Most megtudhatja, ki lesz a Strigonium vezérigazgatója
Közélet
2015. szept. 10.

<p>9 órától szöveges közvetítéssel jelentkezünk a városházáról.</p>

Új vezérigazgató a Strigonium élén-pályázók a posztra

 

Napirendi pontok

 

9:57- Megállapodás az OKTÁV-val. A Szent István Strandfürdő és a Pézsa Tibor Sportcsarnok vizsgatevékenységek lebonyolításához szükséges tárgyi feltételeket biztosítja az intézménynek. Edzőképzések (úszó, vízilabda) miatt lenne szükség az önkormányzat hozzájárulására. Elvi hozzájárulás lenne, szerződésekben pontosan meghatároznák majd a bérleti díjakat is. Elfogadják. Köszönjük a figyemet!

 

9:55- Elfogadják a határozatot.

 

9:52- Eck András: javaslom, hogy ezt akkor tárgyaljuk, ha már tárgyaltunk a Máltai Szeretetszolgálat képviselőivel. Tordainé Vida Katalin: ez egy elvi döntés lenne, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a Szeretetszolgálattal és a Gyermek Kert Alapítvánnyal. Nyíri: ezekkel a szervezetekkel folyamatos egyeztetés kellene, nem szerencsés ez a helyzet. Romanek: az elvi döntés arról is szól, hogy tárgyalásokat kezdeményezzek a szervezetek képviselőivel. Nagyon megy az idő, gyorsan kell lépnünk.

 

9:47- Az önkormányzat a szociális, család- és gyermekjóléti központ ellátására új intézményt hozna létre a Baross Gábor u. 3. sz. ingatlanban. Döntenének az épület felújításáról is egyben. Eddig a családsegítő szolgálat feladatait a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza intézmény látja el, míg a gyermekjóléti szolgálat feladatellátását a Gyermek Kert Alapítvány látja el ellátási szerződés keretében. Január elsejétől hatályos új törvény viszont kimondja, hogy „család- és gyermekjóléti központnak az a járásszékhely településen működő gyermekjóléti szolgálat minősül, amely önálló intézményként, illetve szervezeti és szakmai szempontból önálló intézményegységként működik.”

 

9:40- Nem vonják össze a bizottságokat.

 

9:39- Romanek: célszerűséggel indokoltam az összevonást, mivel a két bizottság általában együtt ülésezett. Kiszorítósdid visszautasítom, a spórolást csak mellesleg említettem. Stámusz: az új összetételben nincsenek felsőfokú gazdasági végzettséggel rendelkező tagok, a szakmai döntések kárára menne az összevonás. Kárt okozhatnánk a városnak.

 

Az új tagság névsora lenne:

 

Elnöke: Dr. Alberti Péter

Elnökhelyettes. Sasvári Viktor

Tagjai: Tordainé Vida Katalin

Nyíri Attila

Eck András

Sztojka Lajos

Dr. Szerencsés Gergely

Stámusz Andrea

György Sándor

Dr. Bacsa György

Dr. Szántó Tamás

Zwierczykné dr. Szakál Ibolya

Dr. Ilosvai Gábor

 

 

9:32- dr. Szerencsés Gergely: Jogi Bizottság nem támogatja szakmai szempontból az összevonást. Nyíri Attila: túlzottan leterhelné a tagokat, ha egy bizottság intézné a korábbi kettő feladatait. Tettünk javaslatot a tagok pótlására korábban, erre nem kaptunk választ. Kiszorítósdi veszi kezdetét újra,

 

9:30- SZMSZ módosítása. Két bizottságot összevonnák létrehozva egy új grémiumot. A Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi. illetve a Jogi, Etikai és Ügyrendi Bizottságból létrehoznák a Pénzügyi és Jogi Bizottságot. Ezzel pedig éves szinten körülbelül 1,2 millió forintot spórolna az önkormányzat. Az új testületben 13 fő kapna helyet, 8 külsős tag mellé 5 nem képviselő is bekerülne.

 

9:27- Egyhangúlag elfogadják a határozatot. Megválasztják dr. Szántó Tamást a Strigonium vezérigazgatói tisztségére.

 

dr. Szántó Tamás

Az 1998 óta Esztergomban élő pályázó nem ismeretlen a Szeretgom közönsége előtt, mivel 2007-es alapítása óta tagja volt a Polgári Esztergomért Egyesületnek. 1991-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, amit 1993-ban doctor universitatis, majd 2001-ben Ph. D. fokozattal egészített ki.  Pályája első 15 évében felsőfokú oktatással, kutatással foglalkozott, emelett rendszeres szakértői tevékenységet végzett hazai nagyvállalatoknál elsősorban pénzügyi, üzleti, stratégiai tervezési, kontrolling területeken. 2006 után saját tulajdonú cégével főleg önkormányzatok, állami, önkormányzati és egyházi intézmények számára végzett gazdasági szakértői tevékenységet (gazdasági átvilágítások, intézmény-finanszírozási és kontrolling témakörökben). 2015 februárja óta a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság tagja.

Szántó kiemeli, hogy ismeri a Strigonium helyzetét, és meglátása szerint a holding-szerű vagyonkezelés "vállalkozói" tevékenységre alapozott működési modellje megbukott. Milliárdos vagyonvesztés, tetemes adósságok, fenntarthatatlan működés és áttekinthetetlen finanszírozás a hagyatéka ennek az összeomlásnak. Tisztában van vele, hogy a cég rendbetétele konfliktusokkal fog járni és jelentős emberi, szakmai odafigyelést, munkabírást igényel. Szakmai programjának közzéteteléhez hozzájárult, a dokumentum cikkünk végén letölthető.

Szántó pályázatát egyhangúan támogatta a Jogi Bizottság, és többségében támogatta a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi bizottság is.

 

9:22- Bizottságok javaslata: dr. Szántó Tamás

 

9:19- Strigonium vezetői pályázat eredményhirdetése. A pályázatot még július 10-én írták ki, és egészen augusztus 15-ig lehetett nevezni a város cégének vezetői pozíciójára. Utóbb kiderült, összesen négyen jelentkeztek a pozícióra. Tegnap a Szeretgomon bővebben is olvashattak a jelöltekről.

 

9:16- Elkezdődött az ülés. 2 képviselő hiányzik: Dr. Alberti Péter és Meszes Balázs nem vesz részt az ülésen. Port Danube ügyvezetője Balogh Zoltán lett, Gran Tours fennálló adósságait rendezi. 2-es és a 7-es napirendi pontot ma nem tárgyalják.

 

9:09- Üdvözlünk minden kedves olvasót! Késésre számíthatunk.

(forrás)