Földönkívüliek Esztergomban

Földönkívüliek Esztergomban

2015. 12. 14. 13:28

Zöld Bolygó? Kék Bolygó? Élő Bolygónk? Ezek a fogalmak Esztergomban ismeretlenek. Akkor mi Földönkívüliek vagyunk?! Ezzel december 11-én, szerda reggel 7 óra 19 perckor kellett szembesülnöm, amikor a szemétgyűjtő kocsi betolatott az utcánkba a kuka mellé. Ugye, Esztergomban szakszerűen szállítják el a szelektív hulladékot?

Jóleső elégedettség járta át a testem, végre egy szép reggel, lám-lám  az egy hónapos fáradtságom gyümölcse beérett, érdemes volt naponta többször is levinnem a szuterénbe a papírokat, fóliákat, fémdobozokat, és szépen elkülönítve külön zsákokba gyűjtögetni.

 

Most elszállítják a szelektív szemetemet!

 

Esztergomban a hulladékgyűjtést végző Vertikál Zrt. - Eszköz Kft.  közszolgáltató duó, hosszú halogatás után végre márciusban megkezdte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, havi egy alkalommal. Őszintén mondhatom, hogy ennek igazán megörültem, ez egy valóban korszerű, a jövőért felelős megoldás, hiszen a „termelt” szemét mennyisége elképesztő, újrahasznosítása az egyetlen megoldása a globális problémának.

 

Ezek a szép ívű magvas gondolatok áthatották a lelkem, és ahogy mondani szokás, egyre jobban „rákattantam” a szelektivitásra.

 

A havi elszállítási periódusok harmadik hete után ugyan már jelentkeznek problémák a szemét tárolásával, ugyanis a helyigény jelentős, hol ez, hol az borul fel, szóródik szét; a dobozok, flakonok laposra taposásakor a cipőm tejes, narancslés, szerencsés esetben sörös lesz, de nem érdekes, a cél ugye szentesít mindent, papír-műanyag-fém külön, és minél több legyen! A dolog odáig fajult, hogy – miután a gyógyszerem elgurult – komolyan kezdtem vizsgálni annak lehetőségét, hogy a kiürült tablettás fólia hátoldaláról milyen eljárással tudnám az alumínium fóliát leválasztani és ezzel a szelektivitás megvalósulását igazi magaslatokba emelni.

 

A gyűjtögetést (és mellette a komposztálást) azt teszi igazán élvezetessé, hogy szembesít a ténnyel, miszerint a 110 literes kommunális szemetes kukánk hetente csak 1/3-ig! telik meg, míg korábban a fedelét sem sikerült mindig teljesen lecsuknom. Ha valaki ezt korábban mondta volna nekem, biztosan nem hiszem el.

 

Lelkesedésemet azt sem tudta lankasztani, hogy ennek az otthoni gyűjtögetésnek a gazdasági vetületét vizsgálva tényszerűen megállapítható, hogy a környezettudatos polgárnak ez jelentős ráfordítást okoz, időben és tárolási költségben egyaránt, még ha az kézzelfogható, konkrét formában nem is jelenik meg. (Persze a szemétszállítási díjamat most is 4 x 110 liter alapján fizetem.) Nem számít, gondoltam, ennyi belefér, sőt már az interneten kezdtem kutakodni, valami praktikus, szelektív gyűjtésre kifejlesztett tároló után. Azért az mégis csak jó lenne, nincs áporodott sör, tej, üdítő és mosószerszag, nem borul ki semmi, szóval kéne!

 

Ezen gondolatok jártak a fejemben, amikor a reggeli kávé kortyolgatása közben figyeltem a saját magam által válogatott, dédelgetett szelektív szemetem sorsának beteljesülését.

 

Ekkor csapott le a mennykő!

 

A két fickó leugrott a szemeteskocsi hágcsójáról és fiatalos lendülettel bedobták a tartály hátsó nyílásába a méretes műanyagos zsákot, majd ugyanabba a szájba az összes papírárut, végezetül a fém dobozokat. A tartály hidraulikája egyet fordulva az egészet bezabálta, előbbre küldte a bendőbe. Kezelők vissza a hágcsóra, autó tovább a következő gyűjtögető háza elé.

 

Először azt hittem, hogy betét került a kávémba és ettől vannak látomásaim, de hamar rá kellett jönnöm a durva tényre, itt a szemem előtt keverték össze az én szelektívemet! Azt, amit heteken sőt hónapokon keresztül válogattam, levittem, tépkedtem, tapostam, tároltam a saját helyemen költségemen, kerülgettem, fellöktem-összeszedtem, szagoltam, kora reggel gyorsan kikészítettem, (mert este elfelejtettem)... 

 

Amit hirtelen felindultságomban mondtam, azt most nem szeretném megosztani, de annyit azért megengedek magamnak, hogy röviden összefoglaljam:

 

Ilyen „szemétséggel” még nem találkoztam! Micsoda pofátlanság az egy KÖZSZOLGÁLTATÓ részéről, hogy ilyen aljas módon átveri a lakosságot, hülyét csinál mindenkiből, aki azon fáradozik, hogy ez a „szemét világ” jobbra forduljon!

 

Teszi ezt úgy, hogy közben a gyűjtögető-válogató a sziszifuszi tevékenységével a közszolgáltató költségeit csökkenti! Ami a legdurvább az egészben, az maga az erkölcsi rombolás. Ki az az idióta, aki ezután szelektálni fog?  

 

Ennek a minősíthetetlen eljárásnak az üzenetértéke évekre visszaveti azt a folyamatot, ami amúgy is nagyon nehezen és lassan indult el, nevezetesen a környezettudatosságot, az újrahasznosítás szükségességének és az azt elősegítő szelektív hulladékgyűjtés megértését, a  célszerű gazdálkodást az erőforrásokkal és mindezekkel összefüggésben az előrelépést a klímavédelem területén. Akik mindezeket tagadják, vagy csak egyszerűen nem tesznek érte semmit, sőt akadályozzák, azok Földönkívüliek!

 

Sajnos az emberek fejében amúgy is nehéz új magot elvetni, hát még kivárni amíg termőre fordul!

 

Gratulálok  a Vertikál Zrt. - Eszköz Kft.  közszolgáltató duónak, sikerült a ventilátorba megfelelő mértékben teljesítenie! Jó lenne, ha valaki már körülnézne, hogy mi történik a hulladékátrakó telephelyen. A honlapjukon lévő frappáns kis videó többek között azt mutatja be, hogy három ücsörgő dolgozó az előttük lévő összevegyített szeméthegyből – az automatizálást egyértelműen tagadó módon – jobbra-balra dobálási eljárással újra kísérletet tesz arra, hogy ismét szelektálja azt, amit már több ezer ember egyszer szelektált. A bérük, járulékuk? Hatékonyságuk? A szemétdíj olcsóbb lenne, ha nekik nem kellene újra szelektálniuk? Vagy mindez nem számít mert az ÁLLAM fizeti őket? Pályázat? Támogatás? Közmunka? Ezeket nem kell senkinek kifizetni, csak úgy terem valahol a fedezet? Ha valaki szakítana egy kis időt, jó lenne ha válaszolgatna, pl. nekem, aki úgy érzi, hogy nagyon át van  _ _ _ _ _ _!

 

Amennyiben viszont a szelektív hulladékszállításhoz és kezeléshez nincs megfelelő eszköze, technológiája az esztergomi közszolgáltatónak, akkor legalább az elvárható lett volna, hogy addig egyáltalán be se vezessék a házhoz menő szelektív gyűjtést, amíg a helyzet nem változik. Ezzel legalább a lakosság átverése és az ezzel összefüggő tudati rombolás elkerülhető lett volna.

 

A fentieket összegezve mondhatnám azt, hogy már megint fordítva ülünk a lovon, – mint ahogy az Esztergom esetében a korábbi években szinte már megszokottá, sőt, mondhatni normálissá vált – de ez nem igazán fejezné ki a valós helyzetet.

 

Inkább úgy lehetne találóan megfogalmazni, hogy még fel sem sikerül kapaszkodnunk  – a menetiránytól függetlenül – a lóra. A ló megy előttünk, mi meg ballagunk utána, miközben azt a bizonyos savanyú déligyümölcsöt hullajtja a fejünkre... végzi a közszolgáltatást.

 

Hogyan tovább? Dühösen mindent bele a kukába, vagy mosolyogni táblával a nyakban, hogy

 

„ Esztergomi lúzer vagyok! Megint átvertek!”

 

Mindegy, még is csak leviszem azt a fránya vizes flakont a szuterénba...  legyenek csak ők a Földönkívüliek, én itt születtem...  ahogy kaptam, legalább úgy kellene tovább adni!

 

Körmöczi Miklós

2015. 12. 17. 9:00

Ancsus!Sajnálatos módon,nem kis összegeket terhelnek a vásárlókra a palackokkal a kereskedelemben!Minden kereskedőt köteleznék a palackok vosszaváltására!Nagyon sok szegény ember van az országinkban akik szívesen össteszednék bárhonnan és ez által nem kérosodna a természetünk,vagy is a globális felmelegedést is lelassithatnánk valamelyest!A kamionokkal való kiszállítását,meg szerintem a szemetes cégek viszik ki amit itt a nép szétválogatva a konténerekbe dobáltak!!Magyarul a vásárlók zsebéből vettek ki szemetes cégek!

2015. 12. 17. 8:38

T! Ancsus!Nagyon tetszik a Pet palack és az üveg vissza váltásokkal lévő cikke!Sajnálatos dolog hogy hazánkban még nem gondoltak erre!!Még ha nem is olyan nagynak számító összegekért is vásárolnák vissza  mind német országban,más mindenki szívesen visszavinné a palackokat a begyűjtő helyekre!!Országunkban is kötelezően vissza kellene vásárolni az összes palackokat,ez által nem volna környezet szennyezés!

2015. 12. 16. 15:14

Németország egy hatalmas gazdasággal és jóval kevesebb korrupcióval rendelkező ország, mint Magyarország.

Magyarországon minden közfeladatot ellátó cég magán, ahhoz hogy ilyen munkát megkapjanak, valamelyik politikai párt kegyeltjének kell lenniük.

A cél pedig a minél nagyobb profit megszerzése és nem a tisztességes munka elvégzése. Lásd kegyeleti kft.

Persze ha ezt az iszonyatos mértékű idegen kultúrák betelepítését nem lesznek képesek az Európai országok együttesen megállítani akkor a szelektív hulladékgyűjtés problémája említésre méltó sem lesz.

2015. 12. 16. 11:45

A tegnapi hozzászólásból kimaradt az üveg és PET palack gyűjtés, valamint a kutyagumi gyűjtése. Az üvegárunak főszabály szerint nincs értéke Németországban. A sörösüvegeket  0,10 €-ért visszaveszik, de azt általában rekeszben veszi a német, úgy is viszi vissza. Egy olyan borosüveget ismerek, amit visszavesznek, azt is 0,08 € áron, a többi, a befőttesüvegekkel együtt megy az üveggyűjtő pontokra. Ebből néhány utcánként van egy-egy, ráadásul olyan, ahol a barna, a zöld és a fehér üvegeket külön gyűjtik. Megjegyzem így is szállítják el, mivel a teherautó raktérrésze három részre el van választva. Ja, mondanom sem kell, hogy üvegdíjat a termék megvásárolásánál ennek megfelelően nem számolnak fel, illetve a sör eseté nyilván a visszavét értékével azonosan.

 

A PET palackok igazi kincsnek számítanak, áruk 0,25 €. Néhány honfitársunk sportot csinált abból, hogy az itthon megvásárolt 0,-Ft értékű műanyag palackot kamionszám hordta németbe, visszaváltani. Nem véletlen, hogy a német áruházláncok már nem forgalmaznak Magyarországon német palackban terméket. Ellenben Németországban minden bolt visszaváltja a másik bolt márkázott termékét is, pl. ásványvizes palackját. 

 

Mindezért Németországban a kukákból hiányzik az üveg és a műanyag palack, és ez érvényes a közterületen elhelyezett szemétgyűjtőkre is, valamint a természet lágy ölére.  A PET palack arrafelé hatalmas üzlet.

 

Végül a kutyagumi kérdése. Erről már írtam egyszer, hogy minden sarkon, parkban, téren kutyagumi begyűjtő edények vannak, hozzá műanyag zsákocskákkal, amelyekben összeszedheti a gazdi a végterméket. Többek között ezért is fizetnek kutyaadót (évi 90-100 € értékben) a kutyatulajdonosok, hogy legyen miből ezeket a gyűjtőpontokat üzemeltetni, üríteni, tisztítani, zsákokkal tölteni. Az ürítés egyébként hetente egyszer a köztisztasági cég jóvoltából megtörténik. 

 

Szóval így mennek arrafelé a dolgok és láthatóan működőképes a rendszer. Mi meg ideológiát keresünk arra, hogy miért jó összekeverni azt, ami már egyszer szét volt válogatva, meg megszóljuk a másikat, hogy miért lombozza le azt, aki még nem vette észre mi történik a gondos gyűjtésével. Én csak gratulálni tudok a cikkhez, és ha ettől csak egy picit is jobb  lesz a helyzet, hát mindenképpen megérte leírni a tapasztalatokat. 

2015. 12. 15. 19:52

Vessetek meg érte, :-)))) nekem "Ancsus" leírásában szereplő megoldás a szimpatikus, az eddigiekből!

2015. 12. 15. 8:44

Németországban nem kell kiöbkíteni semmit.  Négyféle kuka van minden háztartáshoz, egy a papírárunak, egy az élelmiszer maradék/maradványnak természetesen csomagolás nélkül, egy a műanyag, csomagolóanyag, fém cuccoknak és egy a kommunális vegyes hulladéknak. Mind a négy fajtát különm autóval szállítják, és bár értem Balázs nicnéven kommentelő érveit, a kevesebből talán ésszerűbben és gyorsabban ki lehet válogatni a nem oda illőt, mint az összeöntöttből. Az, hogy Németországban a szemétgyűjtés okán büntetnek, az valós, de ez csak akkor igaz, ha a szelektív gyűjtésnél hibát találnak. Pl. tejes flakonokat az élelmiszeres szemét között. A vegyes hulladékot hetente egyszer, a többit kéthetente szállítják, viszont amennyiben valaki túllépné a keretet az önkormányzat ingyen biztosít nagy méretű, egységes kinézuetű és feliratú műanyagzsákot. Ez a vegyesen kívül mindegyikre érvényes.

 

Havonta egyszer a Társaság körbejár lomgyűjtés okán. Ha valakinek olyan lomja van, ami mérete, vagy anyaga miatt nem szemétbe dobható, elég egy e-mailban, vagy telefonon (személyesen) jelezni, hogy xy cím alatt van ilyen, az adott napon kikészíteni a ház elé és azt maradéktalanul elszállítják. Ja, a szállítási időpontokról minden év novemberében egy szép kivitelű, minden hasznos információt tartalmazó kiadvánnyal tájékoztatnak. Ezen még az is szerepel, ha történetesen egy ünnep miatt a szállítok nem a kijelölt napon érkeznek. Jelölve van, hogy olyankor melyik nap fognak jönni. Mindez előre megtervezve, leírva egy évre.

 

 

Németországban így működnek a dolgok, meg olyan telepekkel (hulladék udvarokkal), amelyek hétköznaponta várják a polgároktól érkező egyéb hulladékot, pl. technikai eszközöket, bútorokat, ha nem lenne idő kivárni a havi gyűjtést, mertmondjuk sürgős a dolog. Ezeken a telepeken a polgár ingyen kaphat abból a humuszból (20 kg-os zsákos kiszerelés), amit a biohulladékból állítanak elő hatalmas telepeken újrahasznosítási céllal. 

 

2015. 12. 15. 4:26

Egy tengeren túli állam rendszerét ismerem, ahol két óriási kukája van a lakosoknak, az egyik az újrahasznosítható, a másik az egyéb hulladék számára.

Semmit nem kell elmosni, semmit nem kell összetaposni, úgy ahogy keletkezett, úgy kerül az újrahasznosítható kukába a szemét. A szétválogatás és egyéb, további szükséges műveletek a hulladékgyűjtő cég feladata!

Valami hasonló kezdeményezés már létezik Budapest XV. kerületében is.

2015. 12. 15. 1:33

Őszintén mondhatom, hogy ennek igazán megörültem, ez egy valóban korszerű, a jövőért felelős megoldás, hiszen a „termelt” szemét mennyisége elképesztő, újrahasznosítása az egyetlen megoldása a globális problémának.

 

A termelt szemét mennyisége valóban elképesztő és a szót, hogy termelt nem is szükséges idézőjelbe zárni. de sajnos a jövőért felelős megoldásnak ez édes kevés.

Először is nem kéne ennyi szemetet gyártani, sőt egyáltalán nem kéne szemetet gyártani. 

Hozzátenném, hogy én is szelektálok, de a valaóságban ez csak önámítás, csak arra jó, hogy érezzem jól magam, mert teszek valamit a földünkért. De valójában az illúzión kívül, ez semmi. A nagy kérdés az, hogy a jelenlegi rendszer, a mai ember viszonya a természettel, a minden élőlénynek életet adó földanyánkkal fenntartható e, vagy sem. A válasz egyértelmű.

Alapjaiban kéne megváltoztatni mindent, ahhoz hogy egy derűsebb jövőképet tudjunk magunkénak. A legnagyobb probléma viszont az, hogy bármilyen jelentős változás elkezdődhessen, nagy szükség lenne az úgynevezett "értelmiségre" de sajnos ilyen nincs. csak azt a szerepet betöltő egyének vannak. 

 

2015. 12. 15. 1:23

Na eeeegen...
Pl. a ragacsos szörpös flakonok kimosása csak elég sok vízzel lehetséges... A "kiöblítés" nem elégséges!!! És a tejnél sem.
De megcsinálom, s közben dúlok-fúlok magamban a magas VÍZ- ÉS CSATORNADÍJ miatt, amelyet ugye - jelen esetben - nem magam miatt kell fizetnem! :(((
 

2015. 12. 14. 20:45
Németországban büntetnek, ha koszosan dobod a szelektívbe.

 

2015. 12. 14. 14:50

Laikus szemmel nézve teljesen jogos a felindulás. De az ilyen félinformációkon alapuló dolgok rossz irányba terelik azokat, akik egy ilyen írás miatt esetleg elkedvtelenednek az egész szelektívesditől. Nem kéne!

Úgyhogy kicsit összefoglalnám, amit én erről az egészről megtanultam személyesen. Nem, nem vagyok szemétcéges dolgozó, de fotóztam már ilyen cégnek, és akkor végigjártam a teljes folyamatot.

Alapvetően egy ilyen telepen kétféle szeméttel dolgoznak: a szekektáltan gyűjtöttek összességével vs. a kommunális vegyes hulladékkal. Ez egy marginális pont, jegyezzük meg!

 

Teljesen helyes a meglátás, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékok végül egy helyre kerülnek, ha úgy tetszik szemét módon összeöntik őket. Tudtommal mindenhol ezt csinálják vele. Amit viszont NEM csinálnak vele: NEM öntik össze a kommunális hulladékkal.

Miért?

Mert a kommunális hulladékkal az fog történni, hogy bedarálják az egészet (leszámítva a kezelhetetlen nagyságú darabokat), közben egy erős mágnes még kiszedi az esetleges fémet belőle a szállítószalagról. A bedarált kommunális hulladékot végül eladják égetőműveknek, mert - nekem azt mondták - kiváló fűtőértéke van. Ez tehát nagyjából a kommunális szemét sorsa. A kezelhetetlen darabok és a lomtalanításos izék sorsa pedig egy később rekultiválandó földbe ásott hatalmas gödör feltöltése rétegelve, szellőztetéssel (ide jönnek még az autógumik, építkezési sitt, stb). A 10-es úton Üröm felé tartva bal oldalt egyébként pont van is egy ilyen rekultivált (vagy folyamatban lévő) hegy - na az pár éve még egy szemétkupac volt.

 

Mindeközben a szelektíven gyűjtütt szemét sorsa a következő: a valóban összeöntött papír-műanyag-fém mixet egy üzemben öntik ki, majd egy futószalag előtt emberi kézzel válogatják újra.

Miért?

Mert az egységnyi lakos nem feltétlenül fogja szakszerűen szelektálni a saját szemetét. Ugyanis: egy üzemben a műanyagok is többfelé vannak szétosztva, a papírok is, stb. Ezt lehetetlen elvárni a lakosságtól. Én láttam, hogy külön gyűjtötték a tejes dobozokat, a karton csomagolóanyagokat, külön az üdítős pet-palackokat és külön az öblítős-mosószeres flakonokat. Továbbá vannak dolgok, amik nem újrahasznosíthatóak, vagy az adott cég nincs szerződve senkivel, aki mondjuk polisztirolt venne. Így hiába dobom szelektívbe bizonyos joghurtok dobozát, sajnos lehet, hogy az pont nem lesz újrahasznosítva. Ezek mennek végül ugyanúgy a kommunális közé.

Érdemes megfigyelni, hogy tudtommal gyűjtésnél az üveget sosem öntik egybe a műanyag-papír cuccokkal (szétvágná a válogatók kezeit).

 

Hogy ennek ellenére miért kell lakosságilag különválogatni a papírt, műanyagot, azt nem tudom. Talán így kevésbé próbálják meg megúszásból közérakni a vasárnapi húsleves megromlott tartalmát, stb. Vagy lehet, hogy régen még nem volt manuális újraválogatás, a kukák viszont megmaradtak, ez is lehet.

 

Egyébként a hulladékfeldolgozó cégeknek a hulladék: biznisz. Saját érdekük, hogy minél több mindent el tudjanak adni belőle. Nem kell persze azt gondolni, hogy ettől dőzsölnek a lóvéban, mert a meglepi különadók, meg az imádott rezsicsökkentés rendesen betette a kaput náluk. Ahol én jártam, ott még a lerakott kommunálisból kicsatornázott szürkevizet is eladták ipari felhasználásra.

 

Lényeg, hogy nagyon is érdemes szelektíven gyűjteni. Igen, így el lehet érni, hogy azt érezzük, mi a francért fizetünk ennyi szemétdíjat, mikor a legkisebb fizetendő mennyiséget sem érjük el? Lépjünk túl rajta. 2-3 liter benzin. 1 doboz cigi, pár liter koccintós bor, bárki lefordíthatja magának a saját preferenciái szerint, hogy ez mekkora összeg havonta, szerintem elenyésző. Én az érzést szeretem, hogy 2-3 hetente viszek le egy 10 literes vödörnyi kommunális szemetet.

 

Ha nincs hely a kertes házban gyűjteni, akkor van pár gyűjtősziget, ahová el lehet vinni.

 

Illetve a fröccsenő tej/sör ellen: úgy tudom az a játékszabály, hogy előtte ki kell öblíteni. :)

2015. 12. 14. 14:04

nincs áporodott sör, tej, üdítő és mosószerszag

Amúgy az a mondás, hogy ezeket mind ki kell mosni mielőtt "archiválod". Németországban büntetnek, ha koszosan dobod a szelektívbe.

Másrészt meg mintha az lenne emögött, hogy amúgyis van egy manuális szétválogatás a folyamatban, emiatt nem gond, ha keveredik szállítás közben az anyag.