (101. terem)
20:00 - 21:00 - Szöveg-Ritmus
Babiczky Tibor, Dés András, Ratkóczi Huba, Závada Péter zenés estje

 

Prímás Pince
Gömzsik Gertrúd Babakiállítása a Prímás Pince Kávézóban
A sárisápi születésű Gömzsik Gertrúd Babakiállítása a Prímás Pince Kávézóban.
A kiállítás megtekinthető szeptember 30-ig.
19:00 Világörökségünk gyöngyszemei - Partos Nagy Eszter Kiállításának megnyitója
Partos Nagy Eszter képzőművész olajfestményekből álló kiállításának megnyitójára, melynek címe: Világörökségünk gyöngyszemei
A kiállítást megnyitja: Vincze Béla - Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület elnöke
 A kiállítás megtekinthető: 2016. 08. 25-ig.

 

Szent Adalbert Képzési Lelkiségi és Konferencia Központ
19:45 - 21:15 Vezetett séta a Hild József által tervezett Szent István Királyról nevezett Ősrégi Szemináriumban
Vezetett séta a 150 éves épületben bemutatván a Szeminárium jelentősebb személyiségeit, tanúságtevőit.

 

Szent István Strandfürdő
17:00-24:00 Éjszakai fürdőzés, komolyzene, kiállítás
Kiállítás: Az úszás története az Őskortól - Napjainkig 30 db tablón (17 órától)
Zenél: Strigonia Vonósnégyes
Belépés: a Múzeumok Éjszakája matricás belépővel ingyenes, anélkül 1100 Ft.

Párkányi Városi Múzeum
14:00 - 15:00 A folyó, amely éltet és összeköt - Duna (kiálítas megnyitó)
18:00 - 24:00 állandó kiálítások
21:30 - 24:00 a Varjos zenekar koncertje, a Pásztortűz néptánccsoport fellépése, tárogatószóval a Duna hullámain át (Vecserka Péter és barátai)
Belépőjegyek a városi múzeumban vásárolhatók. A belépőjegyek az összes résztvevő intézmény programjára (Esztergomban és Párkányban) és az éjszaka folyamán közlekedő kisvonatra érvényesek.

+

Tát

Dunaparti Babaparádé – Szent Iván Éji Tündérvilág

18.00 óra  A Babaparádé ünnepélyes megnyitása – Kiállítás:

  • a 10 éves jubileumát ünneplő Táti Porcelánbaba Klub életképeiből (földszinti nagyterem)
  • II. Táti Babakészítő verseny (emeleti Galéria)
  • Czibuláné Csicsman Erzsébet Mesés babavilága (Könyvtár, folyosó – emeleten)

Közreműködik: a Táti Német Nemzetiségi Asszony- és Férfikórus

21.30 óra Lampionos csónakfelvonulás a Kis-Dunán
 „Kis éji zene” a Kis-Duna parton (Templom alatt – régi szabad strand)
Közreműködik a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar

június 25. Szombat
10.00-16.00 óráig Babakonferencia  (előadások, bemutatók):
10.00 órától:

  • Viseletek története – Ék Erzsébet iparművész, jelmeztervező
  • A porcelánbaba története – Keglovicz Ferencné Magyar Bababarátok Egyesület elnöke
  • Együtt a babkultúráért a Kiss Áron Magyar Játék Társasággal – Dr. Györgyi Erzsébet elnök

14.00 órától:
Reborn és porcelánbaba készítési bemutató – Czibuláné Csicsman Erzsébet gyémántkoszorús babakészítő mester

15.00-19.00 óráig Pléner festészet a Táti Duna parton (Kő-gát)
Simon M. VeronikaCserhát-Munkácsy és Holló László díjas festőművész vezetésével az elkészült alkotások kiállításra kerülnek a Kultúrház előcsarnokában

16.00-20.00 óráig Szabadtéri programok gyerekeknek a Kultúrház előtti téren kézműves-foglalkozások, arcfestés, óriásbuborék varázslat, légvár, mese-délután a könyvtárban

18.00 óra Tündéri táncok: a Mozdulat TSE Táti csoportjai és a Táti Mazsorettek műsora

18.45 óra Lui Magic Show – Bűvészműsor gyerekeknek

20.00 óra Szép város Kolozsvár – operett műsor a Budapest Music Show produkciója közreműködnek: Suki András prímás és zenekara (a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüst Fokozta birtokosa), Szeredy Krisztina primadonna (a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüst Fokozta birtokosa), Éliás Tibor (Kálmán Imre díjas) operaénekes

22.00-24.00 óráig Utcabál -Tánczene az Operett színház   fiatal énekeseivel közben Tűz-tánc-show – Anima Prizma Mozgásműhely – Távcsöves csillagászati bemutató

június 26. Vasárnap
11.00 óra A Babakészítő verseny ünnepélyes eredményhirdetése
A BABAKIÁLLÍTÁS JÚNIUS 24-től JÚLIUS 3-ig TART NYITVA, az alábbiak szerint:
2016. 06.24. (péntek) 20.00-24.00 óráig
2016.06. 25. (szombat) 14.00-24.00 óráig
2016.06.26. (vasárnap) 14.00-18.00 óráig
2016.06.27. (hétfő) – 2016. 07.01. (péntek)  10.00-18.00 óráig
2016. 07.02-03 (szombat,-vasárnap): 14.00-18.00 óráig
Belépődíj: 500,- Ft/fő gyerekeknek 1 m alatt ingyenes (a megnyitó napján 06.24-én díjtalan!)

Ingyenes autóbuszjáratok Esztergomba a Múzeumok éjszakája programjaira, melyre jegyek válthatók a táti Kultúrházban.
Különjáratú autóbuszok menetrendje:
Esztergom (OTP –Bástya) megállótól: 17.00; 18.00; 19.00; 20.00; 21.00; 22.00;
Tát Kultúrháztól: 17.30; 1830; 19.30; 20.30; 21.30; 22.30;

 

Szőnyi István Emlékmúzeum (Zebegény)
18:00 Aranykori töredékek címmel Szőnyi István ismeretlen vázlataiból nyílik időszaki kiállítás a múzeum gyűjteményeiből.
A tárlatot Németh Zsuzsa festőművész nyitja meg, a kiállítás kurátora Köpöczi Rózsa művészettörténész. megnyitó után az intézmény vendége lesz Czigány György költő, akivel Németh Péter Mikola beszélget az ezerkilencszázhetvenes-nyolcvanas évekről, a múzeum és a Szőnyi kert nagy korszakáról. A kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg a Szőnyi István Emlékmúzeumban.  

 

Visegrád
9.00–21.00 Nyomozz, és tudj meg mindent a titokzatos, éjszakai palotáról!
Mindenki saját elemlámpájának segítségével fedezheti fel az elsötétített palota titkait, amelynek „lakói” középkori ruhákban tűnnek fel olykor-olykor a szobákban és sok titkot is kifecsegnek a kíváncsi látogatóknak. Légy bátor, figyelmes és ne hagyd otthon az elemlámpádat!
20.00–21.00 Gróf Péter régész előadása a nagyteremben: Az agyafúrt tábornok. Képek és csontszilánkok a koponyasebészet történetéből.
21.30–22.00 Világítsuk ki a Salamon-tornyot! Fáklyás menet dudaszóval a visegrádi alsóvárhoz.
22.00–23.00 Vidám maszkabál a Salamon-torony udvarán Pék Dudás Zsuzsival és barátaival. (Maszkot lehet hozni és helyben készíteni is.)
Belépőjegy: 500 Ft

(forrás)