Megkezdődött az esztergomi Várhegy nemzeti emlékhellyé nyilvánítása
Közélet
2016. máj. 2.

<p>Jelentette be az Országgyűlés hétfői, plenáris ülésén képviselői kérdésre válaszolva Lázár János - írja a <a href="http://promenad.hu/cikk/lazar-nemzeti-emlekhely-lesz-esztergomban-165955">promenad.hu</a>.</p>

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az esztergomi Várhegy nemzeti emlékhellyé történő nyilvánításával kapcsolatos kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. május 2-án.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Lázár János hozzászólásában elmondta, az állam első ötszáz esztendejében, 1010-től az 1540-es évekig Esztergom volt az állam igazi központja, amely így a magyar állam függetlenségét is szimbolizálja. Emellett természtesen a magar állam keresztény alapokon nyugvását is jelképezi Esztergom.

Bővebben a promenad.hu-n olvashatnak a Parlamentben történt nagy bejelentésről.

Magyarországon jelenleg összesen 14 nemzeti emlékhely létezik, a következő helyszínekhez csatlakozhat Esztergom.

Nemzeti Emlékhely a Budapesti Hősök tere, a Kossuth tér, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Rákoskeresztúri Újköztemető 298., 300. és 301. parcellája, a fővárosi Várnegyed, a Fiumei úti temető, a debreceni Református Nagytemplom és Kollégium, a mohácsi Történelmi Emlékhely, az ópusztaszeri Történelmi Emlékpark, a pákozdi Katonai Emlékhely, Somogyvár-Kapuvár, az egri Vár, a pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a székesfehérvári Romkert.

(forrás)