Percről percre: Testületi ülés 9 órától (Frissültünk)
Közélet
2016. febr. 25.

<p>Szöveges tudósítással jelentkezünk a helyszínről.</p>


 

Napirendi pontok

A buszközlekedés változásai

Elnézést kérünk az adásszünetért, de technikai problémák adódtak. Rövid összefoglaló az ülés második részében történtekről.

Szerencsés Gergely Nyíri Attila kérdésre reflektálva elmondta, hogy a 7-es busz futtatása további 50 millió forintjába kerülne a városnak. A kérdések idejében Nyíri Attila továbbá a KNYKK-val kötött szerződés jogi hátterét kritizálta. Szerinte ugyanis jogszerűtlen, hogy egy már aláírt megállapodás került a képviselő-testület elé, hiszen akkor mit fogadnak el most a képviselők?

Aljegyző: A szerződést a Közbeszerzési Bizottság írta alá a polgármester felhatalmazásával. Ez egy új alapszerződés a szolgáltatásról. A testület pedig a módosításokról szavaz az ülésen.

Végül elfogadták az előterjesztést, így március elsejétől megújul az esztergomi tömegközlekedés. Jönnek az új buszok és érkezik a kibővült menetrend is.

Sürgősségi napirendi pontok:

Többek között tárgyalták a Nagy-Duna parton kiadott állóhajó bérleti szerződésének módosítását is. A bérlő 2021-ig szerette volna meghosszabbítani. Végül elfogadták a kérelmet. Felmerült viszont a hajó kapcsán Esztergom jövőbeni új gátjának nyomvonala is, hiszen az ígéretek szerint 2020-ra elkészül a védmű. A tervezés azonban még sehol sem tart, így a legbölcsebb az lenne, ha megvárnánk ezzel a döntéssel a tervezést – tudtuk meg Philipp Frigyes főépítésztől. A végleges nyomvonal még a jövő zenéje. Kisebb vita bontakozott ki a kérdésben, hogy mi lesz a gát építésekor, illetve már a védmű utáni időkben a Duna parti kikötők sorsa. Többen azzal érveltek, hogy Visegrád és Szentendre példájából kiindulva sikerülhet majd egyensúlyba hozni a part menti infrastruktúrát. A képviselők abban egyetértettek: szeretnék elkerülni, hogy a hajóállomás más városba, esetleg a szomszédos Párkányba tegye át a székhelyét. Romanek Etelka hozzátette a part menti környezet, illetve a kikötők sorsa azért is kérdéses, mivel a kialakításra kerülő védmű magasságát a rekord magasságú árvíz fölé lőtték be 2 méterrel.

Az Aranysólyom Lovagrend támogatására 560 ezer forintot szavaztak meg. A hagyományőrző társulat a pénzből felszereléseket vásárol majd, az új ruházat és fegyverek segítségével még intenzívebben és még autentikusabban jelenítik majd meg III. Béla korát.

Babits Mihály halálának 75 évfordulójára emlékezik a város az idén. A színvonalas lebonyolítás érdekében bizottságot állít fel a város, akik majd meghatározzák az emlékév menetét. A tervezetet március 25-ig kell benyújtaniuk.

A városi Művelődési Ház támogatására 55 millió forintot fogadott el a testület.

20 millióért megvásárolják a Sándor-palota melletti üresen álló ingatlant a Jókai utcában. Korábban már itt a Szeretgomon is volt róla szó, hogy a képviselő-testület folyamatosan keresi a megoldást az épület hasznosítására. Kulturális célokra lenne a legalkalmasabb, esetleg regionális intézményt hoznának az ősi falak közé. Még nem tudni. Az új ingatlanba - az elképzelések szerint - a létrehozni kívánt intézmény irodáit, raktárait helyeznék el.

A Strigonium Felügyelő Bizottsága. Van vagy nincs? Jogszabály írja elő ugyanis, hogy március 15-ig fel kell állítani egy bizottságot, ha nincs. Ha van, akkor rá kell bukkanni a paksaméták közepette. Elvileg van, Steindl Balázsékat még 2014-ben választották be a bizottságba. A képviselők nem tudták eldönteni, hogy az imént említett megbízatás határozatlan időre szólt-e. Mert ha nem, akkor jelenleg nincs. Esetleg Steind Balázst is meg kellene kérdezni, hogy tud-e róla, hogy bizottsági tag. Az ülés végére nem sikerült eldönteni.

Esztergom újabb turisztikai együttműködés élére állt, amely a Dunakanyar településeit akarja összefogni a Bajárható Magyarország Program keretében. Cél, hogy az uniós pályázatokon is együtt induljanak a résztvevők. Március 7-én a tagok Esztergomban gyűlnek majd össze.


 

10:13-KNYKK: március elsejétől jönnek az új buszok.

10:11- Szerencsés: Egy pályázó volt csupán. 2 hónap múlva fórumot tartunk, kikérjük a lakosok véleményét. Hogyan legyen tovább? 3-4 buszmegállót megint felújít a szolgáltató. Új menetrendek lesznek: végre időpontok lesznek rajta, nem az utasoknak kell számolniuk, hogy mikor érkezik a busz.

10:09-Helyi tömegközlekedés változásai. Tegnap már írtunk a részletekről. A továbbiakban a menetrend tovább finomodik majd az elképzelések szerint. Romanek Etelka: továbbra is várják majd a lakosok véleményét, hogy mennyire vannak megelégedve a szolgáltatással. KNYKK: a régi 7-es visszaállításáról is szó volt, a járatok kihasználtsága nem indokolta ezt. Első körben a kiegészítés mellett döntöttünk, nézzük meg, mennyire válik be a módosítás. Eck: 111-est módosítanám, megállók sorrendjére vonatkozóan. Nyíri: korszerű tömegközlekedés ideája elsikkadt, maradtunk a jól bevált volános megoldásoknál. Ráadásul drága is. Futásteljesítmény után fizetünk, így a működtető sem érdekelt, hogy racionalizáljon. Aláírták a szerződést, pedig 20 millió forint felett a képviselő-testületnek kellene dönteni.  Buszfordulóknál 8 perces pihenő lesz, ez mire lesz elég, mire nem? Keddtől jönnek az új buszok is akkor? Romanek: ha egy pályázó van, akkor ugyan mit tegyünk? Várjunk új jelentkezőkre? Lesznek kamerák az új buszokon, elkerülendő a jegyárak zsebrevágását.

9:55-Magyar Közbiztonságért Alapítvány kérelme: biztonságtechnikai oktatási, illetve továbbképzési célokra szeretnék kibérelni a kertvárosi Hegy utcában álló sporttelepet. A térség rendőrállománya is itt tréningezik, valamint rendszeresen érkeznek külföldről is testőrképzésre. Saját lőszert is gyártanának mostantól, így megkönnyítve a térség sportlövőinek életét. Az elmúlt években a szervezet fejlesztette az ingatlant is, hogy minél alkalmasabb környezetet teremtsenek a sportlövészet szerelmeseinek. Elfogadják.

9:51-Ún. Szent Miklós telkek a volt Ságvári telepen (2015 óta SZIM telep). Gazdasági-kereskedelmi területi besorolás alá esnek. A Meggyes-érában még lakhatás céljára értékesítették volna a telkeket. Alberti: javaslom, hogy szűntessük meg a Szent Miklós Alapot is, az Önkormányzatnak a jelenlegi körülmények között nincs erre pénze. Nyíri: családi otthonteremtést valahogy könnyítsük majd a továbbiakban. Romanek: elindult az ötletelés és keresgélés a hivatalban is, hogy a megfelelő eszközöket megtaláljuk a családok otthonteremtésének támogatásához.

9:45-Négy helyen épül majd műfüves focipálya a városban (Szentgyörgymezői lakópark, Béket tér, Schweidel utca, illetve Kertvárosban a Wesselényi utcában). Nagyrészt pályázati pénzből.

9:41-Együttműködési megállapodást kötünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel. Ez immár a harmadik egyetem (Szent István Egyetem, BME), amellyel az Önkormányzat szorosabbra fűzi a kapcsolatát. Cél: értékeinket még jobban megismertessük az itthoniakkal, illetve a külföldiekkel is. Philipp Frigyes főépítész áll a kezdeményezés mögött. Philipp Frigyes: Piliscsabai mozgolódás - nagyobb esélyünk lesz a szorosabb kapcsolat révén, hogy emeljük egyetemünk színvonalát. Világhírű régészeti csapatról van szó, Esztergom hírét is kiviszik a nagyvilágba. Ettől az évtől az esztergomiaknak lesz külön régésztábor. Lokálpatriótizmust is erősítheti a továbbiakban. A mai nap folyamán a Szeretgomon külön is bemutatjuk majd a megállapodás részleteit.

9:33-Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata, illetve Járási Esélyteremtő Program elfogadása. Az akció célja hogy szorosabbra fűzze az önkormányzatokat az esélyegyenlőségi programok kapcsán is. 5 fő területet jelölnek ki: idősek, gyermekek, nők, fogyatékkal élők, mélyszegénység/romák.

9:30-Módosul az SZMSZ. Egy 2016. január elsejétől érvényben lévő változás miatt az önkormányzat intézményeinek módosító okiratait kell aktualizálni.

9:27-Első napirendi pont: közterületelnevezések felülvizsgálata, új közterületnevek adása (ahol nincs). Ezentúl a Hatósági Osztály koordinálja majd a Főépítészeti Kabinet helyett.

9:22-Nyíri: Érdekesen alakulnak itt a dolgok, rengeteg új napirendi pontot kaptunk még tegnap este is. Utolsó pillanatban zajlanak a bizottsági ülések. Romanek: amin az én aláírásomat nem látta, azt még én sem láttam. Természetesen nem jó, ha ömlesztve kapják meg az ülés anyagait. Aljegyző: Rengeteg sürgősségi van, ami nem tűr halasztást.

9:17-A vargyasi kastély ügyét nem tárgyalják ma, mivel nincs megfelelően előkészítve az előterjesztés.

9:15-Romanek Etelka: Az orvosi ügyelet 2016 májusától nem lehet tovább a Hősök terén (erről még 2014 májusában döntöttek). Valahol el kell majd helyeznünk, lehetőleg olyan helyre, ahol biztosított az ingyenes parkolás. Nem lesz könnyű. Esztergomi gát ügye: Erzsébet parktól északi irányba a város feladata, hogy megépítse - számunkra ez most derült ki. A héten volt területbejárás is. Erdő Péterrel tegnap megbeszélést tartottak: a fő téma a Várhegy turisztikai fejlesztése volt.

9:06-Üdvözlünk mindenkit! Stámusz Andrea hiányzik.

(forrás)