Esztergom Étele 2015 Főzőverseny
Kultúra
2015. aug. 24.

<p>Az Esztergom Étele főzőverseny a tájjellegű étel hiánya okán indult útjára, az Ízek Korok Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál keretein belül.</p>

A szeptember 5-én harmadik alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja, hogy a versenyzők magyar alapanyagok felhasználásával, családi recept alapján vagy saját kreativitásuk szerint elkészítsék a város ételét. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Konyha által támogatott eseményen szakmai zsűri bírálja a fogásokat az ízek harmóniája, az ötletesség és a tálalás szempontjait is figyelembe véve. A versenyzők lelkesedésének és nyerni akarásának eredményeképp, olyan nagyszerű fogások viselték az Esztergom Étele címet az elmúlt két évben, mint a Fiatal bárány combja Mátyás király ajánlásával, a versenyzők a kemencében sült húst fűszeres juhtúróval töltött burgonyával tálalták; vagy a Várvédő vitéz szüze reszkess török körettel, mely fantázianév alatt szűzérme grillezett zöldségekkel, hagymaszósszal és padlizsánkrémmel töltött tésztabatyuval értendő. A verseny résztvevőit a 100.000 Forintos fődíj mellett az a megtiszteltetés is motiválja, hogy kreációjuk egy évig viseli az Esztergom Étele címet, amely több helyi étterem étlapjára is felkerül.


Az idei év újdonságaként egyéb gasztronómiai programokkal egészül ki a főzőverseny, gasztroblogger találkozó, előadás a fenntartható étkezés és étteremvezetés témakörben a Felelős Gasztrohős jóvoltából, workshop a Cukorka Sweetfabric Budapest közreműködésével, táplálkozással kapcsolatos egészségügyi szűrések, Esztergom és térségének gasztronómiáját bemutató, jelenleg is folyó régészeti feltárások és az eddigi eredmények ismertetése, valamint különböző tematikus, gasztronómiához kapcsolódó programok.

A versenyre augusztus 31-ig lehet jelentkezni a http://www.izekkorokhangulatok.hu/cikk/1285esztergometele2015/ címen elérhető jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével. A NEVEZÉS INGYENES!


A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak szeptember 5-én Esztergomban az Erzsébet parkban, Mindszenty téren és a Kis-Duna sétányon.

További információ

(forrás)