Múzeumpedagógiai foglalkozások újratöltve
Kultúra
2015. szept. 15.

<p><span>Új iskolaév, új kihívások! Múzeumpedagógusaink nyáron sem tétlenkedtek és igyekeztek bővíteni, színesíteni programjainkat. Amit garantálunk: felejthetetlen történelmi kalandozás, izgalom, érdekességek és játék minden mennyiségben…</span></p>

Árpád-kor

„Hős lovagok, elbűvölő hercegnők” – Élet a középkori udvarban

6-15 éves korig

 

Szeretnéd megtudni hogyan harcoltak és éltek a középkori lovagok? Megismerkedhetsz a lovagokkal, megtudhatod mik azok a lovagi erények és hogy hogyan töltötték a páncélos vitézek a „szabadnapjukat”. Emellett a lányok beleshetnek az udvarhölgyek életébe és megismerkedhetnek a középkori divattal.

(A foglalkozás a Keresztény Múzeum programjaival is megrendelhető)

 

IMG_9055

 

 

Foglalkozásunk 4 választható programmal bővült:

 

1. Légy Te is a középkori várnép tagja!

Drámapedagógiai foglalkozás, melynek keretén belül a gyerekek megismerkedhetnek a középkori vár lakóival, magukra ölthetik a híres lovagok és udvarhölgyek ruháit és részesei lehetnek egy egyedülálló középkori forgatagnak.

 

2. Az Esztergomi Vár legvitézebb harcosa!

Egy lovagi torna keretén belül eldől ki az, ki legvitézebb-e kerek világon. Egy próbát kell kiállniuk az összesereglett apródoknak, melynek végén a legerősebb, legleleményesebb és legügyesebb kis apród kapja a Vár lovagja vagy úrhölgye megtisztelő címet. Kiderül, ki tud a legügyesebben gólyalábazni, ki a tasziga királya, ki a karikadobás és egyensúlyozás mestere, ki az, ki a lökdöső bajnoka lesz s végén kiderül kié a legfifikásabb észjárás.

(a kiegészítő foglalkozás kizárólag jó időben vehető igénybe)

 

3. Készítsd el lovagi/udvarhölgyi felszerelésedet!

Miután bejártad a Várat s okultál a régmúlt idők nagy harcosairól s hölgyeiről, elkészítheted saját, különleges pajzsodat s kardodat, kíséreted szép hölgyei pedig saját udvarhölgyi sipkájukban vonulhatnak fel a Vár udvarán.

 

4. III. Béla királyunk legdicsőbb íjásza

A lehetőség adott! Kipróbálhatod a középkori harcosok fő fegyverét, az íjat és bebizonyíthatod, hogy méltó vagy a király által meghirdetett címre. A foglalkozás során a résztvevők megismerkedhetnek az íjjal, annak használatával és akár egymással versenyre kelve ki is próbálhatják azt.

(a kiegészítő foglalkozás kizárólag jó időben vehető igénybe)

 

IMG_8968

 

Reneszánsz

„Ismerd meg Vitéz János Palotáját” – Reneszánsz az Esztergomi Vármúzeumban

8-15 éves korig

 

Volt egy kor, amikor a tudomány és a művészet karöltve járt hódító útján Európa szerte és kis hazánkban is megvetette a lábát a XV. században. Élt ekkor egy elismert és tehetős mecénás, aki a pápákkal és a korabeli királyokkal jó kapcsolatot ápolva, a kor legnagyobb művészeit hívja magához, hogy velük csinosítassa ki esztergomi palotáját: ő volt Vitéz János.  A reneszánsz palota megismerésében segítségünkre siet és bemutatkozik a reneszánsz költészet, zene és irodalom, valamint megismerjük a korabeli emberek mindennapjait is. Gyere el te is és idézzük fel együtt Vitéz János korát!

 

Foglalkozásunk mellé választható program:

 

1. Kápráztasd el a neves humanistát

A tánc a XV. században az udvari és kulturális élet lényeges részévé vált. Valódi testi és szellemi gyakorlat volt, melynek részese lehetsz Te is! Gyere el, öltsd magadra szépséges reneszánsz ruháinkat, s Vitéz János báltermében, táncmestered irányításával sajátítsd el a régi korok nagyszerű táncait.

 

IMG_9031

 

Török kor

Mindennapi élet a hódoltság területén

8-15 éves korig

 

A magyarság félelemmel fogadta az a népet, akiről csak annyit tudtak, hogy gyaúrnak neveztek minden keresztényt és naponta ötször imádkoztak. Különleges fürdőket építettek, fekete és pokolian forró főzetet ittak, hastáncosokkal múlatták az időt. Számtalan nehézség és újdonság adódott a különböző kultúrájú népek együtt élése során. Vajon kik lehetnek ezek az emberek? Honnan jöttek és milyen szokások, rituálék szerint élték a mindennapjaikat? Titokzatos, különleges? Ismerjük meg őket!

 

(a foglalkozás az Esztergomi Dzsámi programjaival kiegészítve is megrendelhető)

 

1. Légy Te is a török had rettegett harcosa!

Drámapedagógiai foglalkozás, melynek keretén belül a gyerekek megismerkedhetnek a török hadsereg felépítésével és az egyes kiemelt csapattestekkel, magukra ölthetik különleges felszerelésüket és kipróbálhatják fegyvereiket, emellett pedig megismerkedhetnek a török kultúrával és életmóddal.

 

2. Készítsd el szerencsehozó amulettedet!

Miután bejártad a Várat s okultál a régmúlt idők nagy harcosairól, szultánjairól, bégjeiről és haditetteikről elkészítheted saját, különleges, török motívumokkal ékesített amulettedet, melyet ez szép erszénybe rejtve őrizhetsz.

 

3. A szultán legkiválóbb íjásza

A lehetőség adott! Kipróbálhatod az azab harcosok fő fegyverét, az íjat és bebizonyíthatod, hogy méltó vagy a szultán által meghirdetett címre. A foglalkozás során a résztvevők megismerkedhetnek az íjjal, annak használatával és akár egymással versenyre kelve ki is próbálhatják azt.

 

A foglalkozások időtartama: 60 perc; Ára: 400 Ft/fő

A foglalkozások időtartama kiegészítő foglalkozással: 90 perc; Ára: 600 Ft/fő

 

muzped02

 

 

ÚJDONSÁG!

  • Foglalkozásaink mostantól hétvégi napokon is igénybe vehetőek előzetes egyeztetés alapján.
  • Foglalkozásainkat szívesen ajánljuk gyermeklelkű felnőtteknek is. Interaktív tárlatvezetéssel a választott témában, valamint választott kiegészítő foglalkozással remek lehetőség csapatépítő programokra, csoportos kirándulásokra.

 

A programok időtartama felnőttek számára: 90 perc; Ára: 1000 Ft/fő

Bejelentkezni a tervezett érkezés előtt egy héttel, az alábbi e-mail címen lehet: varmegom@invitel.hu

 

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink leírását elérheti itt:

MNM Esztergomi Vármúzeuma: Varmuzeum

MNM Balassa Bálint Múzeuma Látványtár: Balassa

MNM Babits Mihály Emlékháza: Babits

Helytörténeti foglalkozás sorozat felső tagozatosok számára: Helytortenet

Foglalkozások óvodások részére: Ovoda

 

Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

(forrás)