Testületi ülés percről percre
Közélet
2016. jan. 21.

<p>9 órától szöveges tudósítással jelentkeztünk a Városházáról.</p>


 

A napirendi pontok

A 2016-os költségvetés

10:16 - Köszönjük a figyelmet!

10:15 - Piac utcán fabódé bérlése. Kérdés: mennyi időre kössük meg a szerződést? Válasz: amíg elkezdődik az utca felújítása. A rövid diskurzusból megtudtuk: az időpont továbbra is bizonytalan. Az ígéretek szerint az év második felében kezdődik.

10:12 - Művelődési Házzal közszolgáltatási szerződés. Nyíri: le kellene tisztáznunk, hogy mit várunk az intézménytől. Nehéz megmondnai, hogy mennyi az annyi. Nekünk kellene javasolni, hogy milyen programra mennyit költsön. Hogy milyen programokra szeretnénk költeni? Ezeket is meg kell határozni, így tudnánk konkrét összeget meghatározni. Egyelőre leveszik a pontot a napirendről.

10:06 - Belvárosi Óvoda felújítása (Nyíri Attila kérdése). Bánhidy: szomorú történet a rekonstrukció, részünkről megvolt a jószándék. Rengetegszer leültünk a kivitelezővel, én könyörögtem, hogy végre pontos tájékoztatást kapjunk. Foglalkozunk az üggyel, de most sem tudunk fix időpontot mondani, hogy mikor fejeződik be a felújítás. Az átmeneti elhelyezést jól megoldottuk.

9:56 - Óvodai étkeztetés, 3%-kal növekedhet. További egyeztetések szükségesek, mivel a szolgáltató magasabb emelést javasolt.

9:45 - Településfejlesztési koncepció: hogy egységes filozófiává álljon össze, szükséges az esztergomiak bevonása is. Februárban civil szervezetek, intézmények, iskolák bevonásával kezdődik a munka.  A honlapon önálló blogon is futni fog mindez. Bárki hozzászólhat majd.

9:40 - Bánhidy: a szükséges időpontra lesz költségvetésünk, kihozzuk nullásra.

9:38 - Alberti: igaza van Nyír úrnak, hogy az iskolák átvétele valóban nagy teher a városnak, másfelől szükség van arra, hogy mi működtessük ezeket az intézményeket. Megtisztelő feladat.

9:33 - Nyíri: abszurditások is szerepelnek a tervezetbe. Tavalyról is maradt 4 milliárdunk, érthetetlen, hogy miért nem használtuk fel őket a város szépítésére. Iskolák működtetése: milliárdos nagyságrendű összeg lett, pedig 250-300 millióról volt szó kezdetben. Ehhez jön, hogy mindössze 2 milló Forint állami támogatást fogunk kapni.

9:29 - 2,5 milliárd a bevételi hiány egyelőre. Január 31-ig több munkaértekezleteket tartanának, hogy a számokat szinkronba hozzák. A bizottságok is egyetértenek. Alberti: a médiában már kering a dolog, hangsúlyozzuk, hogy mindenki lássa, ez csupán egy tervezet.

9:25 - Belevágunk a költségvetés tárgyalásába.

9:20 - Contor-Bau-per: intenzívebb lesz a városházi kommunikáció, az esztergomiak rendszeresen tudni fognak a per aktuális állásáról.

9:16 - Romanek Etelka szabadságon van, Bánhidy László vezeti a mai ülést. Megemlékezés a Dobó és a Ferences Gimnázium egykori tanáráról, Dévényi Ivánnéról, Anci néniről. Egyperces néma csend.

9:12 - A hangulat kiváló. Befutott az utolsó képviselő, és megérkezett a Fdesz frakció is. Rövidesen kezdünk.

9:03 - Tisztelettel köszöntünk mindenkit! Kicsit csúszunk.

(forrás)