A tokodi Karitász vezetője kapta idén Szent Erzsébet Rózsáját
Kultúra
2015. nov. 23.

<p>Szent Erzsébet legendáiból és az Árpád-házi szent szellemiségéből eredeztethető díjat Szóda Józsefné Eitl Annának ítélték óta..</p>

Tizenhatodik alkalommal ítélte oda a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a szolgáló szeretet erényének elismerésére alapított Szent Erzsébet Rózsája díjat. Idén Szóda Józsefné Eitl Anna, a Katolikus Karitász tokodi Szent Márton-csoportjának vezetője kapta a kitüntetést. Vele készített interjút a Magyar Kurír.

 

Szóda Józsefné Eitl Anna 40 évig dolgozott óvónőként, majd nyugdíjazását követően (Fiatalnak éreztem magam, hivatásként végeztem a munkám, teljesen benne éltem, a nyugdíjjal „meghaltam”) került szorosabb kapcsolatba a Karitásszal. Már az első előadás után másképp tekintett a világra, később teljesen megtért. 1996-ban pedig már az éppen akkor induló tokodi Karitász élén találta magát. Az eltelt röpke húsz év alatt sikerült felépíteni egy hatékonyan működő szervezetet, a tagok ott segítenek, ahol a leginkább mutatkozik szükség a támogatásra. A szervezet a bajóti régióban általában a lelkiségre fókuszál, a ruhaosztás és a különböző segélyezési feladatok pedig a szolgálat velejárói (A mi régiónk missziós terület: szocialista iparvidék volt, ahol a vallást háttérbe szorították. Nagy szükség van arra a szolgálatra, ami kiegészíti a szociális gondok megoldását).

 

Emellett aktívan jelen vannak Tokod életében is, rendszeresen részt vesznek az ünnepségeken, és a falu vezetőivel is mindennapos kapcsolatban állnak (Nagy esemény a karácsony a faluban: százötven idős embernek készítünk és viszünk ajándékot, ellátogatunk az idősek otthonába, és felköszöntjük a Tokodon élő harminc nagycsaládot is).

 

A teljes interjút a Magyar Kurír oldalánolvashatják el.

 

Borítófotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

(forrás)