Objektíven és szubjektíven a 2016. május 19-i testületi üléséről

Objektíven és szubjektíven a 2016. május 19-i testületi üléséről

2016. 05. 20. 10:39

Ha valaki nem tudja megnézni, de kíváncsi a testületi ülés döntéseire, akkor csak tessék.

Reggel még bár borús volt az idő, de azért annyira nem hideg, hogy a fűtés maximumon dübörögjön. De így legalább jól eltikkadtunk, mire eltelt az a röpke 4 és fél óra.

Napirend előtt megtörtént a Pro Urbe díj soron következő átadása. Nyíri Attila képviselőtársammal nem tudunk rájönni, miért ebben a formában kell besűríteni az átadást; így csak egy fokkal jobb, mintha a portán adnánk át.

Amúgy különleges volt az ülés, nem jött hirtelen egyetlen sürgősségi indítvány, nem vettek (szándékos ragozás) le a napirendről semmit, a sorrend változott egy picit, ennyi.

Ja, az anyagokat is megkaptuk, még szombaton délután, úgyhogy egy szavunk sem lehetett.

 

1.    Beszámoló az Esztergomi Rendőrkapitányság 2015. évi tevékenységéről

Az alezredes úr ismertette az elmúlt év történéseit rendőrkapitányi szemszögből, sok számmal, statisztikával. Alapvetően minden OK, a mutatók javulnak, nagy balhék nem történtek, ha mégis, akkor a végére jártak. Egyhangú igen.

 

2.    Javaslat az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére irányuló pályázat előkészítéséért felelős eseti bizottság létrehozására

Szeretgomra hivatkozó előterjesztés, hogy hozzunk létre egy eseti bizottságot: vizsgáljuk meg a lehetőségét, hogyan lehetnénk az eu kulturális fővárosa 2023-ban. Ismerve Pécset (második otthonom) elárulom: nehezen. Pécsnek sem sikerült. Ezt majd látja a polgármester asszony is, mivel ezen napirend elfogadása (egyhangú) után oda utazott, konferenciázni a többi jelentkezővel.

 

3.    Átfogó értékelés a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásáról

Szintén egy hosszú beszámoló, sok-sok demográfiai adattal, megtudhattuk, hogyan alakult a város népessége az elmúlt években (különös tekintettel a férfiak-nők arányára); ovis és bölcsis kihasználtsági mutatók, stb. Egy tartózkodással, 10 igennel elfogadva (sajnos a kamera kitakarta a tábla azon részét, ahol a névsor látható, így nincs infóm a „renitens”-ről.)

 

4.    Javaslat Esztergom Város Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 5/2015.(III.2.) önkormányzati rendelet módosítására (2015. december 31-i állapotnak megfelelően)

Ez az, amikor a valósághoz igazítjuk a terveket. Aztán örülünk, hogy forintra egyezik minden. Egyhangú igen, mi mást lehet itt mondani.

 

5.    Esztergom Város Önkormányzatának 2015. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotása

S ha már a terv stimmel, akkor zárjuk is az előző évet. Nyíri Attila felvetette, hogy a városi állapotokat ismerve és ezt a zárszámadást olvasva valami nem stimmel. Megtakarítunk egy csomó pénzt, közben pedig a pénzhiányra hivatkozva tologatjuk a feladatokat magunk előtt.

Valóban érdekes, picit nagy a pesszimizmus a döntéshozók részéről, valamit sejthetnek, mit hoz majd a jövő…   9 igen (én is, mert úgy gondolom ez már egy lezárt év), 1 tartózkodás, 1 nem szavazattal zárult ez a napirendi pont.

 

6.    A 2015. évi belsőellenőrzési összefoglaló jelentés

A mai harmadik nagyon hosszú beszámoló, ezt viszont a készítője is így vezette fel, s aztán sokat nem is mondott belőle. Látszólag egy kötelező-de-felesleges feladat. Majd ha egyszer bukik valami, akkor lehet, hogy másként tekint a belső ellenőrzésekre mindenki. Egyhangú igen (ez most éppen 12 szavazat).

 

7.    „Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (CLLD)” program megvalósítása

A dolog jól hangzik, kapunk egy zsák pénzt kulturális és közösségépítési fejlesztésekre; a döntéshozásban bevonjuk az önkori mellett a civileket, az egyházakat és a helyi gazdálkodó szervezeteket úgy, hogy egyik csoport sem rendelkezhet 49%-nál nagyobb szavazati aránnyal.

Ez a szabályozás is jól hangzik, persze láttunk mi már nem olyan nagyon független civil szervezeteket is.

Most csak 10 szavazat az egyhangú igen, nagy a jövés-menés itt a teremben.

 

8.    Döntés az alapítványok támogatásáról

A mai nap egyik fénypontja. Végre megtudhattam (amit már sokszor hallottam, de itt az esztergomi testületi ülésen még sosem), hogy nem is vagyok magyar. Illetve még Attila sem az. Mármint a Nyíri, nem a hun.

Ez úgy derült ki, hogy Attila (nem a hun) rákérdezett, milyen kötődése van Esztergomhoz a Pro Minoritate Alapítványnak, hogy támogatást kérnek tusnádfürdői nyári táborra. S az alpolgármester úr válaszolt. A mi két ellenszavazatunk melletti 10 igen 200.000,- Ft támogatást ért.

Szintén támogattunk (ezt már egyhangú szavazással) egy helyi alapítvány (Tűzkerék Alapítvány) helyi programját (Kalifa tanya), ők 500.000,- Ft hozzájárulást kaptak.

 

9.    Elvi döntés önálló Pilisszentlélek településrész nevéről

1985 óta városunk része, esély a saját önkormányzatiságra nincs, így legalább a nevüket visszakapnák. Azért elvi a döntés, mert nem a testület hatásköre, van erre egy szuper Földrajzinév-bizottsága az országnak (gondolom mindenki emlékszik: Ferihegy…)

12 igen, tartózkodás és ellenszavazat nélkül.

 

10.  Az 1. számú és 3. számú iskolavédőnői körzetek álláshelyeinek (munkakör) betöltésére való pályázat kiírása

Régóta betöltetlen státuszok, csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást. Újra meghirdeti a hivatal, ha megszavazzuk. Azért felvetődik a kérdés: mi változik a pályázati kiírásban, ami miatt majd most jelentkeznek ezekre az állásokra? (Egyhangú)

 

11.  A 4. számú felnőtt háziorvosi praxis betöltésére való pályázat kiírása

A körzet háziorvosa, Dr. Ökrös Árpád egy évvel ezelőtt elhunyt. A körzetét helyettesítéssel látják el, ezt azonban csak egy évig lehet. Decemberben a hagyatéki eljárás lezárult, az örökös viszont nem jogosult praktizálni (most is tanulhattunk új dolgokat: a praxis nem öröklődi ugyanúgy, mint egy lakás), így most meghirdetjük. Nem kérdeztem meg, miért vártunk vele május közepéig…

Mindenki egyetértett, mehet a hirdetés.

 

12.  A 7. számú felnőtt háziorvosi praxis rendelési idejének változásával kapcsolatos döntés

Dr. Nagy József régóta nem tud szabadságra menni, mert nem lehetett megoldani a helyettesítést. Most kollégáival megegyeztek, viszont ehhez módosítania kell a rendelési időt. Persze ehhez is a testületi ülés jóváhagyása szükséges, ami meg is lett.

 

13.  A 8. számú felnőtt háziorvosi praxis átadásával kapcsolatos döntés

Petőfi Sándorné Dr. Pásztor Lívia eladja a praxisát (cégestől) a már amúgy is őt helyettesítő Dr. Vigh Lajos Lászlónak (nem rokonom, így szavazhattam). Mind a 11 jelen levő képviselő rábólintott.

 

14.  Fogászati ügyeleti ellátás

A fogászati ügyelet már korábban is Tatabányán volt, de az eddigi 22Ft/fő/év helyett 26Ft/fő/év lesz a fizetendő. A város idén így 775.294,- Ft fizetését vállalja, cserébe nem kell semmit tenni a helyi ellátás biztosításáért. Milyen remek, ugye? (Egyhangú igen.)

 

15.  Esztergom helyi zaj- rezgésvédelméről szóló rendeletének megalkotása

Talán a legtöbb keverés ennél a napirendnél volt, a módosítók módosításával sikerült úgy megkavarni, hogy a végén rosszul szavaztam.

Először felolvasták Dr. Bognár Ferenc módosítóját, aki az eredeti tervezet szerinti „zajmentes” időszakokat hétköznap 20:00 – 06:00 helyett 20:00 – 08:00-ra, ünnepnap pedig 18:00 – 10:00 helyett 14:00 – 10:00-ra módosítaná.

Dr. Alberti Péter szerint viszont az ünnepnapokat ki kellene terjeszteni munkaszüneti napokká, ő ezzel módosítana.

A módosítást módosította Juhász István szerinte vasárnap az ember délelőtt templomba megy, aztán ebédel, majd füvet vág, így ő visszatolná este 6-ra a csend kezdetét.

Na, először szavaztunk István módosításáról, ezt velem együtt 3-an szavaztuk meg, 4 nem és 5 tartózkodás mellett, így végül kiesett,

A következő a Péter módosítása volt (legalábbis én így értettem), amit velem együtt 10-en igeneltek, s 2 valaki tartózkodott.

Ekkor vártam, hogy következik Bognár úr javaslatának szavazása, de kiderült, hogy az az Alberti-féle javaslattal együtt mozgott.

Szóval elfogadtunk egy elég szigorú rendeletet. Elég belegondolni, hogy ez szerint reggel 8 előtt a városban sehol, senki nem építkezhet, nem nyírhat füvet, stb. Még kánikulában sem. Még a közmunkások sem.

 

16.  Döntés a piac ideiglenes áthelyezésével kapcsolatos egyes kérdésekről

Eredetileg 5 határozat:

/1. A város vesz új bódékat, amiket bérbe ad az árusoknak – indoklás: tuti üzlet.

/2. Az 1. pont mellett város eladja a tulajdonában levő bódékat, mert azokkal csak a gond van, s ez is tuti üzlet.

/3. A város állja az ideiglenes piacon a közmű csatlakozási költségeket.

/4. A parkolóhelyek a volt szemker udvarán lesznek, melyet majd jól kibérelünk az Egom Pláza Kft.-től (gyönyörű név, igaz?)

/5. A város állja a jelenlegi bódék átköltöztetésének költségeit (a pénzügyi bizottság javaslata alapján 40.000,- Ft-ig)

Aztán szavaztunk: az 1. pontra 0 igen, 11 nem (én is) és 1 tartózkodás; a maradék négy pontot egyhangúan fogadtuk el.

 

17.  Az Ipari Parki ingatlanok fajlagos m2 árának felülvizsgálata

Nagyon drágák az esztergomi ipari parkban az ingatlanárak, jobb lenne, ha mindegyiken dübörögne valami munkáltató és adót fizető vállalkozás, így lecsökkentjük az árakat a nagy átlagra (5.000-3.500 Ft/m2).

De. Szerencsés Gergő módosítójával még a telekspekulánsok vitorlájából is kifogjuk a szelet (12 igen szavazattal).

 

18.  Kovács Géza kérelmével kapcsolatos döntés

Két javaslat volt az előterjesztésben. Az A) szerint az Esztergomi Sakk klubnak ki kell fizetnie a kedvezményekkel számított terembérleti díjakat, és akkor a jövőben is tudnak majd a város ingatlanjaiban versenyeket rendezni. A B) szerint a város elengedi a tartozást és a jövőben ingyen ad termet. A pénzügyi bizottság javaslatára az A) változat került 10 igen (0 nem 0 tartózkodás) szavazattal elfogadásra.

 

19.  József Attila Általános Iskolában lévő büfé helyiség bérbeadásával kapcsolatos döntés

Megszavaztuk (10 igen), hogy az egyetlen jelentkező, Horváthné Haszon Nikoletta havi 26.000,- Ft bérleti díj fejében működtetheti a József Attila iskola büféjét. A most szárnyra kapott iskolavisszaállamosítási hírek alapján kérdés, meddig rendelkezik a város az ingatlanok felett.

 

20.  Köznevelési intézmények hasznosításáról szóló határozat módosítása

Terv, hogy a jövőben lehessen adni egyes esetekben a jelenlegi 20% helyett 50% kedvezményt, és (Erős Gábor javaslatára) kiemelt városi sportesemények esetén lehessen ingyenes teremhasználatról is szó. (Ez már 11 igenes teljes egyhangúság).

 

21.  Döntés a 19760/22 hrsz-ú, természetben Bajcsy-Zsilinszky úton lévő raktárhelyiség bérbeadásáról

Az Ettore fagyizó további 1 évre bérelné a Bástya alatti 12m2-es raktárt. (12.000,- Ft/hó + ÁFA)

Gergő nem szavaz, így 10 igennel megy át.

 

22.  Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testülete 576/2015.(X.22.)  öh. határozatának módosítása, valamint döntés a 17417/A/26 hrsz-ú, természetben Széchenyi tér 24-26. sz. alatti helyiség bérbeadására vonatkozóan

Ez a CIB Bank épülete. Nagy része a városé volt, pici része pedig Knapp Jánosé. Aztán nemrég megvettük (nem olcsón), így már az egész a miénk lesz, s máris nyugodt szívvel adhatjuk ki 356.480,- Ft/hó +ÁFA bérleti díjért. Mindenki boldog, gondolom az ex-alpolgármester a legjobban. (Egyhangú igen.)

 

23.  Huszti János, Széchenyi tér 5. 1/4. lakásbérletével kapcsolatos döntés

A bérlő nem kapott számlákat, így nem is fizetett, de elismeri, hogy tartozik. (Azért költözhetett be anno, mert vállalta a városi díszpolgáraink arcképeinek megfestését.) Szeretne részletekben fizetni, s majd egy nagyobb műteremlakást bérelni az önkormányzattól. 10 igen, többi 0.

 

24.  Tulajdonosi hozzájárulás Kirchhoff Hungária Kft. részére

Ez a cég megvenne egy telket az ipari parkban, de a nagy esőzések miatt már az adásvétel előtt elkezdené a talajmunkákat, amivel megoldaná a csapadékvíz elvezetését azon a területen. 11 igen a tulajdonosi hozzájárulásra.

 

25. Pilisszentlélek 40178 és 40177 helyrajzi számú telkekről szóló döntés

Majdnem 20 éve kezdődött ez a történet, s most kerülhet pont a végére, de azért, hogy ezt a két telket végre megvehessék, a testület döntése kell az átminősítésről. Mind a 11 képviselő benne van.

 

26.  Tájékoztató a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. tv. 2016. július 1-jén hatályba lépő módosításával kapcsolatos intézkedésekről

Izgalmas módosítás (na jó, nem izgalmas). Előírás lesz az elektronikus kapcsolattartás. Senkin nem fog múlni, 11 igen.

 

27.  Kérdések

Attilának két kérdése volt. Az első a Belvárosi ovi beruházásával kapcsolatban, a szerződésekről, határidőkről és kötbérezésről. Dátumokat kaptunk, illetve megtudhattuk, hogy hogyan kell kiszámolni a maximálisan kivethető kötbér összegét. Konkrét szám nem hangzott el: Attila engedélyt kapott az alpolgármester úrtól, hogy betekintsen a konkrét szerződésekbe, számlákba. A másik kérdés a volt verőcemarosi polgármesterről, Bethlen Farkasról szólt, miszerint van-e valamilyen munkakapcsolatban a várossal. Mind az aljegyző úr (köztisztviselői kör), mind pedig az alpolgármester úr (szerződéses kör) tagadta az illető foglalkoztatását.

Ennyi volt a nyílt ülés. Ezt még 12 napirendi pont követte, de azokat zárt ülésen tárgyaltuk, így sajnos nem írhatok most róla.

Még nincsenek kommentek :(