A művészetekre hangolva: Őszi Kulturális Napok Párkányban
Kultúra
2015. nov. 5.

<p>Immár harmadik alkalommal rendezi  meg a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás november folyamán az őszi kulturális napok rendezvénysorozatát, amely ezúttal is izgalmas programokat kínál a népzene, világzene és színház  legszínvonalasabb hazai és magyarországi  produkcióiból.</p>

November 8-án, 19.00 órakor a városi művelődési házban  Miquéu Montanaro: Vents d´Est – Keleti szél c. produkciójának legújabb változata szólal meg. A vérbeli trubadúr, igazi okszitán muzsikus, az etnikai ihletésű szabad zenélés európai vándora. Zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is.

 

A francia anyanyelvű, magyarul is beszélő muzsikus húsz éve koncertezik rendszeresen világszerte, Magyarországon pedig visszatérő vendég. Montanaro egyik fő műve, a Vents d'Est (Keleti Szél), egy évek óta megújuló zenei produkció, amely a dél-európai és az észak-afrikai népek folkzenéjének sajátos ötvözete a közép-európai népek folkzenéjével, változatos jazz-elemekkel színesítve.

 

A Vujicsics Együttes az Európa szerte sikerrel szereplő produkció egyik résztvevője. Zenei sokszínűségét (népzene, dzsessz, kortárs zene) és földrajzi eredetét (mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák) tekintve a Vents d´Est nevű  nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő "zenei mozaikot" alkot. A produkcióban  egy intelligensen és igényességgel megalkotott zenei világ kerekedik ki.

 

Fellépők: Miquéu Montanaro, Batlazar Montanaro-Nagy, Nina Montanaro-Nagy, Vujicsics Együttes, Béhr László, Buják Andor

 

November 11-én, 18.00 órakor a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola koncerttermében Korpás Éva: Fecském c. új lemezét bemutató koncertet élvezheti a közönség. Csakúgy, mint az előző Szerelem,szerelem c. lemezen ezúttal  is a népdal áll a zeneszámok középpontjában. A dalok köré szőtt zene azonban teljesen más ízt ad  a népdalnak, mint ha egy autentikus népzenei kísérettel szólalna meg. Ezt a hangzást a különböző műfajban tevékenykedő zenészek biztosítják, akik saját sokrétű jártasságukat kamatoztatják, ily módon színesítve és gazdagítva a népdalt. Az akusztikus dzsessz, a  folk, a kortárs klasszikus zene és a könnyűzene elemei ötvöződnek ebben a zenei világban. Stílusok fúziója, amely nem egyszerű kíséretet jelent, hanem gondosan megkomponált folyamatokkal ígér izgalmas zenei élményt a hallgatóságnak.

 

Közreműködnek: Korpás Éva-ének,  Sipos Dávid-szaxofon,  Madarász András-billenytyűs hangszerek, gitár,  Lelkes Tibor-nagybőgő, Varjú Attila-dob

 

November 15-én, 18.00 órakor   a 20 éves zselizi Kincső Néptáncegyüttes jubileumi néptáncgálája lesz látható a városi művelődési kőzpont színpadán. Az alapításának huszadik évfordulóját ünneplő zselizi Kincső Néptáncegyüttes minden kétséget kizáróan Szlovákia legjobbjai közé tartozik ebben a műfajban. A csoportban folyó munkát a Juhász házaspár irányítja nagy elhivatottsággal. Az elmúlt húsz évben megfordultak Közép-Európa minden országában, de Törökországban és Olaszországban is, nem beszélve a számtalan hazai és magyarországi fellépésről és megmérettetésről, amelyeken hosszú évek óta az aranysávos mezőnyben tartózkodnak. Eddig mintegy 700 fellépést tudhatnak maguk mögött. A Kincsőben nevelkedett táncosok egyaránt megállják helyüket a szlovákiai és magyarországi profi néptánccsoportokban is. Jubileumi néptáncgálájuk igazi csemegéje a műfajnak.

 

November 18-án, 18.00 órakor a református imaházban Berecz András népi mesemondó és népdaénekes estje várja az érdeklődőket.

 

„Az első dalokat édesanyámtól tanultam, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben... dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetek. Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Óvodásoktól nyugdíjasokig, nevelőintézettől parókiáig mindenféle rendű és rangú ember "használ"- hazám az elszakadt részekkel, és a diaszpóra is. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Felnőttekhez szólnak inkáb.“ Humor és áhítat, üdvös neveletlenség és megmunkált hit  van  jelen Berecz András műsorában, aki nem először jön a párkányi Balassi Klubba.

 

November 25-én, 19.00 órakor a városi művelődési házban a magyar zenei élet egyik legújabb formációja az Esszencia Zenekar , ú.m. Balogh Kálmán – cimbalom, Bognár András – nagybőgő, Csík János - népi hegedű, ének, Dresch Mihály – szaxofon, fuhun, Kunos Tamás - népi brácsa, Lakatos Róbert - klasszikus brácsa, hegedű, Kacsó Hanga Borbála – ének lép fel, melynek tagjai a népzene, a jazz, illetve a klasszikus zene világában önállóan is kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jeles előadó- és zeneművészek. Igazi kuriózumként, az együttes a három különböző zenei stílus ötvözetét – egy újszerű hangzásvilágban megalkotva – örömzenéjétszeretné közönsége elé tárni..


A művészek kiemelkedő személyisége, valamint a koncertek során használt sokféle hangszer egy színes műsor lehetőségét adja, melyben a Kárpát-medence különböző nemzeteinek autentikus népzenéjét kiegészítve felcsendülhetnek részletek többek közt Bach vagy Bartók zeneműveiből, melyhez a fűszert a népzene alapú jazzmuzsika adja. Céljuk nem kevesebb, mint hogy hallgatóságuk számára felszabadult élményt, örömöt, szórakozást és kikapcsolódást nyújtsanak a zene szabadon szárnyaló esszenciája által.

 

Végül november 29-én, 18.00 órakor, ugyancsak a városi művelődési házban Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc: Ibusár című műve lesz látható, az idei „Dosky-díjas“ Gál Tamás rendezésében és főszereplésével. A darab Sárbogárdi Jolán tragikomédiája, aki többet várt életétől, mint ami jutott neki, mi több elhiszi magáról, hogy magasztosabb hivatás betöltésére született. Pénztáros egy kis falu vasútállomásán, miközben úgy érzi, hogy zseniális operetteket ír. Egyik operettjét látjuk megvalósulni a színpadon, amiből a néző számára kiderül, hogy még a giccs szintjén is komikus és nevetséges ez az alkotás. Ez a tragikomikus mű sokakat elgondolkodtat azon, vajon érdemes-e ennyit tépelődni azon, hogy mivé lettünk, s ha ezt vagy azt nem cselekedtük volna meg, mivé is válhattunk volna. Vagy bölcsebb úgy élni, hogy elfogadjuk  amiben élünk,  örülni a mának, s nem a múlton keseregni vagy a jövőt várni áhitattal. A darab antihőse egy kisember, aki mindannyiunkban megtalálható.

 

Szereplők: Sárbogárdi Jolán: Molnár Xénia, Amália: Kiss Szilvia, Léopold, Bajlkhállóy, Talphigy: Gál Tamás, Zene: Madarász András, Lakatos Róbert.

14 éven felülieknek.

 

A rendezvénysorozat támogatói:

Szlovák Köztársaság Kormányhivatala

S finančnou podporou Úradu vlády SR –

Kultúra národnostných menšín 2015

Bethlen Gábor Alap

CEF – Közép-Európa Alapítvány

Párkány város önkormányzata

(forrás)