Párbeszéd Esztergomért, kudarc a nyitányon

Párbeszéd Esztergomért, kudarc a nyitányon

2016. 04. 08. 15:09

Érdektelenségbe fulladt a korábban beharangozott párbeszéd. Az Önkormányzati képviselők és a városházi munkatársak mellett alig páran vettek részt az eseményen. Néhány lényegesebb kérdést érintettünk azért, többek között megtudtuk, hogy akár egy hidroplán reptér is települhet a Duna esztergomi szakaszára. És azt tudják már, hogy hol húznak fel hamarosan gyalogos alagutat a városban?

Fotó: Romanek Etelka/Facebook


A kevésbé sikeres kezdés összetevői a Szeretgom szerint.

 

Érdektelenség. Nagyon kevesen jöttek el, és még ez a kisszámú közönség sem tudott elvonatkoztatni a múlt sérelmeitől, így nem jött létre a várva várt párbeszéd sem. A fórum szimbolikus pontja lett, amikor megkérdezték, hogy miért nem nevezik át a most átnevezett buszmegállókat.

Időpocsékolás. Úgy tűnik, hogy fórumftúltengésben szenvedünk, pedig látni kellene, hogy ezek sehová nem vezetnek. Ha megnézik lejjebb, hogy milyen információkat szedtünk össze, láthatják, hogy szinte nem történt semmi. Semmi lényeges. Korábban Philipp Frigyes ankétjai újításként hasítottak bele az áporodott esztergomi levegőbe, de ezeken az eseményeken sem a fórum jelleg dominált, egyszerűen jó volt hallgatni a kivülről jött, de tájékozott szakember benyomásait rólunk. Néhány sarkos véleménytől eltekintve, úgy tűnik, a főépítészi látogatás sorozat célt ért, az esztergomiak bíznak Philipp Frigyes szakértelmében.

Megbeszélnénk, de nem tudjuk, hogy mit. Sokszor olyan érzése volt az embernek, hogy mi sem tudjuk pontosan, mi miért történik Esztergomban. Központi témaként jelentkezett a helyi járat közlekedés. A koncepció máig nem világos, és azt sem tudjuk, hogy például milyen lakossági ötleteket építettek be az új menetrendbe. Kérdés: ha a mostani esztergomi helyi járat közlekedést európai színvonalúnak hívjuk, akkor mégis hova lehet még fejlődni?

Szakemberek hiánya. Az intermodális csomóponttal kapcsolatban sem lettünk okosabbak, pedig az utóbbi idők egyik legfontosabb fejlesztése lesz majd Esztergomban, ha egyszer elkészül. De mégis miért lesz ez jó nekünk, ott, a város szélén? Csak a kommentelők kreativitása mentheti meg a helyzetet.

Stand-up. A konferanszié tízperces kitérőivel (=átvezető mondataival) teljesen félrevitte a fórumot. Mondják, hogy a kevesebb bibliai utalás, néha több.

 

Azért pontokba szedtük az újdonságokat is.

 

Esztergom utcáiról most már tényleg eltűnik az éjszakai sötét.

Nem marad már sokáig sötét a Bajcsy-Zsilinzsky utcán, pénteken az Önkormányzat rövid megbeszélést követően átadja a munkaterületet az E-On-nak. Bár sokan nem értették, hogy miért kellett a megoldásra ennyit várni, amikor köztudott, hogy a Fürdő-kanyarban több vendéglátóipari egység is üzemel, hétvégente pedig fiatalok futkosnak egyik oldalról a másikra. Mégsem történt sokáig semmi. Szerencsés Gergely képviselő arról tájékoztatott minket, hogy bürokráciai buktatók miatt késett a helyreállítás, hiszen a vezetékeket fel kell újítani, a rekonstrukció után viszont nem mindegy, hogy milyen borítást kap a felbontott járda. A rendeletek térkövet írnak elő, ami jelentősen megdobja a költségeket, így a városvezetésnek és a szolgáltatónak kooperálni kell.

Alagút épül a belvárosban.

Hamarosan a kordonnal elkerített Bajcsy-Zsilinszky úti házak elé a rácsok helyett alagutat építenek majd a gyalogosok fokozottabb védelmére.


 

A KNYKK megtanult számolni, így az utasoknak nem kell tovább percfejtésbe bonyolódniuk.

Ígérték, megcsinálták. Mostantól a buszmegállókban nem kell számolnunk, ha éppen a következő buszra várunk. A menetrendek immár a járművek pontos érkzezési idejét jelzik az adott megállóban.

Figyelnek minket a buszokon. Vajon emelkednek-e a bevételek?

A járatokon mostantól kamerák is üzemelnek a biztonságos közlekedés érdekében. Másrészről az Önkormányzat ezektől az eszközöktől is várja, hogy növekedni fognak a közlekedésből származó bevételek. Ha pedig több pénz folyik be, akkor idővel új területeket vonhatnak be a tömegközlekedésbe, illetve új járatokat is indíthatnak majd. A fejlesztések további gátja az ingyenes Tescos busz is. A jövőben foglalkoznak majd az áruházi járattal is.

Megújulnak útjaink.

A Közút októberig felújítja a Kossuth Lajos utcát a IV. Béla király utcától a körforgalomig, illetve a Táti utat a Szegfű utcáig. Továbbá a Kiss János utca is új burkolatot kap a körforgalomtól a Kincses patakig tartó szakaszon. Eck András képviselőtől megtudhattuk, hogy a városi költségvetés kiemelt felújítási projektjei közé került a Siszler, a Kaán, az Erzsébet és az Árpád, illetve a Bocskoroskúti utcák rekonstrukciója.


 

Intermodális csomópont? Nonszensz!

Sokan nem értik, hogy mégis mi értelme kivinni a buszvégállomást a város határába, ha ez utasok úgyis a belvárosba szeretnének jönni. A kérdést illetően ismét nem lettünk okosabbak, annyit azonban megtudhattunk, hogy valószínűleg az új állomás avatása után is betérnek majd a járatok Esztergom szívébe, így kis kerülővel hajtanának csak az állomásra. Egy ilyen forgatókönyv esetén természetesen plusz költségekkel kell majd számolni. Mindenesetre a KNYKK képviselői elismerték, hogy akárhova is költözik az állomás, mindenképpen jobb lesz, mint ami most van. Az építtetők részéről nem érkezett senki.

Esztergom vízi és légi közlekedésének felfuttatása.

A MAHART fejlesztené az esztergomi kikötőt, a gát tervezésével párhuzamosan amúgy is hamarosan megoldást kell találni az esztergomi hajóállomás elhelyezére. Még nem tudni pontosan, de lehetséges, hogy mobilkikötőkbe érkeznek majd a hajók városunkba. Szó van róla, hogy a Dunán hidroplánrepterete alakítanak majd ki. Erről csak későbbre ígértek bővebb tájékoztatást.

Júniusra elkészül Esztergom közlekedési koncepciójának első üteme.

2017 második felére pedig érkezik a második etap is.

 

A sorozat májusban folytatódik, akkor a turizmus témakörét járjuk körül.

2016. 05. 08. 19:37

Arra kell, hogy gondoljak aki azt írta,hogy alagutat épitenek az emlitett helyen, - az nincs tisztába a szavak " jelentésével "Vagy is az alagut mint olyan - a föld felszine alatt v. ahegyek alatt kerül kiépitésre!! Ha pedig az emlitett helyen akarna valaki alagutat épiteni akkor az egy nagy BAROMSÁG és a tervező adja vissza a diplomáját !!! Azt gondolom ez egy rossz megfogalmazás !

2016. 05. 06. 20:31

Alagút?????????  Akkor biztosan beomlanak, ha meggyengítik a talaj szerkezetét!

Szerintem a rácsokra kerül egy tető és az így kialakuló fedett folyosó lesz az alagút. Nhezen tudom elképzelni, hogy lenne pénz másféle alagút elkészítésére.

2016. 05. 06. 18:39

Alagút?????????  Akkor biztosan beomlanak, ha meggyengítik a talaj szerkezetét!

Normálisak vagytok ott a Városházán? Tessék rendbe tenni az épületeket, amit annak idején bagóért kárpótolva kényszer kiköltözéssel megszereztetek, sőt volt aknek ez a trauma az életébe is került!

2016. 04. 09. 8:55

Ön legalább ott volt (ezek szerint) és önmagát felvállalva kérdezett.

2016. 04. 08. 22:22

Elnézést kérek - figyelmetlen voltam -  nem a helyjárat megállóit,  hanem általánosságban egyes  buszmegállók átnevezésének hiányosságát vetettem fel. (konkrétan, a "kispipa" és "iskola" utca)

 

                                          Tibor

2016. 04. 08. 21:59

 Az első rész "érdektelenség" c. második mondata ellen tiltakozom, én vetettem fel helyijárat nem megvalósult átnevezését, a helyijáratot soha nem vettem igénybe, de az Esztergom - Visegrád - Bp - járatot néha igen, és ott nincs átnevezve az Iskola utca, ill. A "Kispipa" megállóhely.

 

                                                                       Tibor

2016. 04. 08. 20:25

Kedves Ibi99!

 
Félreértések elkerülésére, nem téged kárhoztatlak. Örülök, hogy van még optimista ember. Csak hát én már a koromnál fogva sok dolgot megéltem. Ilyet is, ami most van. Tudod, ha megmondod az őszintét, azonnal lekommunistáznak, lefasiztáznak, stb........ Sajnos, a regnáló hatalom soha nem szereti, ha "kényes" kérdéseket tesznek föl. Igazad van abban is, hogy sokan az egyéni problémáikkal jönnek elő, és ............................ DE hallottál a város , és a lakosság érdekében megszólalók problémafelvetésére ÉRTELMES válaszokat? Nem tudom, olvasod é a szeretgomot, de szerinted nem vetnek fel éppen elég kérdést, amire értelmes válaszokat lehetne, vagy kellene adni? Tudod hány éve megy ez a süketek párbeszéde? Sajnos nagyon régen. Megint csak kérdezem, a mindenkori hatalom, ha PÁRBESZÉDET akarna folytatni, nem tudna beszédbe elegyedni velünk? Nem szeretek személyeskedni, de meg kell kérdeznem, amikor a városnak van hivatalos honlapja, amit úgy is meg lehetne csinálni, hogy kérdezhessenek az emberek, miért is nincs úgy megcsinálva? Ha a városnak van hivatalos honlapja, miért is a facebookon oszt meg a polgármesterasszony információt a város ügyeiről? Nincs ellene kifogásom, ha facebookol, de előbb a város honlapján tegye közkincsé az információkat. Namármost ezt lehet fröcskölődésnek venni, én nem annak szántam, hanem kritikának a VÁROSOMÉRT. 

2016. 04. 08. 19:04

Drága Szende! Nem kértem számon másoktól semmit, csak felvetettem, ha máshogy neveznék, akkor lehet többen megjelentek volna. Ugyanis szép magyar szokás szerint fröcsögni, kritizálni és felháborodni a legkönnyebb. 

Mindazonáltal nagyon sajnálom, hogy pont ezen az eseményen nem tudtam részt venni, mert több kérdés is megfogalmazódott bennem a témával kapcsolatban. 
Részt vettem egy korábbi fórumon, ahol a főépítész elmondta, a város kb. 80 évvel van lemaradva és hogy a lakosságtól is várja az ötleteket, mit lehetne tenni Esztergomért, de sajnos a jelen lévőknek kb. 10%-a értette meg akkor, hogy valójában miről van szó. A többi felháborodottan közölte a gyakorlatilag egyéni problémáit, számonkért és követelt. A 80 év elmaradottságról pedig nem csak a mostani, nem az ezelőtti de még az azelőtti éra sem okolható 100%-ban. Nyilván mindegyik követ/követett el hibákat, hol többet, hol kevesebbet. Csak bizakodni tudok abban, hogy egyszer eljön az az időszak, amikor a lakosság és a vezetők is mind Esztergom érdekeit fogják nézni, ha a város fejlesztéséről van szó.

2016. 04. 08. 16:54

Akkor miért kéred számon másoktól?

"Fröcsögős" az aki esetleg nem ért egyet sok dologban a városvezetéssel,mert ha igen akkor én is az vagyok.

Arra nem gondoltál,hogy értelmetlen elmenni,mert csak azt szeretik ott hallani amikor dícsérik és hálálkodnak a munkájukért mintha nem kapnának érte fizetést,meg az a dolguk,hogy dolgozzanak,lobbizzanak a városért stb.

2016. 04. 08. 15:34

Egy olyan városban, ahol tömegrendezvények fotóit kockázták ki a személyazonosság megállapítása végett, egy olyan városban, ahol a polgármester páncélszekrényéből (ennél finomabban nem tudom megfogalmazni) negatív minősítéssel ellátott névsorok kerültek elő, ahol a valódi döntéseket nem a polgármester hozza (sajnos még javaslat szintjén sem), ahol az ellenzéki képviselők kényelmesen ülnek a babérjaikon, ahol -igaza van Percjelzőnek- válaszra sem méltatják a közügyekben érdeklődő választópolgárt, ott vajon mit vár a szervező?

Az emberek lassan felejtenek, Esztergomban meg különösen, ezért nem mennek tüntetni, nem mennek párbeszédelni, ezzel szemben kushadva várják a változásokat, vagy írogatnak pl. itt a Szeretgom oldalán.

Csak kérdezem, az megvan, hogy a települési innováció jegyében gyalogos alagút váltja a Bajcsy utca rácsait? Istenem, ha Hofi élne, vajon mit mondana?  

2016. 04. 08. 13:24

Sajnos más dolgom volt, pedig lett volna pár kérdésem.  

 

 

 

2016. 04. 08. 13:07

Te ott voltál?

2016. 04. 08. 12:37

Párbeszéd??

Csak halkan kérdezem, miért van az, ha mi lakosok kérdezünk valamit, mondjuk itt a szeretgomon, mert hát a város honlapja, (aminek ha jól tudom, már működnie kellene) erre nem alkalmas, SOHA NEM KAPUNK VÁLASZT! Ebből nekem teljesen világossá vált, ezek a "párbeszédek" csak arra jók, hogy elmondhassák, MEGVOLT. "Lásd lakossági fórumok". Olyan sok a kérdés, de minek, ha válasz nincs. Persze ezt is lehet "fröcsögésnek" minősíteni. Sokadszor kérdeztük például az új szállodát, aminek már tavaly meg kellett volna nyílnia, (mindezt KÖTBÉR terhe mellett). Sokadszor kérdezztük az élményfürdőt, aminek már szintén működnie kellene. Sokszor kérdeztük a mélygarázsokat, én magam szinte "napi" rendszerességgel ostorozom a város honlapját. Nekem mindent meg kell értenem, (sajnos az adminisztráció, stb) nekem mindent el kell fogadnom, (mit tehetnék mást). Szóval én már csak akkor megyek "párbeszédelni", ha tényleg érezni fogom, ezt komolyan gondolják. Ha majd tényleg kérdezni lehet, amire válasz is lészen, nem csak hallgatás. Én elfogadom azt is, ha rávilágítanának, ha hülyeséget kérdezünk, mert kevés az információnk. De könyörgöm, a PÁRBESZÉD nem csak abból áll, hogy a lakosság odaméne az akól elé, és eléjük szórnak egy kis mannát, hanem az esetleges kérdésekre VÁLASZOK IS SZÜLETNEK.

Azért addig is maradok tisztelettel: percjelző  (alias: FRÖCSÖGŐ)

2016. 04. 08. 12:11

Hibázott a szervező! Nem a sokak által sajnos érthetetlen "párbeszéd" szót kellett volna használni. Ha úgy lett volna meghírdetve, hogy nyílvános fröcsögés, valószínűleg sokszorosára növekedett volna a részvételi arány.