Mától Esztergomban is kezdetét vette a legális könyvrablás hétvégéje
Kultúra
2016. márc. 18.

<p>Március 18-án startol a nagy könyvelhagyó hétvége, a Duna Múzeum kötetét már meg is találtuk a Bottyán utcában. A játékban való részvétel nagyon egyszerű, csupán el kell hagynod az utcán egy könyvet. A többi már az új tulajdonoson múlik. A <a href="http://veszitsel.konyvtar.hu/">könyvtár.hu</a> adatai szerint az első Esztergomban elvesztett könyv Émile Zola műve, a Nana volt.</p>


 

A mozgalom kezdetei egészen 2001-ig nyúlnak vissza, amikor Ron Harber és felesége a WhereGeorges. com nevű portál ötletét, miszerint bankjegyek útját lehet követni élő egyenes adásban az interneten, átültették a könyvszeretők világába is. A kezdeményezés rövid időn belül hatalmas siker lett, és bebizonyosodott, hogy a könyv zseniális eszköz arra, hogy embereket és közösségeket kössön össze szerte a világban.


 

A játék pofonegyszerű. Keress egy könyvet, emeld le a polcodról és helyezd el a város egy tetszőleges pontján, ahol úgy gondolod, hogy érdeklődésre tarthat számot az általad kitett olvasnivaló.

ITT lehet regisztrálni az elvesztett és megtalált könyvekkel, és ezen a honlapon tudod majd nyomon követni köteted vándorlásának útvonalát és az új tulajdonosok kilétét is. IDE kattintva pedig megnézheted az esztergomi történéseket is.

A résztvevők között nyereményeket is kisorsolnak a hétvége után.

Hogyan veszíts el egy könyvet egy pillanat alatt?

  • Keress a polcodon egy olyan könyvet, amit szívesen ajánlanál másoknak, de mégsem törik össze a szíved, ha elhagyod.
  • Regisztráld a könyved a weboldalon, és ragaszd bele az így kapott elveszítési nyilatkozatot a könyv egyedi azonosítójával.
  • Veszítsd el a könyved! A parkban egy padon, vagy kedvenc kocsmád pultján, vagy a suliban egy ablakpárkányon. Vagy bárhol, ahol sok ember megfordul.
  • Ennyi. Ha szerencséd van, a könyvet olyasvalaki fogja megtalálni, aki nem csak, hogy elolvassa az elveszítési nyilatkozatot, de az oldalon jelzi is a megtalálást. Erről te e-mailt is fogsz kapni.
  • A megtaláló később ugyancsak elveszítheti a könyvet, amit valaki más megtalálhat, és azt jelezheti is a neten.
  • És így tovább, és így tovább.
(forrás)