Ön esztergomi, hívő katolikusként elmegy szombaton templomba?

Ön esztergomi, hívő katolikusként elmegy szombaton templomba?

2015. 08. 13. 17:01

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, a katolikus hívőknek szentmisén kell részt venniük. Az elbeszélések szerint Szent István király ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába, Erdő Péter pedig Esztergomban celebrál szentmisét az ünnep alkalmából. Ön tartja a hagyományt?

Szombaton ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét szombat délelőtt - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus röviddel halála után föltámasztotta "és magához emelte a mennyei dicsőségbe" édesanyja, Mária holttestét.

 

Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariae, azaz "a Szentséges Szűz elszenderülésének" neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariae-nek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték. XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a "Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe" - írták. 

 

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek szentmisén kell részt venniük. Hozzátették: az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

 

(MTI)

 

Ön esztergomi, hívő katolikusként elmegy szombaton templomba?
igen
nem
Poll Maker
 
Még nincsenek kommentek :(