Olyan menő piacunk lesz, hogy öröm lesz vásárolni
Gazdaság
2016. márc. 23.

<p>A délelőtt folyamán ülésezett a testület, a piac ideiglenes költözése mellett napirendre került a vásár végleges elhelyezése is. A többfunkciós, a különböző generációk igényeit is kielégítő megoldásokon túl végre szerephez juthat az alkotó kreativitása is.</p>

A Főépítész Kabinet korábban három tervet dolgozott ki a piac elhelyezésére, az elképzelések kétharmada továbbra is a Simor János utcán látta volna szívesen a vásárt, de elméletileg felmerült, hogy a Bástya árkádjai közé kerülnek az árusok, és vásárcsarnok nyílik Esztergomban. A testület végül úgy határozott, hogy az Arany János utca és a Sissay köz közötti területre költöztetik a piacot (I. tervezet), éppen oda ahová most ideiglenesen kerül a bódésor. Emellett talonba került az ún. köztes struktúrájú piac kialakítása is (II.tervezet).

Simor János utcai piac I.

Piac, szórakozás, parkolók és karékpáros központ.


 

Az utca Rákóczi tér és Arany János utca közötti szakasza (I. szakasz) sétálóutcaként, tervezett vendéglátó teraszokkal, funkcionálna. Az Arany János utca és Sissay köz közötti részen (II. szakasz) kapna helyet a piac, felfűzött piaci építménysorral kialakítva. A Sissay köz és Magyar utca közötti szakaszon (III. szakasz), ahol jelenleg most a buszpályaudvar található, parkolók és kerékpáros központ kapna helyet, kapcsolódva a belváros és az iparterület közötti hivatásforgalmat bonyolító lokális kerékpárúthálózathoz.

A piac Simor utcán történő kialakításával nyitott struktúrájú piac valósul meg.

A vásáros napok (nagypiac) rendezésének feltétele a buszpályaudvar átköltöztetése az intermodális csomópontba.

(részlet a tanulmányból)

Simor János utcai piac II.

A megoldás talán hasonlítana a váci vásárra is, amely sokak szerint a Dunakanyar egyik leghangulatosabb piaca, mások szerint viszont egyenesen hazánk legszebb hagyományos piaca.

A váci piac

Fotó: Sáros László, Ifj. Lőrincz Ferenc/eloepiteszet.hu


 

A jelenlegi piacot megvizsgálva és a piacosok igényeit felmérve került szóba a terület. Jelenleg a 26 sz. alatti telek üres, a 28., 30., 32. sz. alatt földszintes lakóházak találhatóak. Ezek közül a 28. sz. alatti épület műemléki védelem alatt áll. Az ingatlanok megvásárlása esetén, a nem műemlék ingatlanok lebontásával a négy telken összesen egy kb. 3100 m2 –es terület alakul ki, amely megfelelően kielégítené a jelenlegi piac méretbeli igényeit (kb. 1000 m2 őstermelői pavilonterület, kb. 1200 m2 viszonteladói épület), a „nagypiac” pedig a Simor utca II. szakaszába terjedhet ki.

Jelenleg kb. 30 árusító „bódé”  található a piacon, ezeket lehetne kiváltani a területen keretszerűen kialakított viszonteladói árkádos épületsávval. A műemléki épület megtartása javasolt (megvizsgálandó a hátsó szárny esetleges részbeni elbontása), amelyhez egy fedett-nyitott terület kapcsolódna, ahol az őstermelők árusítanának. A műemlék épületben kapna helyet a piacfelügyelet, vizesblokk, gombavizsgáló, raktár, stb.. Az épület megtartásával és esetleg a többi meglévő épület utcai homlokzatának megtartásával az utcakép megmaradhat a jelenlegi, zárt formájában is. Ezzel a kialakítással egy köztes struktúrájú piac alakul ki.

A terület a Petőfi Sándor utca felől is megközelíthető a jelenlegi üres telek melletti gyalogos átjárón.

(részlet a tanulmányból)

(forrás)