Agorázzon Dorogon: átadtak egy új közösségi teret
Kultúra
2015. szept. 7.

<p>Dorogon magunkba szívhatjuk az új közösségi színtér illatát, ugyanis szeptember 5-én a bányásznapi programsorozat egyik kiemelkedő stációjaként átadták az Agorát a városi könyvtár tőszomszédságában. A tér kialakítása, formái és szimbolikája üde színfoltja a dorogi belvárosnak.</p>

Már hónapokkal ezelőtt beharangoztuk, hogy szeptember 5-én átadják a Schmidt Sándor Agorát Dorogon. A 65. Bányásznapi ünnepségsorozatokhoz időzítve, a korábban meghirdetett időpontra nyitott kapukkal várta a dorogiakat a város centrumának új találkozási pontja.

 

 

Schmidt Sándor legendás alakja a város életének, Dorog város „atyjának” is nevezik az élete utolsó pár évében méltatlan körülmények közé kényszerített bányamérnököt. 1882-ben született Felsőbányán, mérnöki oklevelét Selmecbányán szerezte, majd 1905-ben került Dorogra. 28 évesen a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. bányavállalat dorogi igazgatója lett, tevékenysége nyomán Dorog újra szénmedence központja lett, nagyszabású építkezések kezdődtek a dorogi horizon alatt, a város lakossága pedig megnégyszereződött igazgatósága alatt. A városban több helyen is emléktábla hívja fel a figyelmünket Schmidt Sándor elévülhetetlen érdemeire.

 

 

Az Agora pengefalán elhelyezték Schmidt Sándor portréját is, amely Lévay Jenő Munkácsy-díjas grafikusművész alkotása. A portré közvetlenül látható a Bécsi útról is, ugyanis az Agora frontján, a Schmidt-házat idéző főhomlokzat egyik oldalán kapott helyet.

 

 

A tervek szerint a helyszín majd koncerteknek, vásároknak és különböző város rendezvényeknek fog otthont adni. A szökőkút mellett óriási sakktábla, kártyaasztal és pihenőpadok várják a látogatókat.

 

Az új közösségi teret dr. Tittmann János polgármester adta át, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és Popovics György megyei közgyűlési elnök jelenlétében. A ceremóniát a német Bergmusikkorps Annaberg zenekar dallamai színesítették. A tér kialakításában, tervezésében és kialakításában részt vevő szakemberek munkáját emléklappal honorálta a város.

 

(dorog.hu/Szeretgom)

(forrás)