Testületi ülés percről percre: Vita a menekültkvótáról, polgármesteri nyilatkozat Waldorf-ügyben
Közélet
2016. febr. 4.

<p>Szöveges tudósítással jelentkezünk a Városházáról. 9-kor kezdünk.</p>

Költségvetés '16 (csupán tervezet)

Napirenden február 4-én

 

10:22-Köszönjük a figyelmet!

10:20-Széchenyi tér 14.: Esztergom megvásárolná az ingatlan állami tulajdonrészét. Tervben van, hogy az épületen keresztül nyitnának utat a Széchenyi tér és a Kis-Duna sétány között. Elfogadják (elvi szándéknyilatkozat).

10:16-Esztergomi Szimfónikusok Alapítványát támogatjuk 500 ezer forinttal.

10:14-Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány ingatlanbérlési kérelme. 2017. február 20-ig meghosszabbítják (Széchenyi tér 1.).

10:10-Mikor iratkozhatunk az esztergomi óvodákba? 2016. április 25-26., 8.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között. Elfogadják.

10:00-Nyíri: A súlyozás lesz a lényeg a költségvetésben, láttuk, hogy tavaly is mik valósultak meg és mik nem.

9:56-Philipp Frigyes (főépítész): Versenyt futunk az idővel. Több ötlet is felvetődött, folyamatosan vizsgáljuk a lehetőségeket. Romanek: A piacosok véleményét is kikérjük. Nagyon fontos hely egy közösség életében. Ha elmegyek egy városba, biztos, hogy megnézem a piacát.

9:52-Piac? Sürget az idő, hamarosan kezdődik a Simor János utca felújítása. Nincs forrás egyelőre a végleges elhelyezésre, ezért átmeneti megoldás lesz első körben.

9:50-Magasak a működési költségek, szűk a költségvetés. Felvetődött új adók bevezetése is, de ezeket elvetettük, nem akarjuk tovább terhelni a lakosságot.

9:43-Most éppen záporoznak a költségvetéshez érkező kiegészítések. Újabb járda- és útfelújításokat helyeztek kilátásba. A későbbiekben majd részletesebben is foglalkozni fogunk az új tételekkel. Várhatóan február végére készül el teljes egészében a 2016-os költségvetés.

9:37-Romanek: Az élményfürdő értékesítésének lehetőségeit vizsgálják.

9:35-Költségvetés. Folyik a mérleg egyensúlyba hozása. Menetközben derült ki, hogy az iskolák átvétele durván egy milliárddal többet ró majd az éves büdzsére.

9:28-Romanek: Esztergom nem utasította el a Waldorfot. Megkérném az esztergomi médiát, hogy tájékozódjanak előtte nálam az ügyben, mielőtt internetre vetnek valamit.

ITT a hírhedt cikk és hozzzászólásdömping, amely borzolta a városházi kedélyeket.

9:25-Romanek: Esztergomnak nem kellett a Waldorf téma. Hazudni nem szabad. Portálokon keringenek hírek, magukat jól informáltnak gondoló emberek kommentelgetnek valótlanul a témában. Az igazság: az Arany János Iskola egykori épületének hasznosítására több terv is van, egymás mellett működhetnének különböző szervezetek. Majd az Esztergom c. újságban fog megjelenni közlemény, hogy eloszlassuk a tévhiteket.

9:23-Elutasítjuk a kvótát (Vigh László és Nyíri Attila ment szembe a többséggel, a többiek a kvóta elutasítása mellé tették le a voksukat).

9:20-Nyíri: nyilvánvalóan politikai célzatú az előterjesztés. Esztergom egy erőteljesen klerikális város, a városvezetés is ebben a szellemben cselekszik. Ezért érthetetlen. Erkölcsi tartás, hit többet nyomna a latba - úgy gondoltam. Romanek: erkölcsi tartás megítélése vagy a hitünk számonkérése nem a mi kompetenciánk. Sasvári: nem menekültekről van szó, hanem bevándorlókról. Eck: befogadom Stámusz Andrea módosítóját. Mi indokolja ezt az egész procedúrát? A megelőzés. Nyugaton bajok vannak. Ami a hitet illeti: a segítség a lényeg, nem a befogadás. Nem erkölcsi alapokon kell dönteni. Tóth Tamás: a kvóta ellen szavazunk, ezek az emberek nem akarnak ide jönni, Nyugatra szeretnének menni. Magyaroroszágra akaratukon kívül hoznák őket a kvóta révén.

9:18-Stámusz: a Jobbik teljes mértékben egyet tud érteni az előterjesztéssel, egészítsük ki, hogy a visszatoloncoltakra is vonatkozzon.

9:16-Menekültkvóta elutasítása (előterjesztők: Eck András és Sasvári Viktor). Eck: önkormányzatokra nagy teher hárulna, ha megszavaznák a kvótát. Stámusz Andrea módosítót nyújtott be.

9:08-HÍD központ vezetője: nem Tordainé Vida Katalin került az intézmény élére. Pályázatot írnak majd ki.

9:05-Üdvözlünk mindenkit! Pillanatokon belül kezdünk.

(forrás)