Gyurcsányék is az EU elé cibálják az esztergomi vasút ügyét
Gazdaság
2015. aug. 26.

<p><span style="color: #000000;">A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Unió csalásügyi hivatalához fordul az Esztergom-Budapest vasútvonal beruházása kapcsán, mert a párt szerint indokolatlan, hogy a szakaszt 44 milliárdért újították fel - jelentette be a párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.</span></p>

 

Gréczy Zsolt közölte, a beruházás "több sebből vérzik", hiszen a 2012-es felújítási munkálatokat tíz hónapra tervezték, azonban az átadás több évet késett úgy, hogy a pálya villamosítása nem készült el, ami tovább fogja növelni a költségeket.

 

A DK szerint indokolatlan, hogy a 43 kilométeres vasúti szakasz tervezett költségei húszszorosára nőttek, az eredeti 2,4 milliárd forintból végül 44 milliárd forint lett, így egyetlen kilométer vasútvonal drágább, mint egymilliárd forint. "Ezzel a Budapest-Esztergom közötti vasútvonal Európa egyik leglassabban és legdrágábban megvalósuló vasúti fejlesztése lehet" - mondta Gréczy Zsolt.

 

A párt szerint azért is fordulnak az uniós hivatalhoz, mert a konzorcium egyik tagja, a Vasútépítő Kft. korábban Szijjártó Péter külügyminiszter édesapjának tulajdonában volt.

 

A DK a beruházás kapcsán válaszokat vár arra a kormánytól arra, hogy miért került végül húszszor annyiba a felújítás az eredeti költségekhez képest, van-e köze a Szijjártó-családnak a megnövekedett költségekhez, és ez a cég mennyi pénzhez jutott a beruházásból.

 

A DK úgy véli, "hogy a beruházás kapcsán korrupció történhetett, közpénzek és uniós források vándorolhattak magánzsebekbe".

 

(MTI, borítófotó: MTI)

(forrás)