Babits szobrát mégis mikor tesszük vissza eredeti helyére? Egy Babits Emlékévnél nem is lehetne jobb alkalom

Babits szobrát mégis mikor tesszük vissza eredeti helyére? Egy Babits Emlékévnél nem is lehetne jobb alkalom

Törölt felhasználó
2016.04.01. 11:01

A költőfejedelem halálának 75. évfordulója apropóján Esztergom programsorozattal köszönti Babitsot. Legutóbb 2008-ban emlékeztünk közösen az előhegyi prófétára, akkor az ünnepségsorozat záróakkordjaként minden esztergomi háztartásba érkezett egy kis könyv, amelybe Babits esztergomi verseit gyűjtötték össze. Idén talán szoboravatással is zárhatnánk az évet, bár ahhoz először el kéne egy kis tereprendezés is.


 

Az eredeti szobor elkészítésére Borbás Tibor kapott megbízást még 1983-ban. Ekkor is a költőre emlékeztünk, méghozzá születésének centenáriumát ünnepeltük városszerte. Babits gondolkodó alakját végül az előhegyi villájába vezető út sarkán, a Siszler, a Honvéd és a Petőfi utcák találkozásánál kialakított háromszög alakú parkban állították fel. A bronzszobrot 2006-ban lopták el, az esztergomi Babits-szerető értelmiség azonban a siránkozás helyett azonnal lépett, és hatalmas szervezőmunkába kezdett a szobor újraöntésének érdekében. Az akciót végül siker koronázta, de a szobrot ideiglenesen a Széchenyi téren helyezték el a költő születésének 125 évfordulóján, akkor azt ígérték, hogy hamarosan eredeti helyére költözik majd vissza, a villájához vezető út közelébe. Már a centenárium kapcsán sem véletlenül helyezték el a szobrot a kis téren, hiszen itt nyeri el sajátos funkcióját, az eldugott helyen álló emlékházat közelebb hozza a turistákhoz és az esztergomiakhoz is.

Ráadásul korábban arról is írtunk, hogy a városi könyvtár bontása során eltűnt az intézmény egyik nagy értékű, féltve őrzött relikviája, a Babits Mihály sírján található dombormű másolata.  Az ügy pedig nem nagyon kapott sajtónyilvánosságot. Azóta sem tudunk semmit a dombormű sorsáról.

Mit gondolsz erről az ötletről?

A szavazáshoz lépjen be!

-1 pont (1 db szavazatból)

2016.07.10. 14:33

És a (Vak) Bottyán János generális szobra mikor kerül vissza a "Bottyán ház elé?Vigyor

üdvözlettel K.y.

2016.04.02. 17:09

Mert nálunk az "ideiglenes" minimum 45 év, delehet 150 is!

2016.04.01. 21:24

Véleményem szerint, most jobb helyen van mint az eredeti helyén volt, biztonságosabb is, több ember látja, nem tartanám célszerűnek visszahelyezni.