Városunk olimpiai bajnok vívójáról nevezték el az MTK vívótermét
Sport
2015. nov. 23.

<p>Pézsa Tibor nemrég töltötte be a nyolcvanadik életévét. A legendás sportoló tavaly városunk díszpolgára lett, most újabb megtiszteltetés érte.</p>

"Sokan vagyunk az életben, akik kitűzzük magunk elé azt a célt, hogy valamikor, valamiben a világ legjobbjai legyünk. Ez Pézsa Tibor mesternek több alkalommal is sikerült. Büszkék vagyunk, hogy az MTK által alapított Brüll Alfréd Akadémián egy másik zseniális edzővel, Szőcs Bertalannal együtt neveli a fiatal tehetségeket" - mondta a névadó ünnepségen Deutsch Tamás klubelnök.

 

A 80. születésnapját múlt vasárnap ünneplő Pézsa elmondta: rendkívül megható számára az a gesztus, hogy mostantól az ő nevét viseli az edzőterem. Hangsúlyozta: reményei szerint ezt - az ő munkájának eredményeként - az MTK kardozói fogják meghálálni, minél jobb eredményekkel.

 

Az eseményen megjelent Szőcs Bertalan mesteredző - akiről az MTK másik, zuglói vívócsarnokát nevezték el -, Márton Anna utánpótlás világbajnok, felnőtt vb-bronzérmes kardozó, Udvarhelyi Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Mincza Ildikó, az MTK párbajtőr szakágának szakosztály-igazgatója, valamint az MTK Budapest fiatal kardozói is.

 

Az Esztergomból indult Pézsa Tibor 1957-től másfél évtizeden át a Bp. Honvédban töltötte pályafutása legsikeresebb időszakát. A csaknem két méter magas, laza mozgású kardozó finom pengevezetéssel 1964-ben, Tokióban sikerrel őrizte meg a magyar kard világelsőségét, megnyerve az egyéni versenyt. 1968-ban Mexikóban egyéniben és csapatban, valamint 1972-ben, Münchenben csapatban bronzérmet vehetett át. Világbajnokságokon kilenc érmet - közte két aranyat - nyert.

 

Visszavonulása után, 1973-tól edzősködött, majd a kardvívás szakágvezetője volt. Később Németországban, aztán a Bp. Honvédban tevékenykedett, de Szaúd-Arábiában is vállalt feladatot. 2005 óta vezeti a városmajori vívóakadémiát, tavalytól pedig a női kardválogatott vezetőedzője is.

 

MTI

Borítókép: mtk.hu

(forrás)