A Mindszenty diadalmaskodott a tehetségkutató kupán
Sport
2015. nov. 10.

<p>Az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnokban megindult a téli szezon. Eddig lezajlottak a középiskolásoknak kiírt Csabai Lajos teremlabdarúgó bajnokság őszi mérkőzései, valamint november 6-án, pénteken került sor a Kertész Kálmán kupára, immár 7. alkalommal.</p>

Kertész Kálmán (1912 – 1980)

Az 1950-es és ’60-as évek legendás intézője volt. Fáradhatatlanul járta a grundokat, iskolákat és játszótereket, tehetségek után kutatva, és aki arra érdemes volt, leigazolta a MIM Vasas Egyesületbe.

 

Ezt a rendezvényt az általános iskola 3-4. osztályosainak szervezik, mégpedig olyanoknak, akik nem űzik versenyszerűen a labdarúgást, nincsenek egyesületbe leigazolva.

 

A sportcsarnok munkatársai szeretnék Kertész Kálmán szellemiségét tovább vinni, hiszen Ő rendszeresen járta az akkor még meglévő grundokat, iskolákat, játszótereket, és ahol focizó gyerekeket látott, órákig nézte őket, és az arra érdemeseket MIM Vasas edzéseire csábította. Sok-sok tehetséges gyerek kezdett el így a városban focizni. Legendás intézője volt egy legendás egyesületnek.

 

Ezek a rendezvénnyel szeretnénk olyan tehetségeket felfedezni, akiknek érdemes volna igazolt labdarúgóként sportolni.

 

Idén a felhívásra 5 iskola nevezett be, akik körmérkőzéseken döntötték el a végső helyezéseket. Kiemelkedő teljesítménnyel, megérdemelten lett első a Mindszenty csapata, minden mérkőzését megnyerve, de csak dicséret illeti Párkány csapatát is, hiszen remekül játszva lettek másodikak.

 

Az eredményhirdetésen Osvald Zsolt főszervező megdicsérte mind az öt csapatot, hogy beneveztek és játszottak, illetve sajnálatát fejezte ki azért, hogy sok iskola nem fogadta el a meghívást. Méltatta Kertész Kálmán életútját, kiemelve szerepét a város és MIM Vasas akkori életében. Elmondta, milyen nagy szükség volna még ma is a grundokra és az ilyen lelkes sportvezetőkre.

 

Az eredményhirdetésen a főszervezőnek segített a díjak átadásában Kertész Kálmán egyetlen élő rokona, unokahúga: Ági néni, valamint az egykori legendás labdarúgó: Markó Béla, illetve a sportcsarnok igazgatója: Pál György.

 

Osvald Zsolt mielőtt ismertette volna a torna végeredményét egyéni díjakat adott át. Minden csapatból a legügyesebb játékos kapott egy díjat ”ifjú tehetség” felirattal. Ők lettek kiemelve a játékosok közül, akiknek érdemes lenne egyesületi szinten is játszani.

 

Pézsa Tibor Sportcsarnok

(forrás)