Önkéntes mentőszervezet alakult Csolnokon
Környezetünk
2015. szept. 21.

<p>Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Csolnok község polgármestere kiemelt feladatként kezelte az önkéntes mentőszervezet létrehozását.</p>

A polgármester felhívására tizenhat fő jelentkezett a Csolnoki Önkéntes Mentőszervezetbe, az ötvenfős köteles polgári védelmi szervezeten felül! 2015. szeptember 19-én tartotta a Csolnoki Önkéntes Mentőszervezet rendszerbe állító gyakorlatát nemzeti minősítéssel az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A mentőcsoport alapvető vízkár-elhárítási tevékenységben való részvételéhez szükséges minősítését szerezte meg a gyakorlat sikeres végrehajtásával.

 

A mentőcsoport tagjai 2015. szeptember 18-án 8 órakor telefonos riasztást kaptak, mely során utasítást kaptak arra, hogy vonuljanak be megalakítási helyükre 2015. szeptember 19-én reggel 8 órára. A tagok mindegyike kiértesíthető volt, és szombat reggel teljes létszámban jelentek meg Csolnok község polgármesteri hivatalában, ahol egészségügyi vizsgálatot és munkabiztonsági oktatást követően rövid eligazítást kaptak.

 

A Műveleti bázison Petró Éva tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő ismertette az állománnyal a kialakult helyzetet, majd a kárhelyszínen Molnár Pál tű. alezredes, tűzoltósági felügyelő, Horváthné Hevesi Marianna tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő és Békés Roland tű. százados, tűzoltó-parancsnok helyettes szakmai iránymutatásával végrehajtották a szükséges feladatokat (műveleti bázis felépítése, védművek építése – nyúlgát, bordás megtámasztás, buzgár elleni védmű, patakmeder tisztítás).

 

A védekezés közben a krízisintervenciós egység befogadó helyet hozott létre a falu tájházában, ahol további segítők ebédről gondoskodtak a gyakorlaton résztvevők számára. A nemzeti minősítést adó rendszerbeállító gyakorlaton a Csolnoki Önkéntes Mentőszervezet megfelelő minősítést kapott, ezáltal növelve a község élet- és vagyonbiztonságát.

 

(Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: Petró Éva tű. alezredes)

(forrás)