Esztergomban járt a Monty Python egyik tagja, aki szerint túlzás a bazilika, viszont a Teszkónk lenyűgözte
Kultúra
2015. nov. 12.

<p>A 2000-es évek derekára kalauzoljuk olvasóinkat, amikor Michael Palin, a Monty Python-csoport egyik fényes csillaga tett látogatást városunkban, és egyenesen a BBC-re röpített minket. Pár másodpercre.</p>

Nemcsak a Brian élete emelkedett a kultfilmek panteonjába, hanem Palin híres Fikusz Kukisz-jelenete is kulturális referenciapont lett az évtizedek során

A Monty Pythonból jól ismert Michael Palin még 2006-ban járta be öles léptekkel az egykor Vasfüggöny mögött tanyázó országokat; impresszióit, csipetnyi humorral fűszerezett megfigyeléseit a BBC-n futó Új Európa című dokumentumfilm sorozat képkockáin izgulhatjuk végig. Esztergomi túravezetője, instant útitársa és segítője az azóta már Szegeden prédikáló Kiss-Rigó László püspök lett, aki hozzáfűzött gondolataival is színesítette az angol humorista királyvárosi kirándulását.

Esztergom cirka 40 másodpercig látható a 4. epizódban (A Dunától a Dnyeperig c. részben), majd könnyed huszárvágással Visegrád következik, ahol a humorista szemrevételezi a palotajátékokat is.

Palin a rövidke időszakban kiemeli a Mária Valéria hidat, emlékeztet minket az első világháború következményeire, majd a büszkén a Duna fölé magasodó bazilikát tárja szemünk elé. A Monty Python oszlopos tagja - a felületes kultúrbúvár sztereotípiáját elutasítva - azonban ennél többre is kíváncsi volt, nem elégedett meg Esztergom felületes átfutásával, ezért körbebumlizta a magát a piciny várost is. Mint a műsor online naplójából kiderül, szerinte városunkban található a világ egyik legnagyobb Teszkója. Higgyünk neki, hiszen számtalan útifilmje révén átgaloppozott már szinte az egész földkerekségen.

Majd Kiss-Rigó László személyében gondos és lelkiismeretes útitárs csapódott Palinhoz, akit hősünk a sorozatos interakciók után a külső jegyek, az életerős gesztusok és a belső tényezők aprólékos megfigyelése után inkább ír származásúnak gondolt volna.

Michael Palin átbaktat a hídon, a videót ITT nézhetik meg

Miről beszélj egy messziről jött angollal, akire mély benyomást akarsz tenni, és feledhetetlenné szeretnél tenni egy kurta találkozást? A püspök tudja a receptet. Ez pedig nem is lehet más, mint a manapság is felfutóban lévő futball. És Palint nem is hagyja érintetlenül Kiss-Rigó László, az esztergomi macskaköves utcák diszkrét bája mellett megemlékezik a szabadidejében kapusként is büszkén szereplő püspök helytállásáról. Majd a Várhegyre araszolva szót váltanak a kommunista éra szomorú hétköznapjairól és a püspököt ért atrocitásokról is. Mint Palin megjegyzi, Kiss-Rigó László most (2006) sem tűnik boldognak, aggasztotta az országban egyre jobban elharapózó korrupció.

A főszékesegyház oszlopainál megállva furcsa gondolatok lesznek úrrá az őszinte humoristán. A fenomenális látvány mellett szemet szúr neki a bazilika monumentalitása is, kicsit túlzásnak érzi a templom méreteit. Majd a püspök is ráerősít Palin félelmeire: „valószínűleg nagyobb a kelleténél”. Közép-Európa Vatikánjának szánták, aztán elfogyott a pénz, így csak szerényebb méretekkel folytathatták tovább az építkezést.

A továbbiakban bejárták a bazilika belső tereit is, Palint főleg a Bakócz-kápolna és az altemplom nyűgözte le. Útját maradandó élményekkel folytatta a közeli Visegrádra, hogy feloldódjon egy autentikus középkori forgatagban.

(forrás)