Esztergom leghíresebb és az ország egyik legfantasztikusabb restaurátora
Kultúra
2015. okt. 15.

<p>Varga Dezső többszörösen kitüntetett restaurátor lesz a könyvtár vendége hétfőn. A beszélgetés 17 órakor kezdődik.</p>

 

Varga Dezső szerepe a magyar restaurátorképzésben kiemelkedő jelentőségű: 1969-től 1993-ig volt a Magyar Képzőművészeti Főiskola/Egyetem Restaurátorképző Intézetének szaktanára és 1982-től 1990-ig igazgatója. Az ő nevéhez fűződik a restaurátoroktatás megreformálása, korszerű természettudományos alapokra helyezése. Kiemelkedő restaurátori tevékenysége biztosítékot szolgáltatott a magyar restaurátor szakma európai színvonalra emeléséhez.

 

Magas szintű oktató-nevelő munkáját jelzi, hogy egykori tanítványai kitűnő szakemberek lettek, közülük került ki a jelenlegi restaurátor közélet számos vezető egyénisége. Nyugdíjba vonulása után sem szakadt meg a kapcsolata az egyetemmel, rendszeresen tartott szakmai konzultációkat a hallgatók részére.

 

Széles körű munkásságát jelzi, hogy mind az ország jeles közgyűjteményei, mind az egyház részére számtalan szakmai feladatot valósított meg kiváló színvonalon.

 

1955-től az esztergomi Keresztény Múzeumban dolgozott, ahol a restaurálási munkák korszerű szellemben készültek, történeti és esztétikai szempontból hitelesek, technikai megoldásaiban kiemelkedők.

 

Varga Dezső szakmai elismertségét kitüntetések sora bizonyítja. A közművelődésben végzett kiváló munkáért miniszteri elismerésben részesült (1978, 1983), a Garamszentbenedeki Úrkoporsó restaurálásáért Nívódíjjal jutalmazták (1980). Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki 1988-ban, valamint a Kiváló tanár (1993) és a Pro Urbe Esztergom (2000) címet is elnyerte. 2006-ban Varga Dezsőnek ítélték oda az M.S. mester díjat. A Boldog Özséb-díjat (2007) Esztergom hitéletéért nyújtott tevékenysége jutalmául kapta. A Magyar Képzőművészeti Egyetem 2008-ban Varga Dezsőnek magas színvonalú oktatómunkája és a szakmai utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréséül Professzor Emeritus címet adományozott.

 

vkesztergom.hu

(forrás)