Mit olvasott az esztergomi 2015-ben? Ki volt a Könyvtár legnagyobb könyvfalója, illetve kicsoda az intézmény legidősebb bérletese?
Kultúra
2016. jan. 15.

<p>Az esztergomi kulturális élet egyik legfontosabb intézményének, a Helischer József Városi Könyvtár 2015-ös legjeibe nyújtunk betekintést.</p>

Amióta a könyvtár integrált könyvtári rendszert (olyan alkalmazói szoftverek illetve szoftvercsomagok összessége, amelyek a könyvtári munkafolyamatok automatizálására, gépesítésére hivatottak) használ, könnyedén hozzájut a legkülönfélébb statisztikákhoz. Így megoszthatunk egy-két érdekességet az érdeklődőkkel 2015 év könyvtári eredményeiről.

Tavaly összesen 2025 olvasója volt a könyvtárnak, közülük 14 év alatti 681. (Ha ezt az adatot összehasonlítom a könyvtár utolsó, szigeten töltött teljes évével – 2006 – jó ezer fő a különbség a szigeti könyvtár javára; 2006-ban 3096 regisztrált olvasót rögzítettünk, igaz, nem elektronikus nyilvántartás alapján.)

Megkerestük legidősebb olvasónkat, aki változatlanul a 92 esztendős Klotz József. 2015-ben a könyvtár alapításának 100. évfordulóján is őt köszönthettük nem csak korban legidősebbként, hanem a könyvtár legrégebbi látogatójaként is. A legfiatalabb pedig Steindl Máté, 9 hónapos (!). Mint látjuk, igen nagy a szórás, aminek nagyon örülünk, és bízunk benne, hogy ez így is marad!

Az elmúlt évben 2543 dokumentumot tett elérhetővé a könyvtár, ezek legnagyobbrészt újonnan vásárolt könyvek, de van köztük ajándékba kapott is; valamint 85 DVD. Ez utóbbiak vásárlását mérlegelni kellett, hiszen manapság már szinte minden letölthető az interneten –  úgy gondoltuk azonban, hogy egy gyári DVD minősége összehasonlíthatatlanul jobb.

2015-ben 96 féle újság és folyóirat olvasható, illetve – a legfrissebb szám kivételével – kölcsönözhető nálunk. Ami igazán színes és vonzó kínálat, különösképp ha tekintetbe vesszük az időszaki kiadványok árát.

Utánanéztünk az elmúlt évben legtöbbet kölcsönző olvasónknak: az illető 70 éves hölgy 218 darab könyvet kölcsönzött ki könyvtárunkból 2015-ben!

 

Az elektronikus nyilvántartás alapján 2015 tíz legnépszerűbb (legtöbbet kölcsönzött) könyve az esztergomi könyvtárban:

Benzoni, Juliette: Jeuzsálem lovagjai

A háromkötetes regény 1176 és 1320 közötti időszak jeruzsálemi eseményeit öleli fel.

Dallos Sándor: Aranyecset

Munkácsy Mihály regényes életrajza. A kétkötetes mű második részében, az Aranyecsetben az író a festőfejedelem párizsi éveit mutatja be.

Barclay, Linwood: Búcsú nélkül

Az író művével berobbant az irodalmi köztudatba. Cynthia Bigge nehezen ébred, majd szüleivel történt tegnap esti veszekedés jut az eszébe. Az egész ház üres, 25 év múlva is ez a helyzet. Kérdések sora tartja uralmában a főhősnőt, majd egyszercsak különös dolgok történnek. A múlt elkezd felsejleni.

 


 

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

A magyar Ádám és Éva története. Nemzeti gigaeposz.

Clavell, James: Gajdzsin

Japán, 1862. Az ország az erőteljes amerikai nyomásra már megnyitotta kapuit a külföld előtt – de épp csak résnyire. Az „Istenek Földjén” zűrzavar uralkodik: az egyre inkább elszegényedő szamurájok egy csoportja szeretné megfosztani hatalmától a sógunt (moly.hu).

Fodor András: Hetvenes évek

Fodor András közismerten az egyik legszorgosabb naplóírónk, aki kamaszkora, azaz a második világháború óta vezeti napi rendszerességgel a naplóját.

 


 

Barclay, Linwood: Közel a veszély

Jim Cutterék egy forró szombati reggelen szembesülnek a tényekkel, hogy megölték a szomszédjukat. A gyilkos azonban eltévesztette a házszámot.

Child, Lee: Lángoló sivatag

Jack Reacher felveszik kocsijába Carmen Geert, akit elkísér egy isten háta mögötti ranchre. Pár nappal később holtan találják a nő férjét. Reacher nem is sejti, hogy minden lépését bérgyilkosok követik.

Örkény István: Tóték

„A Tóték… a magam szándéka szerint a kiszolgáltatottak tragikomédiája. …Kölcsönös függőségben élünk, egy személyben vagyunk zsarnokok és áldozatok. …hitem szerint az Őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Ahhoz persze, hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat… …A mű azt kérdezi, hogy véges-e vagy végtelen az elnyomottak tűrőképessége, és azt válaszolja: van ennek is végpontja, amelyen túl béketűrésünk elfogy, és föllázadunk.” Örkény István

Pomogáts Béla: 1956

Az irodalomtörténész témában íródott cikkei és tanulmányai.

 


 

A gyermek irodalom Top 10-e 2015-ben pedig:

Bucsi Gabriella: Hét tappancs gazdája

Mosonyi Aliz: Csipkerózsika

Tóth Kata: Pónibolond hercegnő

Simon, Francesca: Rosszcsont Peti becsapja a fogtündért 

Disney, Walt: Aladdin

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő

Marék Veronika: Annipanni, hull a hó

Brunhoff, Jean: Babar király

Bihari Mariann: Babszem Jankó

Lőrincz Judit Lívia: Balambér, a bálnaborjú kalandjai távoli tengereken

 

További információk találhatók a könyvtár honlapján www.vkesztergom.hu. A könyvtár bőséges és változatos kínálattal várja 2016-ban is mind valóságos, mind virtuális látogatóit!

 

Várady Eszter

(forrás)