Sakkoktatást az esztergomi óvodákba?
Gazdaság
2016. jan. 27.

<p>Az Esztergomi Sakk Club nyugodt körülmények között dolgozhat, gőzerővel folyik a tehetségek nevelése. Az iskola falai között hétről hétre egyre több gyerek ízleli meg a sport zamatát, miközben menetrendszerűen érkeznek a versenyek is. Távlati terveik között szerepel az óvodások sakkoktatása is. Az egyetlen porszem a gépezetben a Teleház rendezetlen helyzete.</p>

Fotó: Esztergomi Sakkiskola

Folyamatosan várják az érdeklődöket. Az Esztergomi Sakkiskolába a Facebook oldalukon vagy e-mail címen (esztergomisakkclub@citromail.hu) lehet jelentkezni.


Honnan ez a reményteljes felfutás?

Sakkfigurák amerre a szem ellát, tucatnyi fiatal felváltva emelgeti a bábukat az asztalok körül a déli városrészben kulturális missziót teljesítő Teleházban. Kovács Géza elmondja, hogy a fellendülő esztergomi sakkélet elsősorban az átgondolt szervezőmunkának és az utánpótlás nevelésnek köszönhető. Ő Esztergomban és Táton az iskolás és haladó szinten álló fiatalokkal foglalkozik, míg Ádám Olga Piliscséven és több Pest megyei településen kisebbeknek, elsősorban óvodásoknak tart foglalkozásokat. A felkészülés mellett pedig marad elég idő a versenyekre is.

Sakk-Ovi a láthatáron?

Az Esztergomi Sakk Club régóta dédelgetett álma, hogy az esztergomi óvodákat is bekapcsolja a jövőépítésbe, hiszen a legjobb iskolai előkészítő maga a sakk, ami sport és játék is egyben – vallja Kovács Géza. Így mindent elkövetnek, hogy a kezdeményezést bevigyék a köztudatba is.

Folyamatosan várják az érdeklődöket. Az Esztergomi Sakkiskolába a Facebook oldalukon vagy e-mail címen (esztergomisakkclub@citromail.hu) lehet jelentkezni.

Fotó: Szeretgom


 

Március 19-én Esztergomban a Kőrösy Kollégiumba kerül megrendezésre a Sakkmatyi Képességfejlesztő és Tehetségkutató Sakkiskola következő egyéni versenye, ahol Ádám Olga tanárnő várja az óvodás és kisiskolás gyerekeket, szüleiket, illetve minden olyan gyermeket, aki kedvet érez a sakkhoz. Az eseményen természetesen tájékozódhatnak a kezdeményezést illetően is.

Ádám Olga kisgyerek kora óta tanárnőnek készült, időközben elkezdett sakkozni, aktív korában pedig az országos élvonalba játszotta be magát. A gyerekek, a sakk és a tanítás szeretete természetes módon sodorta bele a sakkoktatásba Olgát, aki a játék legfőbb pozitívumának a közben elsajátítható készségeket tartja, a kreativitást, a problémamegoldó képességet, a türelmet, a figyelmet, illetve a koncentrációt. Közben kidolgozott egy módszert is, aminek a segítségével óvodáskorú gyermekekkel ismerteti meg a játék alapjait, és használja ki a sakktábla képességfejlesztő lehetőségeit. A Sakk-Ovi honlapját ITT érhetik el.

 

Mit hoz az esztergomi sakkélet az elkövetkező időszakban?

Január 30-án a bábolnai sakkfesztiválon, majd február 6-án a megyei diákolimpián vesznek részt az esztergomi sakkozók. Kiváló eredményeiknek köszönhetően pedig Szabó Márton Mihály és Pétervári Szabolcs salejtező nélkül vesznek részt az országos diákolimpia miskolci döntőjében.

Április 8-10. között Esztergomban rendezik a III. Esztergom Fide Open nemzetközi sakkversenyt, ahol a B csoportban mindenképpen bizonyíthat az utánpótlás, bár az A csoportban is esélyesek lehetnek a fiatalok.

Május 1-én Szobi Tiborra emlékeznek sakkozóink, akinek érdemeire emléktábla is figyelmeztet Szentgyörgymezőn. Erre a versenyre is sok vendéget várnak városunkba.

Augusztus 20-án a hagyományos Szent István Kupa, ősszel a Komárom-Esztergom megyei felnőtt egyéni sakkbajnokság (IV. Fide Open) érkezik a királyvárosba, az év végén pedig a II. Téli Duna Kupát rendezik meg.

Az NB II-re is esélyes megyei első osztályú csapat összerakása a második félév főfeladata Esztergomban. Az esztergomi sakkban látszódik a gyors fejlődés, egyetlen komoly probléma a mai napig meg nem oldott sakkiskolai (Teleház) helyzet – tette hozzá Kovács Géza.


 

Hétvégén Ácson játszott az újjászervezett megyei első osztályú csapat, amely Kovács Géza, Szabó Márton Mihály, Ádám Olga, Pálinkás Bálint, Kovács Vilmos, Karkó Ernő, Erdő Tamás, Szomjú Péter, Ónodi Sándor, Szabó Mátyás Pál összetételben 5, 5-4,5 arányban győzött.

Megnyerte a partiját: Pálinkás Bálint, Ónodi Sándor, Szabó Mátyás Pál. Döntetlenül: Kovács Géza, Szabó Márton Mihály, Ádám Olga, Erdő Tamás, Szomjú Péter végzett.

(forrás)