Esztergomi aranyeső Székesfehérvárról: Montághos fiú nagy sikere az Országos Úszóbajnokságon
Sport
2016. ápr. 18.

<p>Három arannyal és egy ezüsttel tért haza a 'fehérvári Csitáry G. Emil uszodából Balogh Márton, a Montágh iskola fiatal reménysége.</p>

Napfényes, kora nyári reggelen útnak indul egy 10 éves autizmussal élő kisfiú, Balogh Márton a nagy útnak.

Friss még a hajnal, de az első napsugarak már reménykeltően sütnek  és ahogy az előrejelzésben ígérték, jó időnk lesz. Közel 1,5 órás autóút vár ránk, Esztergomból indulunk Székesfehérvárra a Csitáry G. Emil Uszodába, ahol Országos Úszóbajnokságot rendeznek április 16-án a speciális iskolák számára, melyben alapvetően két korcsoportos versenyzők mérik össze tudásukat .

Marci az első korcsoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy a 2000-től születettekkel együtt száll a medencébe, így ebből kifolyólag olyan versenyzőt is láthatunk akár a szomszéd pályán, aki 5 évvel idősebb lesz majd Marcitól és velük természetesen majd fel kell vennie a versenyt.

Már az előzetes tájékoztatásokból is kiderült, hogy Marci az egyetlen, aki Esztergomból érkezik a Montágh Imre Általános Iskola  nevezésében,  Csepregi Attila felkészítésében és mondhatni, hogy nagypapája, Baják István,  mint "másod" edző jelenlétében kezdi meg a megmérettetést.

Az első az 50 méteres gyorsúszás lesz, ahol számunkra még új és teljesnek tűnő a káosz, mivel a 8 rajtkő előtt 8 különböző korú és méretű ember készül megmérettetni magát.

Együtt úszik a 10 éves a 18 évessel. Gombóc van a torkunkban, és remegő kézzel tartjuk a papírt, melyben látjuk az eddig elért legjobb eredményeket, ami alapján nem biztos, hogy ebben a  számban dobogós helyet ér el Marci. Közben megnyugtatnak bennünket, hogy ugyan együtt úszik a korábban említett két korcsoport, de ez a végén külön bírálják majd el.

Közben megszólal a rajtduda és a legkisebb test, Marcié is eltűnik a vízben, miközben próbáljuk követni az eseményeket.  Marci nem az első helyen ér be, de egyelőre nem tudjuk, hogy az idősebb 16 év feletti korosztályból előzték-e meg vagy a sajátjából? Sokat nem kell várnunk, mert kiderül, hogy a korosztályából ő úszta a legjobb időt, ráadásul egyéni csúcsot döntve.

Egy félóra elteltével megismétlődik a siker és már van egy második aranyérmünk is 100 méteren, de ezúttal hátúszásban.

Hátra van még két versenyszám és az előző kettőből kifolyólag már automatikusan várjuk a következő érmeket.

Marci, elmondása szerint, bár "cápa üzemmódban" úszott, de ezúttal lemaradt a dobogó első fokáról és 100 méter gyorsban második helyezett lett.

Nem sok időnk maradt a pihenésre, de Marci elszomorodott a második hely miatt és szemmel láthatóan felszívta magát az utolsó versenyszámra az 50 méter hátra, ahol állva néztük, hogy körülbelül 1,5-2 ember hosszal  érkezik a célba, így megtriplázva az aranyérmek számát.

A végén még levezetésképpen benevezünk egy tét nélküli vegyes, váltóúszásra  és lezárjuk ezt a nagyon kellemes, sikeres és érmekkel teli napot !

Hajrá, Marci! Hajrá, Esztergom! Hajrá, Montágh! Csak így tovább !     

 

Balogh István

(forrás)