Föld Napja a könyvtárban
2016. 04. 18. 10:00

Föld Napja – Ember és természet címmel Diavetítéssel egybekötött előadást tart iskolásoknak Benedek László fotóművész, barlangkutató, a Gömöri Fotóklub vezetője április 18-án, hétfőn 10 órától a felnőtt könyvtárban.

Az „Ember és természet” című, mintegy 70 perces előadás témája: a felvidéki természet, barlangok, barlangkutatások, védett növények, természetvédelem, tanösvények, történelmi-régészeti-irodalmi hivatkozások.

Benedek László fotóművész, barlangkutató, a Gömöri Fotóklub alapító tagja, vezetője, mozgatórugója. Ars poeticája szerint: "Ha egy kevés veleszületett adottsággal rendelkezve, fényképezőgéppel a kezünkben, megörökítünk egy általunk megfelelőnek vélt pillanatot, és kellő alázattal bemutatva ezzel örömet, élményt tudunk nyújtani másoknak, akkor értelme van annak, amit csinálunk." Alig akad magyar iskola a Felvidéken, ahol még ne adott volna elő a felvidéki természetről, természetvédelemről, barlangkutatásról, a felvidéki városokról, kulturális értékekről, a fotózásról vagy a fotótörténetről. Vetítéssel egybekötött előadásait történelmi, irodalmi, régészeti hivatkozásokkal egybekötve kell elképzelni, ahol egy-egy anekdota is elhangzik a tudományos adatok tolmácsolása mellett.

A Fotóklub révén felkarolja a fotózás iránt érdeklődő fiatal generációt, felkutatja a Gömörből elszármazott fotósokat, kapcsolatot tart más fotóklubokkal, segíti egy –egy fotóklub megalakulását, csoportos, illetve egyéni kiállításokat szervez, rendez a Felvidéken, Magyarországon, a Vajdaságban, Erdélyben, de a Kárpát-medencén kívül is: Berlinben, Varsóban, Moszkvában, Párizsban. A nevéhez fűződik az állandó (fotó)galériák létrehozása a Felvidéken. A Fotóklub életéről, valamint Gömörről (ahol született és ma is él ) szóló ismeretterjesztő anyagokat lehetőség szerint minél szélesebb körben terjeszti.