Könyvbemutató és Zenepavilon átadó Dorogon
Kultúra
2015. okt. 5.

<p>Dorogon minden a zenéről szólt a hétvégén.</p>

Október 1-je a Zene Világnapja. Sokszínű programsor várta az érdeklődőket október első hétvégéjén. A dorogi születésű Lencsés Lajos, világhírű oboaművész bemutatta A zene és Dorog című könyvét, amelyet Dorog Város Önkormányzatának támogatásával készített, Lévay Jenő grafikusművész képszerkesztővel. Az elmúlt évtizedekben számos kiváló muzsikus, énekes indult az országos, sőt a világhírnév felé Dorogról. A zeneiskola több mint 60 éves, bányászzenekar pedig tavaly ünnepelte 125. születésnapját. 

 

Az idén pedig 90 éves az ünnepre felújított Zenepavilon, amely 1925-ben, Gáthy Zoltán tervei alapján készült el. A mozgalmas, zenés évtizedeket mutatja be az a zenetörténeti kiállítás, amelyet A zene és Dorog című könyv inspirált, és a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeumban nyílt. Lencsés Lajos bemutatta a megnyitón a nemrégiben elkészült, a kiadványhoz szintén szorosan kötődő CD-jét is, amelyen Kálvin Balázzsal és Ábrahám Mártával muzsikál.

 

A 90 éves Zenepavilon átadó ünnepén a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányászzenekara indulókkal fűszerezett térzenét adott, majd dr. Tittmann János polgármester mondta el köszöntő beszédét: - A zene alkotója, előadója és hallgatója világában egyszerű szabályok szerint zajlik az élet. A tehetség és a tudás, a birtoklás és bitorlás, az érték és az élvezet viszonyrendszereinek harmóniájában helyükre kerülnek a dolgok. A zene sokat segít abban, hogy jobbá váljunk - hangsúlyozta, majd Dorog gazdag zenei életéről beszélt a megnyitó résztvevőinek. A zeneszeretőket a világhírű Benkó Dixieland Band várta a művelődési házban. Benkó Sándor 75. születésnapja alkalmából kedves gesztussal, egy kottás-tortával köszöntötte Dr. Tittmann János, majd a zenészek nagyszerű koncertet adtak. Az elmúlt 65 bányászév alatt immár 14. alkalommal tértek vissza Dorogra. 

 

dorog.hu

(forrás)