Székely János: a bevándorlási hullám keresztény szemmel
Egyház
2015. okt. 12.

<p>Levelet küldött az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke - egyben az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora és a Szent Adalbert Központ vezetője - a SzemLélek blognak.</p>

A püspök szerint a menekültáradat okai nem egészen átláthatók. Mint mondja, a krízishelyzet legfőbb oka a háború, és a háború során létrejött Iszlám Állam, amely a történelem egyik legkegyetlenebb terrorszervezete. Ezen túlmenően az okok közé sorolja a nagyhatalmak háttértámogatását, illetve az életszínvonal közötti különbségeket is.

 

A világ nagyobb jólétben élő országainak nyitottságot kell mutatnia azok befogadására, akinek életét, családját, otthonát veszély fenyegeti, vagy akinek megélhetése lehetetlenné vált a saját hazájukban. Viszont a befogadó állam mérlegelheti azt, hogy hány olyan bevándorlót tud befogadni, akinek biztonsága és megélhetése nincs közvetlen veszélyben – hangsúlyozza a püspök.

 

Elengedhetetlen a béke megteremtése a Közel-Keleten, és egy igazságosabb gazdasági rendszerre is szükség lenne, hiszen a világgazdaság rendkívül igazságtalanná vált. A püspök szerint ideje korlátokat szabni, ugyanakkor a Föld szegényebb országainak gazdasági, szakmai és kereskedelmi segítséget kell adnunk, hogy a jövőben boldoguljanak. A lakóhelyükről elűzöttek legfőbb érdeke is azt kívánja, hogy saját kultúrájukba, saját hazájukba térhessenek vissza.

 

Európának pedig újra vissza kell térnie saját értékeihez, meg kell találni identitiását. Az élő keresztény hit pedig azt is kell, hogy jelentse, hogy krisztusi szeretettel fordulunk a bajba jutottak felé. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor máris elveszítettük a kereszténységünket  – írja Székely.

 

A teljes levelet a SzemLélek blogon olvashatja el, éppen ITT.

(forrás)