Villám csapott a gördeszkás szoborba, Esztergom 17 éve nem tesz semmit
Kultúra
2016. jan. 11.

<p>Eredetileg a város alapításának ezeréves évfordulója alkalmából emelték a szobrot, viszont már az avató is hét évet késett, 1999-ben pedig természeti csapás szelte darabokra a talapzatot. Tizenhét éve menthetetlenül csúszik az enyészet felé a Városalapító szobra.</p>

Vannak olyan hiányosságok a városban, amelyeket a megannyi segítő szándék és ötlet ellenére sem tudunk orvosolni. Ilyen a Városalapító-szobor is, amely Esztergom egyik legfrekventáltabb helyén áll, közvetlenül a Vármúzeumba és a bazilikába vezető fahídnál, a Rondella Galéria bejáratánál. Talán a leghíresebb esztergomi szobor Melocco Miklós alkotása után.

2008-ban került utoljára az esztergomi nyomtatott sajtóba a szobor ügye, akkor a Hídlapban jelent meg rövidke beszámoló egy bicskanyitogató esetről, a szobrot ugyanis festékszóróval fújták le az éj leple alatt.

További hiányosságokért kattintson IDE.

 

Mindent a szoborról

Vígh Tamás alkotása, amely Esztergom alapításának (1973) millenneumára készült, viszont csak 1980-ban avatták fel. Az alkotó először egy Életfát álmodott a városba az évforduló emlékére, amelyet az Erzsébet parkban szerette volna felállítani a város. Végül az ötletet a monumentalitása miatt elvetették, és egy stilizált harcos szobrának felállítása mellett döntöttek. A szobor talapzataként funkcionáló négykerekű jármű a honfoglalók szekerére utal, a földbe szúrt lándzsa pedig a városalapítás mozzanatát hivatott ábrázolni.

A helyszínt illetően azonban már voltak nézetkülönbségek a helyi kultúra képviselői között. Végül a Várhegy mellett döntöttek az illetékesek. 1999 júliusában rongálódott meg a talapzat, a sérülés pontos oka viszont azóta sem ismert, villám és az idegenkezűség is szóba jöhet. Ez év augusztusában már arról tanácskoztak a Városházán, hogy esetleg elszállítják a szobrot, és új, alkalmasabb helyet keresnek (a Kuckländer-hegy esetleg a Szent Tamás-hegy) a robosztus alkotásnak. Az Esztergom és Vidéke augusztus 19-i számából az is kiderül, hogy a szobor a jelentős károk ellenére sem életveszélyes.

Bővebben 2014-ben foglalkoztunk az alkotással, témába vágó cikkünket ITT olvashatják el.

(forrás)