Szent István királytól eredeztethető Esztergom és Bamberg jó kapcsolata

Szent István királytól eredeztethető Esztergom és Bamberg jó kapcsolata

2015.08.26. 10:27

A hagyományokra alapozva tett jó hangulatú látogatást az esztergomi városházán a német Bamberg városának kulturális-közéleti küldöttsége augusztus 25-én. Esztergom testvérvárosának mintegy negyven fős delegációját Romanek Etelka polgármester fogadta.

A találkozón mindkét fél hangsúlyozta, hogy új, élénkebb vonalra kell helyezni Esztergom és Bamberg testvérvárosi kapcsolatát. Romanek Etelka többek között arra mutatott rá, hogy már Szent István óta jó kapcsolatokat ápoltunk a német nemzettel, a bambergi küldöttség vezetői pedig főként Szent István királyunk bambergi kultuszának széles képét festették le. A bambergiek elmondták, hogy a két város kapcsolatának közös kezdeti pontja volt, amikor István király Bambergbe ment Gizelláért, későbbi feleségéért. A megbeszélésen az is kiderült, hogy míg Esztergom több száz évig volt Magyarország főváros, addig Bambergnek sem kell szerénykedni, hiszen évtizedekig volt a Német-római Birodalom fővárosa. 

 


A német vendégek számos ajándékot hoztak, ezek között a kedvességek között kiemelt figyelmet érdemelt söripari büszkeségük, a rauchbier, azaz a kézműves füstölt sör, mely méltán vált népszerűvé.


A bambergi delegáció – az ottani városi képviselő-testület korelnökének illetve a település kulturális egyesületének vezetői révén – ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben szorgalmazni fogják az Esztergommal való testvérvárosi kapcsolat megerősítését, újratöltését.


Romanek Etelka polgármester annak az örömének adott hangot, hogy Esztergom tizenhárom testvérvárosi kapcsolata közül a Bamberggel való kapcsolat az egyik leginkább a két nép történelmi hagyományaira épülő, s éppen ezért folytonosan újraépítésre méltó.

Még nincsenek kommentek :(