Romantikus török sorozatban Esztergom – Ágyúkkal lövik a bazilikát
Kultúra
2016. febr. 11.

<p>A történelmi hitelesség csorbát szenved a Szulejmán sorozat 103. részében, ahol az oszmán sereg éppen városunkat ostromolja. Allah akaratával be is veszik azt.</p>


 

Törökországban 2011 óta nagy sikerrel vetítették a sorozatot, Magyarországon 2013. január 9-én került képernyőre az első rész. A romantikus, történelmi kalandfilm és szappanopera négy évadon keresztül szórakoztatta a török közönséget, nálunk pedig még mindig fut az RTL Klub-on. A harmadik évad utolsó epizódjában az oszmánok elfoglalják Esztergomot, rövid időre feltűnik a lángokban álló város, illetve a Várhegy is. 1543 augusztusában jártunk.

A sorozat vonatkozó epizódját ITT tekinthetik meg.

A valóságban ekkor a Szent Adalbert-székesegyház állt a bazilika helyén, az 1543-as ostrom alkalmával sérült meg, a további hadi cselekmények során pedig tovább romlott az állapota, teljesen csak a bazilika építése előtt tüntették el a középkori Magyarország egyik csodájának maradványait.

A Szent Adalbert-székesegyház romjai a XVIII. század elején

Fotó: F.B. Werner - http://muvtor.btk.ppke.hu/romanika/eszterg1.htm


 

Az ostrom egyben egy új korszak nyitánya is volt, ekkortól beszélhetünk ugyanis a törökkori Esztergomról, amelynek különleges dolgairól egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

(forrás)