Ismét kevesebben lettünk!
Gazdaság
2015. szept. 8.

<p>Rohamosan fogy az ország lakossága, és esik Esztergom népességszáma is. A múlt héten kiadott Közigazgatási Helynévkönyv szerint a város lakossága az előző évekhez képest nagyobb ütemben csökkent.</p>

Bár a köznyelvben makacsul tartja magát a 30 ezres Esztergom, a város lakossága hivatalos népszámláláson csupán évtizedekkel ezelőtt, a ’80-as években haladta meg a mitikus küszöböt. Az 1990-es népszámlálás alkalmával 29 841-es voltunk, 2001-ben már 800 fővel kevesebben éltek Esztergomban, míg a 2011-es felmérés alkalmával 28 759 főt regisztráltak a városban.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei közigazgatási helynévkönyve szerint a város lakossága 28 102 fő. Ez 1,1 százalékos csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Szinte borítékolható, hogy jövőre 28 ezren sem leszünk.

 

Az Esztergomi Járás népessége is nagyobb mértékben csökkent az előző évekhez képest. Míg tavaly 92 341 fő lakott a járásban, most 91 506-an élünk Esztergomban és közvetlen környezetében. Jelentősebb főveszteséggel Esztergom és Lábatlan nézhetett szembe a mögöttünk hagyott időszakban, illetve Dömöst és Nagysápot érintette érzékenyebben a népességszám változás. Számottevő növekedésről egyik település tekintetében sem adhatunk hírt.

 

Esztergomban a járási átlagokhoz, illetve a megyei százalékokhoz képest is gyorsabban fogy a lakosság a KSH adatai szerint. Az előző években még fordított tendenciát tapasztalhattunk.

 

A legfrissebb adatok szerint Esztergom a 40. legnagyobb város Magyarországon. A 30 ezer lakos körül mozgó települések sorában Kazincbarcika, Gyöngyös és Salgótarján lakossága csökkent az esztergominál is nagyobb mértékben. 2014-ben még nálunk volt a legkisebb a fogyás mértéke az általunk mélyebben is feltérképezett 30 ezres városok kategóriájában.

 

Fontos leszögezni, hogy a most nyilvánosságra került adatok csupán becslések, a 2011-es felmérés bázisán a természetes népmozgalmi (élve születési, halálozási) statisztika, illetve a  belföldi és nemzetközi vándorlás adatainak felhasználásával továbbszámított népességszámok; a lakosság létszámáról és összetételéről csupán a tíz évente esedékes népszámlálások alkalmával kaphatunk pontos képet. Legutóbb 2011-ben végeztek népszámlálást, a következő nagy összeírásra pedig még bő öt évet várnunk kell, addig csupán a KSH éves összesítéseiből tudjuk megbecsülni a város lakosságát.

(forrás)