Végre méltó reprezentációs termet kap a város: felújítják a régi Vármegyeházát

Végre méltó reprezentációs termet kap a város: felújítják a régi Vármegyeházát

2015. 12. 04. 18:11

Az épület az esztergomi történelem megannyi jeles eseményét látta vendégül, az utóbbi évtizedekben viszont elvesztette jelentőségét.

Fotó: Romanek Etelka/Facebook

 

A barokk lakóházat, eredeti nevén a török generális házát 1747 körül építették. A palota Terstyánszky Jenő alispán működéséhez kötődik, az építész pedig Mayerhoffer András volt. Később az eredeti épületet bővítették tovább a Deák utca felé, végső kialakítását pedig 1910-ben nyerte el, amikor 1910-ben Kósik Ferencet bízták meg, hogy a kor divatjának megfelelően alakítsa át az új szárnyat historizáló-szecessziós stílusban.

 

Már korábban szó volt róla, hogy megújul Esztergom kormányzati és reprezentációs központja, még 2011 előtt is tervben volt a nagyszabású felújítás, végül a történelem elmeszelte az ötletet. A Hídlap 2010 júliusi száma vizuálisan is szemlélteti, hogy milyen lett volna az épület a rekonstrukció után.

 

ITT megnézhetik a látványterveket.

 

Most a patinás belső terem rekonstrukciójára kerül sor.

 

Forrás: Prokoppné Stengl Marianna: Esztergom-Belváros (Műemléki séta) 

2015. 12. 04. 23:33

Annyi hozzászólásom volna, hogy nagyon örölök a felújításnak, de ennek a teremnek az akusztikája nagyon rossz, hol lehet hallani, hol nem, attól függ, hol ül az ember. Nem nagy dolog ennek a megoldása, csak valakivel a ki ehhez ért, javaslom megvizsgáltatni, ezt a propblémát, és megtenni amit kell, nem lehet nagy költség, de nagyon fontos, szerintem, hogy a teremben mindenhol lehessen érteni, azt ami elhangzik.

                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                                        Molnár Tibor

-