Hat év Japánban: egy párkányi matróz fogságának története

Hat év Japánban: egy párkányi matróz fogságának története

2016. 02. 12. 13:15

Nemes János az S. M. S. Kaiserin Elisabeth hadihajó matrózaként az első világégés idején hat évet töltött japán hadifogságban. A matróz életéről nemrégiben jelent meg egy kiadvány "a hajdani, különleges sorsú elfelejtett párkányiak közül" alcímmel Jozef Slabák szerkesztésében, Juhász Gyula fordításában.

Nemes János a mentőkeréktől jobbra az első úriember

Nemes János 21 évesen 1912-ben vonult be négyéves katonai szolgálatra a Császári és Királyi Haditengerészethez. 1913-ban az S. M. S. Kaiserin Elisabeth hadihajó fedélzetén került Csing-taóba, a Sárga-tengeri kikötőbe. A cirkálón 418 fős legénység szolgált, közülük 42 magyar. A hajót saját legénysége süllyesztette el, mikor kiderült, hogy nem győzhetnek a japán túlerővel szemben. A tengerészek 1914 novemberében japán hadifogságba kerültek.

Nemes János hadifogságba esése előtt és alatt is rendszeresen írt leveleket és képeslapokat családjának. A hadifogságban naplót is vezetett. A verseken, leveleken és képeslapokon kívül a shidzuokai füzet néhány bejegyzése is bekerült a megjelent könyvecskébe, melyről további részleteket az Új Szó online kiadásában lehet olvasni.

Még nincsenek kommentek :(