Esélyes, hogy lecsúszott az önkormányzat a Bástyáról
Közélet
2016. máj. 30.

<p>Tavaly még 400 milliós ajánlatról szóltak a hírek, de a hivatal nem mozdult rá: most viszont lényegesen magasabb összeget, 1,4 millió eurót kellene fizetni a Bástya áruház épületéért, ha a holnapi zárt ülésen úgy döntene a képviselőtestület, hogy él az elővételi jogával, és belép vevőként a Vártorony Kft. és egy kínai befektető között megkötött adásvételi szerződésbe.</p>

Az elmúlt év ázsiai tőzsdei gyengélkedése, a kínai tőzsde összeomlása jelentős likviditást szabadított fel az ázsiai befektetők körében, mely aktívan keresi az európai befektetési lehetőségeket is. A Vártorony Kft. évek óta próbálta végrehajtatni az önkormányzattal azt a bírósági jogerős végzést, ami a "Bástya-rámpa" eredeti állapotának visszaállítására kötelezte a Regia Civitas projektben részt vett feleket, de az építmény ma is romokban áll.

Esztergom 2016-os költségvetésébe 400 millió ft + ÁFA volt betervezve a "Vártorony Kft. Bástya áruházban meglévő tulajdonrésze, Gran Visus" soron, ennél nagyobb összeget tehát a költségvetés módosítása, vagy tartalékok felszabadítása nélkül nem költhet el a testület erre a célra.

(forrás)