Esztergomi konferencián zárult az idei Magyar Zarándokút
Közélet
2015. nov. 20.

<p>Egész napos előadásokkal, konferenciával zárta a Szent Adalbert Központban a Magyar Zarándokút Egyesület az évet. Az eseményen felszólalt Romanek Etelka polgármester, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, és Rumi Imre, az egyesület elnöke is.</p>

Az európai mivoltunkhoz méltó élet megteremtéséhez nem kell mesterséges identitásokat fabrikálni, csak esélyegyenlőséget kell biztosítani azoknak, akik családi, vallási és nemzeti közösségekben akarnak élni; a Magyar Zarándokút kialakítása ilyen közösségépítő tett - mondta Kövér László pénteken Esztergomban, a Magyar Zarándokút Egyesület évzáró konferenciáján.

A zarándokút kialakításának példa- és üzenetértéke van nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. Az 500 kilométeres útvonal Esztergomtól Máriagyűdig több mint harminc magyarországi önkormányzat összefogásával, csaknem egymilliárd forintos beruházással jött létre.   A Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás a Parlamentben 2010-ben tartotta alakuló ülését.

 

A Magyar Zarándokút Egyesület fennállásának ötödik évét ünneplő évzáró konferencián a 2015. évi "Év zarándoka" díjat a bajai Majorcsics Gábor vehette át a térségben végzett szervezőmunkájáért Varga Miklós és Schmittné Makray Katalin zászlós zarándokoktól.

 

Rumi Imre, az egyesület elnöke előadásában elmondta, öt év alatt 3500 zarándokútlevelet adtak ki, 2015-ben csaknem ezer ember váltotta ki a dokumentumot.

 

A Magyar Zarándokút Esztergomtól Máriagyűdig 500 kilométeres útvonal, 2011 márciusa óta - a téli hónapok kivételével - folyamatosan, teljes hosszában, szállásépületeivel együtt várja a zarándokokat. A szállások hálózata zarándokútlevéllel vehető igénybe.

 

/mti/

/fotó: mTz/

(forrás)