Elmagyarázná? - Egyirányúsítási problémák Esztergomban
Gazdaság
2016. ápr. 15.

<p>Egy konkrét példa. Déli városrész, Szentlázár és Kovácsi, Petz testvérek utca. Az egyirányú utcában 2009 környékén hirtelen megfordították az egyirányúsítást. Az Önkormányzattól kikért iratok szerint azonban hivatalosan nem történt semmi változás, így hét évig a gyakorlat, a táblák szerinti rend és a város forgalmi rendjét szabályozó rendelet nem vettek tudomást egymás létezéséről. Jelentettük a hibát, majd a hivatal intézkedett. Az eredmény felemás lett, így megint nem értjük a helyzetet. Elmagyarázzuk.</p>


Ha tud hasonlót, írja meg a Szeretgomnak e-mailben az admin@szeretgom.hu-ra. Hiszen nem ez az egyetlen ilyen hely a városban, ahol értetlen bociszemekkel állunk az egyirányúsítás előtt. Korábban egy fórumon Erős Gábor képviselő úr is hangot adott már azon felvetésnek, hogy nem ártana felülvizsgálni néhány ésszerűtlennek tűnő korlátozást.

A Petz testvérek utcát 2005-ben keresztelték el az egykori esztergomi gyár tulajdonosairól, előtte Öntöde utcaként futott a nép száján. Bár új utcanévtáblát materiálisan azóta sem láttak a helybenlakók, elhitték, hogy ők mostantól Petz testvérek utcai esztergomiak. Az új nevet később új forgalmi rend követte, ráadásul, hogy teljesen elvegyék az Öntöde utcaiak identitását, az utcát 2007 végén egyirányúsították is.

Rozsdától rohadó négyszögletű valami emlékeztet minket arra, hogy a királyváros valamelyik utcájában battyogunk.


 

A hivatalos papírok szerint a Csatay-Szabó János utca felől (az egyik oldalon még Csatay-Szabó, a másikon viszont már Csatai-Szabó) lehet behajtani, az utca pedig a Knorr János utcáig (itt természetesen még mindig a korábbi név, a Gépgyár utca látható a házakon) egyirányú, onnan pedig újra kétirányú.

Az intézkedés hatására nem tört ki forradalom, bár a kezdeti időszak így sem volt egyszerű. Néha még a rendőrséget is „riadóztatni” kellett, mivel többször megesett, hogy a táblákat az éj leple alatt ismeretlenek kicsavarták a helyükről. Az ellenállás végül elbukott.

Történt aztán. A forgalmi rend változását jelző táblákat 2009-ben újra kiszedték a helyükről, mivel a Táti úti híres útsüllyedés apropóján az utcát jó időre újra kétirányúsították. Majd az útjavítási munkálatok végeztével a táblákat rosszul tették vissza a helyükre, egy csapásra megváltoztatva az utca forgalmi rendjét. Az Önkormányzattól kikért iratok tanúsága szerint az utca továbbra is a Csatay felől egyirányú, a táblák viszont épp a fordítottját mutatták 2016-ig.

Ráadásul a behajtani tilos tábla nem is az utca elejétől jelezte a korlátozást, a Petz utcában székelő Vízmű bejáratáig ugyanis oda és vissza is közlekedhettünk. Valószínűleg a társaság kérte ezt, de ennek hivatalosan sehol sincs nyoma.

Így vagy vissza kellene állítani az eredeti állapotokat vagy pedig a rendeletben kellene korrigálni a forgalmi rend változását – írtuk még márciusban.

2016 februárja...

...és 2016 márciusa.


 

Jeleztük a hivatal felé a hibát. Röpke két hét múlva már korrigálták is a korábbi tévedést. A forgalmi rend rebootja után immár a táblák szerint is a Csatay János utcából hajthatunk be a Petz utcába.

Azonban már megint nem az történt, amit várni lehetett. A Vízműig ismét kétirányú maradt. Az iratokban viszont továbbra sem így szerepel az utca.

Vajon miért? Azt nem tudjuk, mindenesetre annyi biztos, hogy a vizesekkel szemben jó nagy kitolás lenne, ha őket is érintené a hivatalos forgalmi rend.

A veszélyes kereszteződés így megint kétirányú maradt, pedig az egyirányúsításnak csak úgy lenne értelme (?), ha korlátoznák a behajtást a Csatay utca felől.

Nézzék csak! Itt egy kicsit veszélyes azért bekanyarodni. De ez nem volt indok a korlátozásnál, szóval mis se számoljunk vele.


 

Akkor viszont nem sok értelmét látjuk az egésznek, hiszen nem bonyolít le akkora volumenű forgalmat az utca, hogy szükséges lenne az effajta korlátozásokra. Ha pedig azt mondják, hogy szűk és ezért kellett bevezetni a változtatásokat, akkor mivel magyarázzák, hogy az utca két (2!) vége oda és vissza is járható?

Mutatjuk térképen is. Ha szűk az utca, akkor itt is szoros két autónak, nemde?

Ha pedig az imént felvázoltak után is forgalomcsillapítással indokolnák a korlátozást? Hogy többen erre vágnák le az utat a Táti út irányából Dorogi út felé és vissza? Ez nettó baromság, maximum Tatabányáról jött szakemberek láthatják így a helyzetet.

Ha pedig erre megint azzal hozakodnának elő, hogy szűk az utca? Akkor mutatunk egy képet a Petz melletti Vasas utcáról, amelyen nem halad át nagy forgalom és nem is egyirányú, aztán a parkoló autók miatt mégis meg kell állnunk, ha szembe jön valaki.


 

Mi pedig lehúzódunk és megállunk. Ilyen egyszerű az élet. Ráadásul a Petz utcában a tumultus réme sem fenyeget, hiszen a páratlan oldalán nem is laknak, onnan csupán a volt SZIM Marógépgyár kerítései merednek ránk.

Esetleg olyan hipszter megoldást is szívesen vennénk, hogy legalább a kerékpárosnak engedtessék meg a behajtás az egyirányú utcába a forgalommal szemben. A KRESZ lehetőséget ad rá, és a Honvéd utcán például már kint is van egy ilyen kiegészítő tábla. Kerékpárosbarát település 2016, ugye?

(forrás)