Firkálmányok

2015.09.15. 12:33

A napokban olvasom, ötleteljünk, hogy minden szebb és jobb legyen, ..............

Kerestem egy "digitális" levelemet, és közben kezambe akadt egy régi firkálmányom. Elolvastam, és elgondolkodtam rajta hogy mi is változott az évek folyamán. 

Ha valakinek van olyan firkálmánya, ami hasonlóan elgondolkodtató, .....................

2017.10.19. 9:19

Lehet bizony... Mert a hálószoba ezek szerint nem tud kiszáradni, és a többi helyiségből a párás (annál ahőfoknál normál) levegő átmegy a hálóba, és ott a hűvösebb levegő miatt azonnal magasabb lesz a páratartalma és már csapódik is ki. A megoldás egyrészt az egész napos fütés (22-23 fok), ami persze árammal irgalmatlan drága, és ezzel egyidejűleg párátlanító alkalmazása. Méghozzá sürgősen, mert ha a falak átnedvesednek... 

 

A WC-be a 1,5 méter magas konnektor valóban előírás, de ettől még lehet hősugárzó, a nyitott ajtó nemmegoldás, sőt, mint írtam, gyakorlatilag oda megy a víz és ott csapódik le, mert ott mindig hűvösebb lesz pár fokkal, mint a lakás többi részében. Segtí még télen a sok szellőztetés, mert a kinti levegő ilyenkor viszonylag száraz és a lakásban felmelegedve képes vizet felvenni bárhonnan.. No meg igen. Szóval kellene egy automata mosógép, bármilyen piszok drága beruházás, mert az is sokat lendítene a dolgon, de legalább egy centrifuga. Bár annak az ára közelít egy olcsó automatáéhoz ( a centrifuga úgy 30 pénz, az automata meg 55-nél kezdődik)

2017.10.17. 23:51

Ja, még csak annyit, hogy a lakótelepi lakások lakói is panaszkodnak penészről, pedig ott radiátoros fűtés van, elég magas hőmérséklettel!
(Szomszédok teleregény, operaénekes lakó).

2017.10.17. 23:48

Nos, a ház 69-ben épült, és a villanyszerelő nem akart hidegpadlós helyiségbe konnektort tenni, csak bizonyos magasságba, a fürdőszobába és wc-be meg még villanykapcsolót se akart tenni, arra hivatkozva, szabványos előírás: NEM LEHET!
Végül aztán abban egyeztünk meg, a fürdőszobai két égő (egyik búra a mosdókagyló fölött lévé tükröt világítja meg a borotválkozás és sminkelés miatt, a másik a szembe falnál lévő mosógépet - akkor még keverőtárcsás volt csak - ) villanykapcsolója az előszobában lesz, a konnektor meg a fürdőszobában, de 1,5 m magasan. A wc-ben lesz villanykapcsoló, de távol a víztartálytól, és a wc kagylótól, de 1,5 m magasan. 
A fürdőszobában van fűtőtest, a falon magasan egy hősugárzó, konnektorról üzemel, de nem megy állandóan, mert az előszobában lévő hőtárolós pont az ajtóval szembe van, és az ajtót mindig nyitva tartjuk, már csak a macsek "biztonsági" alom miatt is. Ott egyébként nincs is penészfolt.
Vizesedés a wc hideg sarkában van a csempén, penészfolt meg a hálószoba északi sarkában a parketta fölötti falon.
A wc-ben, mint említettem, nincs semmilyen fűtés, se konnektor... Viszont átok hideg van télen, és az ablak se lehet ugye nyitva, mert pont a kagyló fölött van, lefagyna a sejhajunk! 
A hálóban bevált a kis hőtárolós... EDDIG! Illetve tavaly télig. Több, mint 10 éve megvan már, de tavaly nedvesebb tél volt, és hidegebb, ezt mutatja a villanyszámlám is, mert átalányt fizetek mindig az egész évet hónapokra boltva, és májusban 12-13. havinak számíthatom, olyan MAGAS volt az áramdíjam! :(((

Igazad van, két személyre a mosás és szárítás is több, sokkal több! Mert ráadásul a párom üzemben használt pólóit fehérneműit pl. naponta mosnom, s szárítanom kell.
A hőtárolós remek erre a célra, csak hát elromlott a centrifugám gumija, így vizesebben kerül a kályhára a ruha, mert tán mondtam, nincs automatám, kézzel, áztató mosással mosok, centrim meg nincs. 
A centrizést jóidőben a jóisten végzi kint az udvaronvagy a Nappal, vagy széllel! :DDD
Ez van!

Ha kevés a mosott ruha, a hálószobában lévő kályhán nem is szoktam szárítani. Még az idén be se volt kapcsolva, így is van 20 fok.
És képzeld, megnéztem a hygrométert, a hálóban 75%-on állt, itt a nappaliban (ahol a 6 kw/h-s hőtárolós most csak egyesen megy, 22 fok van, - a maximum 3-as!) meg csak 65%!
Pedig éppen a még kicsit nedves zokniáradatot szárítottam rajta, az előbb szedtem le...
Hogy lehet mégis ekkora különbség?!

Ja, hygrométer! 
40%-ig alacsonyat ír, 40 - 70-ig normált, 70 - 100 között magasat.
Képzeld!
A zeneiskolában a zongorás termekben pl. ún. "hidegpárásítókat" kellett venni, és rendszeresen vizet kell a készülékekbe önteni, hogy meglegyen a kb. 60%, ez szükséges a zongoráknak, különben szétszárad a fa, valamint a filckalapácsok, hangfogó párnák!
Furi, mi?
Sok zongora vagy pianinó azért kezd el zúgni a billentyű leütés és elengedés után is, mert a hangfogó párna már összetöpörödött!
Kicserélni igen költséges manőver!
Na ilyen a digizongorával nem fordulhat elő!!!:DDD

A másik nagy probléma a "bevert" kalapács, ugyanis a filcbe mélyedéseket üt az éles húrozat, és randa kemény hangja lesz a hangszernek.
Ezt lecsiszolással lehet javítani, de nem soksor, mert elfogy a kalapács! ;o)
https://cdn.grid.fotosearch.com/CSP/CSP488/k18485295.jpg

Ahol három húr van, ott 3 éles mélyedés lesz a filc kalapácsban.
Ahol kettő, ott kettő, de tompább, mert az már fonott húr, és a mély hangoknál egy vastag fonott húr van:


https://img.jofogas.hu/images/C_Bechstein_zongora_67223961397194.jpg

Kereszthúros angol mechnikás Bechstein zongora


2017.10.17. 8:41

Miért nem lehet a WC-ben konnektor? Szerintem ilyen szabvány nincs. Legfeljebb a konnektor milyensége lehetne kérdés, de ez ma már nem kérdés... Ha a fürdőszobában lehet, amott is lehet... Amúgy, amit leírtál a lakásról, egyértelmű... Túl sok a víz. Szárazabb teleken persze kevesebb a gond, de ugye most több emberre mosol (kettőre, gondolom) és az egyéb vízhasználat is sokkal több... Szóval a megoldás, fűtés a fürdőszobába és a WC-be... (már, ha megoldható). A jelenségek nálunk is ismertek voltak, a megoldást egyrészt a szobák habszivacsos szigetelése, másrészt az állandó meleg biztosítása a nedves helyiségekben hozta meg...

2017.10.16. 17:19

A gond többféle ugyan, de sajnos az OK egyféle!
És pediglen a téli időszakban a BENTI szárítása a mosott ruháknak.
Ugyanis csodás találmánynak tartom a hőtárolós kályhát, nekem 3 is van belőlük, és bizony, kb. féléven át (vagy gyakran tovább is) azokon szárítom a ruhákat, és az egyenes felülete a villanykályháknak ki is vasalja szépen a cuccot.
A többféle gond:
1./ Az egyik az, hogy a wc-ben NINCS semmilyen fűtőalkalmatosság, ezért, hogy ne legyen bent vad hideg, az ajtaját ebben az időszakban nem csukjuk be teljesen (csak ha a dolgunkat végezzük...), viszont van csempe a falon félig, amely a nedvesség hatására úgy viselkedik, mint a kávéfőző: Azaz lecsapódik rá a ruhaszárítás, valamint a főzés gőze, és csorog a víz rajta, nem győzöm feltörölni abban a hideg sarokban a csempékről és a járólapról a vizet. És ugye a csempe közti fehér fugák meg befeketedtek.
Na, ezt leszedni! Egy darabig csináltam, aztán ráuntam, Fekete... és az ugye penész! :((( És ez ellen az a habszerű tapéta nem jó!
2./ A fémből lévő mosogatót keretező műanyag is feketedik, és arról az istennek se jön le ama vegyszerrel sem!:(((
3./ A hálószobában valóban kevesebbet fűtünk, pedig a légtérnek megfelelő méretű 3,15-ös kályha van bent, de nem bírunk aludni, ha nagy a meleg, ezért kis fokozaton megy, vagy sehogy...
Most a nyáron állandóan szellőztettem, s befújtam azzal a kék flakonos "izével" (ez itt nem a reklám helye!), és most egyenlőre eltűnt a fekete folt a fal alsó sarkából, ahol volt. Gondolom, a parkettán maradhattak régről spórák!
De mint említettem, az elmúlt tél nedvesebb volt, és talán ez okozta a penészfoltok megjelenését, mert azelőtt is szárítottam a kályhákon, és csak tavaly lett gond. Egyenlőre ott nem látható folt a nyári kezelés hatására (több alkalommal be kellett fújnom, és száradni hagyni ahhoz, hogy eltűnjön!). De azt, hogyan fog ezen a télen viselkedni, milyen nedves lesz a tél, ki tudja?!:(((
Valamikor, mikor még nem volt ott hőtárolós kályha (arra számítottunk, a nagyszobai 6 kv/h oda is elég lesz, de keskeny az ajtó, rossz a cirkulálási hatásfok), használtam nedvességelszívót, egy bizonyos katalógusból szereztem be, nem volt olcsó mulatság, ezért mikor alkalom adódott, vettem a hálóba is egy kis hőtárolóst, 10 évig (!) nem is volt semmi penészesedés! Csak a télen újult ki...

Egyébként a tavasszal itt sokan panaszkodtak, hogy penészesedést tapasztaltak a szekrények mögött.
Szerencsére nedvesedés nálunk nem volt.

Köszi a tanácsot, sokban segítettél, illetve megerősítettél, hogy van, amit jól csináltam (pl. fűtés), a wc-be kéne ezt is megoldani, de ott nem igazán van fűtési lehetőség, mert a szabvány szerint ott konnektor nem lehet! Egyébként nálam minden villany, a főzés is.

   

2017.10.13. 9:16

Penész ügyben segíthet a fal szigetelése. Lehet kapni tapétaszerű kb. 5mm vastag habszerű anyagot tekercsben (mint a tapétát). Ha azt fel tudod ragasztani, majd rá egy egyszerű tapétát és utána meszeled, gyakorlatilag nem valószínű, hogy elő fog jönni. (Nálunk is volt, sőt a szekrények hátoldala vizesedett, se ez megoldotta). A másik az, hogy szerzel be nedvesség elszívó kütyüt (nem túl drága) és az kiszedi a levegőből a nedvességet. Nem túl hatásos, de van, ahol hat. És hát ugye a fűtés. Annak bizony ilyen helyiségekben állandóan mennie kell...

2017.10.12. 23:26

Látod Dmolnár, éppen féléve maradt abba ebben a topicban a párbeszéd, kár!
Igaz, én maradtam adós a válasszal...
Az is igaz, puska ügyben nálam a három is páros, talán azért...
De nagyon köszönöm a kielégítő választ, bizonyára így volt, és az is igaz, a technika túlhaladta már ezt a módszert, ezért van mára másképpen.
Talán ma meg az a baj, hogy túlzásba viszik a vegyi alkalmazásokat, ezért van ennyi környezetszennyezés... 

Most én pl. a penésszel küszködök a lakásban.
Megvettem az ellene való fújós vegyszert, de rizikós használni, irtóra büdi, és "dáthás" is leszek tőle. De muszáj, mert a tavalyi nedves, hideg tél kihozta két hideg sarokban. Évtizedek óta nem jelentkezett, mikoris lekapartattam az enyves festéket, és csak meszelve van színezővel a fal. Most mégis megjelent, a szomszéd is panaszkodik.
Az egyik góc a wc-ben a csempefugáknál, a másik az északi sarka a hálónak a falon alul. Szerintem a parkettáról húzódott vissza, ott maradhattak pemészspórák! :(((
A nyáron elkezdtem kezelni, de azt mondják, kiújul...
A gond ott van, hogy nehéz hozzáférni a szobában a hatalmas ruhásszekrény mögött. Pedig jó nagy rés van hagyva a szekrény és a fal között, de akkora nincs, hogy hozzáférjek. Így csak fujkálom, és szellőztetek...
MIT tehetnék még?!...

Régebben 20%-os ecettel tisztítottam le a penészfoltokat, de azután is kijött, ráadásul nem is lehet akárhol alkalmazni az ecetes lemosást. Pl. a textilből nem mindig sikerül vele kiszedni!:(((
Vízkő ellen jobbnak bizonyult, mint a penésznél. Pl. a fém mosogatót és a csapokat jó vele vízkőtleníteni.

2017.03.13. 17:15

Minden számrendszerben lehet számolni négyig... legfeljebb másként kell leírni... :0)

2017.03.13. 17:13

Jó... :0)

2017.03.13. 17:12

Puskát... Mert hogy a téglapor kitágítja, tönkreteszi a csövet (hiába csillog), míg a szénpor sokkal finomabb... Így a puska tovább marad működőképes és pontos... (ma már senki nem tisztít puskát szénnel se, arra vannak a különböző fegyverolajok)

2017.03.12. 23:46

Einstein tudott négyig számolni, TÖBB számrendszerben is, nemcsak tízesben, mint pl. én!:(((

2017.03.12. 15:21

"Vannak, akik boldogtalannak hisznek engemet, pedig nem vagyok az. Csak élvezem a csendet egy olyan világban, ahol soha nem áll le a beszéd."

https://www.facebook.com/TheMindUnleashed/photos/a.434569209933563.103142.432632306793920/1464510086939465/?type=3&theater

2017.03.12. 15:05

"Vannak jó hajók, vannak fából is valók, hajók, melyek átszelik a tengert, de a legjobbak a barátságok, csak tartson is el örökké"

(szójáték az angol friendship = barátság (+ hajó) szóval.) - Ír közmondás.

https://www.facebook.com/humanityhealing/photos/a.307339505990236.71929.244228095634711/1375641525826690/?type=3&theater

2017.03.10. 12:51

Hát ezer százalék, hogy volt egy ilyen bolhát patkoló orosz kovács, és erről a meséről rajzfilm, még fekete-fehérben.
A tv-ben láttam régebben, aztán itt asszem, a yutun is fenn volt, csak a párom szerint oroszul...
Most viszont se égen, se földön fel nem találom!
Maga a mese is megvolt valahol a neten magyarul is, arról is volt benne szó, hogy nem téglaporral tisztítanak valamit se az oroszok, se az angolok, de hogy mit, azt már nem tudom... :(((
Sosem tudom megérteni, miért tünnek el dolgok (főleg, ha régi hagyományt őriznének vele?!) az internetről?!:(((
Kinek, kiknek jó ez?!

Állítólag vannak a világban több helyen is ún. szuperszámítógépek, ahol mindent eltárolnak, úgyhogy VIGYÁZAT! Mit írunk le!:(((

Nem lehetne onnét visszatenni ilyesmit, mint pl. ez a megpatkolt bolha esete is?!

2017.03.10. 8:30

Hát igen, ma egy mobiltelefon a sokszorosát tudja az akkori gépeknek... És szó, ami szó, de valóban egy marék homok dolgozik a gépben, mert az alapanyag az szilícium (ami azért nem homok), meg persze még ezer más anyag...

A bolha patkolásos mesét meg én is olvastam régebben, de nem tudom hol.. (Tán arról szól a történet, hogy Nagy Péternek büszkélkedtek az angolok a kovácsmeterségükkel, ő meg előhívta az egyik patkolókovácsát és az patkókat vert a bolhákra..)

2017.03.09. 20:30

Nem erőltethető valakire, hogy megértsen egy üzenetet, ha arra még nem áll készen, de elhiheted, hogy a mag melyet elültetsz, egyszer még megfogan.

https://www.facebook.com/TheMindUnleashed/photos/a.434569209933563.103142.432632306793920/1460084810715326/?type=3&theater

2017.03.09. 18:25

Bocsi, de nekem meg csak az a vicc jutott eszembe, hogy Albert Einstein, mint műkedvelő, gyakran összejött a quartettjével hegedülni egy kis kamarazenét. De a karmesterük állandóan megkopogtatta a pálcát, hogy kezdjék újra, mert nem akart a darab össze jönni. A végén már kénytelen volt, és kijött a sodrából gorombán azt kiabálva, - mi van Bertie (Albert), nem tudsz 4-ig számolni?

2017.03.09. 12:58

Nem kell tudnom, nem kell tudnom!... Jól adod! - Csak dohogok itt magamban.
Egyszer megkérdeztem a németben élő lányomat, aki ugyebár SEMMIT nem tanult Győrben a Zeneművészeti Tanárképző Főiskolán a számítógépekről, s mikor kiköltözött a német férjéhez Hamburgba, rögtön laptopokkal találta szembe magát minden munkahelyen, ahol érdeklődött munka után. Így aztán meg kellett tanulnia egy kis férji segítséggel, ha állásba akart menni! Hamar beletanult, velem ellentétben VAN érzéke hozzá.
Szóval mikor meglátogattam őket 2005-ben, úgy bámultam a laptopjára, mint Hanzi a cipóra, és kérdeztem, mi a fene van ebben, ami működteti, hisz nem nagyobb, mint egy képzőművészeti album tele festményekkel?!...
Azt mondta, ez meg CSAK egy marék HOMOKKAL van tele..
Hát???!! .. Én CSAK bandzsítottam erre egy jó nagyot.
Aztán mit tesz isten, pár év múlva már nekem is volt "EGY MARÉK HOMOKOM", azaz laptopom itthon a szobában....

Jah, még valami!
A bátyuskám atomfizikus szakon végzett a Debreceni Tudományegyetemen. Mégis számítógép-guru lett belőle.
Mi köze a végzettségének ehhez? De ő látta előre, EZÉ A JÖVŐ!!! És átnyergelt.
Megmutatta nekem a géptermet is a 70-es évek elején, ahol dolgozott, melyekben a gépek akkorák voltak, mint egy szekrény, és hanglemeznyi kerekek forogtak bennük.
Akkor soha nem gondoltam volna, hogy valaha is ilyen kicsik lesznek majd,...

Erről a miniatürizálásról mindig egy orosz mese jut eszembe, mikor a ruszki kovácsok megpatkolták az angolok bolhájának a cipőit...
Sajnos, nem találom a yutun, pedig mintha régebben fenn lett volna.
Ez egy kép csak:


És a hozzá tartozó írás:

http://manzardcafe.blog.hu/2011/02/21/megpatkolt_bolhak_es_egyeb_mikromuveszet_vlagyimir_aniskin

2017.03.09. 8:32

A számítástechnika nem mindenkit érdekel, de ma már, amit használunk legtöbben, az nem számítástechnika, hanem egyszerűen eszközhasználat. Mert aki használja a különböző felhasználói felületeket, az általában nem tudja, sőt, halovány sejtése sincs róla, mi is van a háttérben. Régen, a kezdetekkor, aki nem ismerte az egyes alkatrészek (inkább egységek) működését órajelekre bontva, az nem is tudott mit kezdeni az egésszel. Akkoriban kérdezték tőlem, hogy mi lehet a haszna otthon egy számítógépnek, és én azt válaszoltam, hogy az égegyadta világon semmi. És akkor ez igaz is volt. Ma már egészen más. Valahogy úgy van ez, hogy amíg nem tudsz gyufát gyártani, és az csak kisérleti stádiumban van, addig semmi hazsnod belőle. Majd amikor már szépen kialakult minden, gyártani ugyan továbbra sem tudsz, de meggyújtani, használni már igen. Így van ez a számítógéppel is. Használod a felhasználói programokat (felületeket), de hogy mi van mögötte, azt már nem kell tudnod... 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum