Epekedve várja még Esztergom megújulását?
Gazdaság
2015. szept. 14.

<p>Egy megrögzött esztergomi nap mint nap szebb városban szeretne élni, ennek érdekében pedig a hangját is hallatja. Tele a város megoldatlan, félkész vagy éppen csak elkezdett feladatokkal. A megoldás felé vezető út egy apró ötlettel kezdődik, majd javaslatokkal kövezik ki idővel. Pár hónapja ön is aktív tagja lehet a „szebbik Esztergomért” folytatott diskurzusnak.</p>

Nézzünk körbe kicsit a városban, mely ötletek valósultak meg az elmúlt időszakban, és melyek realizálására van valós esély még az idén, esetleg a 2016-os év korai időszakában, illetve melyek maradnak ki a sorból.

 

Rovatunkat ezen a linken érheti el. Engedje szabadjára fantáziáját, javasoljon Esztergomnak!

 

A Szeretgom Ötlet c. rovatában jelenleg 36 (aktív, illetve passzív) feladat szerepel, amelyek közül néhány prioritást élvezett, így már megoldódott, ezeket immár külön is jelöljük a táblázatban. Talán az elért eredmények is mutatják, hogy érdemes feltölteni a mindennapjainkat mérgező városi csúfságokat, az évtizedek óta parlagon heverő, megoldatlanul hevenyésző jelenségeket, az Esztergom esztétikai megítélését rontó építészeti, műemlék hiányosságokat. Hiszen a teendők az idő múlásával halmozódnak, ha nem regisztráljuk őket, könnyűszerrel feledésbe merülhetnek. A városi közönség pedig igencsak hajlamos emlékei rostálására, és hétköznapjaink részeként kezelni a nem kívánatos esztergomi közállapotokat.

 

Szemet szúr még önnek a „csúf” Esztergomban?
Csak a szépre figyelek
Megpróbálom nem mérgezni a szememet
Általában kiakadok
Egyáltalán minek beszélünk rossz dolgokról?
Jó lenne, ha az esztergomi média csak a pozitív dogokról számolna be
Poll Maker
 

 

Mely ötletekből lett valóság?

 

Hiszen néhány rapid siker azért akadt a rovat indításától számított rövidke időszakban. A legjobb példánk, amely megmutatja a kezdeményezés erejét is, hogy a Kálvária-kápolna graffitikkel teleszórt falát cirka 2 héten belül megtisztították. A megváltás ezúttal Szentendréről érkezett, a munkát Juhász Tibor homokfúvó vállalta magára, mi pedig a helyszínen közvetlen közelről vettük lencsevégre a kápolna megszépülését.

 

Egy győzelemittas pillanat

 

Üdvös lenne, ha idővel sikerülne elérni azt is, hogy mind a Kálvária-, mind pedig a Jó pásztor-kápolnát felújítsák, hiszen a századfordulón épült, felszentelt helyek igazi gyöngyszemei lehetnének Esztergomnak. Annál is inkább, mivel a régi esztergomiak körében még erősen él a szokás, hogy Krisztus golgotajárásakor felkeressék régi emlékeik színhelyét. A hagyományokat pedig életben kell tartani, nem is hárulhatna ránk hálásabb feladat elődeinktől, mint értékeink újra felfedezése, folyamatos rekonstrukciója.

 

Múlt héten vettük észre, hogy szép csendben visszakerült az Erzsébet híd lábánál elhelyezett Nepomuki-szobor is. A műalkotást 2002-ben, a híd avatásával egyidőben állították fel, hogy őrizze és védje a Dunán közlekedők biztonságát. Üröm az örömünkben, hogy a Szent Jánost védő üvegablakot valakiknek sikerült újra betörniük.

 

A látványos katasztrófától sikerült megmenteni a Széchenyi téri Szentháromság-szobrot.

 

Az alakok napról napra rosszabbul néznek ki, elég hozzáérni bármelyik szoborhoz, szinte biztosra vehetjük, hogy a kezünkben marad egy darab belőlük. Pedig nem is olyan rég, hogy felújították Kiss György 1900-ban készült alkotását. Említésre méltó, hogy több helyen az értelmezést is zavaró részletek hiányoznak a kompozícióról, Szent István kezébe helyezett országalma kettőskeresztje majdnem eltűnt az idén. Ezt helyreállították, viszont a Szentháromság-szobor teljes körű felújítása még várat magára.

 

A megmentett kereszt

 

A nyáron pótolták a hiányzó ivókutat is a vasútállomásnál, illetve a Kis-Duna sétányon az Árpád-házi Szent Erzsébet Iskola előtt félmegoldás született, a behajtást korlátozó oszlopokat ugyan nem helyezték vissza, viszont jelenleg két dézsa virág akadályozza a gépjárműforgalmat, tartja távol a járműveket a sétánytól. Néha. Mivel legutolsó látogatásunkkor is félre voltak tolva.

 

Több javaslat is a városi költségvetésbe került a Szeretgomról.

 

Ennek keretében újjávarázsolják a Szeminárium melletti lépcsőket, így a Várhegy a Dzsámi felöl is könnyen megközelíthetővé válik, a jelenlegi állapotokat figyelembe véve háromszor is meggondolja a turista, hogy nekivágjon-e a lépcsőkön a bazilikának. A Főszékesegyház alatti parkolóból eltűntek a forgalmat akadályozó betonöntvények, ez oldódott meg talán a leghamarabb, viszont a költségvonzata is jóval alacsonyabb volt, mint a többi javaslatnak.

 

Lépcsők a Várhegyre

 

A 2015-ös költségvetésbe varrták a a Budai Nagy Antal és a Móricz Zsigmond utca között elterülő ún. „Névtelen út” aszfaltozását is. Jelentőségét az adja, hogy itt sorakoznak a lakótelep kukái, esős-sáros időben élhetetlenné, olykor pedig dagonyák színterévé válik a rövidke szakasz. A tervek között szerepel továbbá a Kis-Duna sétány akadálymentesítése a Lőrinc és az Árok utca közötti területen, ráadásként ezen a részen felújítják a lépcsőket is a költségvetés betűi és forintjai szerint.

 

Hogy mennyire ráfér a rehabilitáció a Kis-Duna partra? Padok és frissen kihelyezett szemetesek hiányoznak az esztergomiak kedvelt sétányáról. A Széchenyi tértől pár percre is létezik még Esztergom, akármennyire távol esik már a turisták zajától.

 

A sétány elengedhetetlen tatozékai hiányoznak

(forrás)