Játsszon vidámakat is a tárogató!

Játsszon vidámakat is a tárogató!

2015. 08. 04. 15:39

Hát most lehet, hogy nem leszek népszerű, de mondjuk nem is zavar.

 

Nem tartozom azok közé, akik elutasítóak a már-már hagyományosnak mondható fél 5-ös tárogatószólóval szemben. Szerintem kellően egyedi dolog, emlékezetessé tehet bármilyen vendégként itt töltött időt, akár egy harangjáték. A hangja szép, és nagyon egyedi.

 

Nekem a stílusával van a bajom.

 

Az ötletem: játszhatna vidám, motíváló dallamokat is!

 

Indokaim (na most nem leszek népszerű pár embernél):
Engem már eléggé zavar az állandó sírás, ami határmenti településként itt különösen előfordul. Értem én, hogy Trianon, hogy elvesztett területek. Ez egy nemzeti tragédia volt. Volt!
Minden nap, beleértve a hétvégéket is (akkor extended verzióban) hallgathatom, hogy nekünk, szegény magyaroknak milyen rossz. Ennek így semmi értelme, ennek semmi köze a hagyományőrzéshez, az elvesztett területek miatt érzett fájdalomhoz. Ez mesterséges siránkozás, depresszív nyavajgás. Szépek a dallamok, komoly zenei teljesítmény és mondanivaló ez mind világos. De rányomja a bélyegét egy csomó ember mindennapjára már tudat alatt is.

 

Az utóbbi hónapokban alkalmam volt egy nagyobb lélegzetű munkaprojekt miatt az Ister-Granum régió talán összes felvidéki településén lenni egy kicsit. Nem reprezentatív a merítés egyáltalán, de összességében elmondható, hogy az ottani emberek köszönik szépen, de inkább cselekszenek, mint sebeket nyalogatnának. Nagyon örülnek, hogy mi itt vagyunk nekik, ahogy annak is, hogy itt a híd, és az unió miatt egy személyivel bárki jöhet-mehet kedvére. Ezt ki is használják nagyon helyesen.
Nekünk csak egy egyre sorvadtabb hídünnepünk van, pedig most közelebb vagyunk a régi területekhez, mint elvesztésük óta valaha. (!) Több határon átnyúló együttműködés is él és virul, az emberek átjárnak egymáshoz. Ez egy pozitív dolog, örülni kéne neki.

 

Én fiatal vagyok, nekem motíváló környezetre volna szükségem, ahogy nagyjából az összes többi fiatalnak (és nem csak fiatalnak persze), különben lép le mindenki innen. (Ez tart már egy ideje...)
Szóval miért ne férhetne bele néhány lendületes, vidám tematikájú dal a napi előadásba?
Akár fel is lehetne venni sokat, aztán véletlenszerűen játszani. Vagy zenében jártas szakember segítségével összerakni valami terv szerint. Szerintem közösségi finanszírozásból is hamar megvolna a szaktanácsadás, hangszeres felvétel költsége, de azt sem hiszem, hogy ez különösebben megérintené a város költségvetését.

 

Mittudomén. Bármi. Csak ezt az érfelvágató stílust próbáljuk meg más irányba tolni.

 

Aki pedig azt gondolja, hogy egy város "potenciálját" nem befolyásolja az, hogy az "átlag" itt lakó úgy egyébként milyen kedvvel tengeti mindennapjait, az költözzön el egy kis időre más városokba. Komolyan. Érdemes. Én megtettem. És zongorázni lehet a különbséget.

Mit gondolsz erről az ötletről?

A szavazáshoz lépjen be!

-2 pont (4 db szavazatból)

2015. 09. 07. 11:03

Az ötlet biztos jó szándékból fakad, de tudni kell, hogy ez a hangszer egy búsulós műfajú zenére épül.

A Rákoczi szabadságharc után a bujdosók hangszere volt ,amit ha megtaláltak elkoboztak. Tehát ahangszer jellegéből adódik a bús dallam világa.

2015. 09. 05. 13:36

Pedig komoly eufemizmussal éltem!

2015. 09. 04. 9:27

A napokban, egy másik, azóta a kommentelők elől elzárt topikban fejeztem ki nemtetszésemet amiatt, hogy valaki nyiltan lehülyézett téged pusztán a politikai nézeted miatt, és ha már ott volt burkoltan le is buzizott. 

Aztán eltelik néhány nap és tőled olvasni olyanokat, hogy "Akivel vitatkozol, jól érzékelhetően igen korlátos befogadó képességgel rendelkezik. .. ha elmondja, azt gondolja, hogy már értelmes is. Pedig hát ...De inkább nem mondom ki!:)  Boldog tudatlanság!:)"

Mit mondjak itt a jelzőket úgy osztják a kommentelők (a tied különösen meglep), mintha Cserép János külön fizetni minden egyes pocskondiázó kifejezésér.

Lehet, hogy ezt a topikot is zárni kellene? 

2015. 09. 03. 22:30

Jajj, jajj!
Már megint sikerült szelet vetnem, s vihart kavarnom!

Pedig nem állt szándékomban, és ez  a "meszelés" téma itt tényleg off is...
Egyébként is én "házi - barkács -  megoldásban" gondoltam, hisz vannak ügyes emberek. Fiatalabb koromban én magam mázoltam ki az ajtókat, ablakokat, a férjem meg kimeszelte a szobákat diszperzittel.
Talán egy másik fórumtopicba kéne átvinni a témát, vagy hagyjuk abba...
Bocsika! 


2015. 09. 03. 20:36

Az a helyzet, kedves ötvennyolcas, hogy felslegesen koptatod a szád.  Akivel vitatkozol, jól érzékelhetően igen korlátos befogadó képességgel rendelkezik. Olyan, mint korunk menedzsertípusa. Betanítottak neki egy  szöveget, és mert azt jól felmondja, azt gondolja, hogy már értelmes is. Pedig hát ...De inkább nem mondom ki!:)  Boldog tudatlanság!:)

Eredeti méret

2015. 09. 03. 19:17

Jó ez pont a lustaság. Nem tudsz elhelyezkedni? Költözz el oda ahol el tudsz, ne légy lusta felemelni a segged. Nyugdíjas lettél? Költözz kisebbe. Rezsi is olcsóbb lesz, parizerre is több marad. Olyan meg nincs hogy nem tudsz eladni egy ingatlan, csak ha irreálisan drágára lőtted be az árat. Le kell menni oda amit a paic megad érte. Főleg ha amúgyis rá kell költenie majd még a homlokzat felújítására milliókat az új tulajnak mert te ezt nem tetted meg évtizedekig.

 

Azt hittem, nincs már lejjebb, de tévedtem.

2015. 09. 03. 16:18

Jó ez pont a lustaság. Nem tudsz elhelyezkedni? Költözz el oda ahol el tudsz, ne légy lusta felemelni a segged. Nyugdíjas lettél? Költözz kisebbe. Rezsi is olcsóbb lesz, parizerre is több marad. Olyan meg nincs hogy nem tudsz eladni egy ingatlan, csak ha irreálisan drágára lőtted be az árat. Le kell menni oda amit a paic megad érte. Főleg ha amúgyis rá kell költenie majd még a homlokzat felújítására milliókat az új tulajnak mert te ezt nem tetted meg évtizedekig.

Eredeti méret

2015. 09. 03. 14:24

Ja, de a pénztelenség sok esetben eleve hanyagság és lustaság következménye. Meg nem kötelező olyan ingatlanban lakni amit nem tudsz fenntartani.

 

Majd ha esetleg megszűnik a Te munkahelyed, és max. közmunkásként tudsz szarért-hugyért dolgozni, vagy elmész nyugdíjba ami inkább nyögdíj, vagy esetleg megpróbálod eladni az ingatlanod, de nem tudod, akkor jusson eszedbe ez a két gyalázatos mondatod.

 

2015. 09. 03. 14:22

 

Off

"Ja, de a pénztelenség sok esetben eleve hanyagság és lustaság következménye. Meg nem kötelező olyan ingatlanban lakni amit nem tudsz fenntartani."

2009 után ilyen véleményt leírni bizony bántó.

Munkahelyek tűntek el nagy számban, és az átvert devizahitelesek is kétségbeesetten próbálnak a felszínen maradni.

On

A tárogatót meg tényleg unni lehet.  Egy évben egyszer untig elég emlékezni. ( Én egyébként nem szavaztam meg.) Randomszerűen játszhatnának számokat. Kellemes hagyománnyá válhat, hogy Esztergomban fél ötkor megszólal a tárogató. Az, hogy eredetileg miért is szólt , egy idő után érdektelené válna. Fájó, de véglegesen lezárt múlt.

2015. 09. 03. 9:57

Ja, de a pénztelenség sok esetben eleve hanyagság és lustaság következménye. Meg nem kötelező olyan ingatlanban lakni amit nem tudsz fenntartani.

Eredeti méret

2015. 09. 03. 6:58

A lakóházak homlokzata, redvásan kopott festésű kapui nem a piacosok miatt olyanok, amilyenek, hanem a benne élők hanyagsága miatt.

 

Már megint ez az általánosítás... nem lehet, hogy esetleg a pénztelenség miatt?

2015. 09. 02. 23:19

Kedves Timas!

Tényleg nem volt szándékomban sértegetni az esztergomiakat, ezért megismétlem, amit Ötvennyolcasnak írtam:

"Eszem ágában sem volt az esztergomiakat sértegetni, csupán tükröt szerettem volna tartani elétek, milyen vélemények vannak a nem itt élő emberekben rólatok, s a városról...


És azt sem gondoltam, hogy mindenki egyforma lenne... "Akinek nem inge, ne vegye magára!" 
Természetes, hogy az emberek ilyenek is, meg olyanok is...
Ezért:
Elnézést kérek azoktól, akiket oktalanul megbántottam volna..."

Kedves Timas!
Csak hát tudod, kihozta belőlem egy fórumtársunk a kritikus hangvételt, amit ritkán gyakorlok a neten (inkább engem szoktak "ekézni" mások...), de hidd el, nem rossz szándékból "kategorizáltam", s nem is kell ezt térlépileg szorosan gondolni. hisz Esztergom város térképét nézegetve, fogalmam sincs, melyik utca tartozik szorosan a Belvároshoz, s mely részek tartoznak az Átlagvároshoz, s honnét számítható az ún. leginkább (sajnos legalábbis főleg kinézetre nem is ok nélkül!) elmarasztalható városrészek.
Jómagam inkább tájegységnek mondanám inkább: a Bugacnak "becézett rész", A Táti út külső része, Szentgyörgymező, na és Esztergom-Kertváros, ahol bizonyára nem hallják már a tárogatószót.
Abban is igazad van, hogy ezeken a helyeken is élnek igényes, művelt emberek, sőt intelligensek is, mert ez a tulajdonság nem függ az iskolai évek számától, születni is lehet rá, és meg is szerezhető autodidakta módon is.

Tehát kérlek, nézd el nekem az ÉRDES hangot, s fogadd el bocsánatkérésemet... :)))

Egyébként való igaz, hogy a Belvárosban is vannak kritikán aluli utcák, ilyen a Simor János utca, más néven a Piac utca... Gondolom, ez a Belváros része, ugye? Háááát!
Remélem, egyet értesz velem abban, hogy az valami förtelmes! És nem a piac miatt, egy fenét!
A lakóházak homlokzata, redvásan kopott festésű kapui nem a piacosok miatt olyanok, amilyenek, hanem a benne élők hanyagsága miatt.

Pedig ők aztán hallják a tárogatószót, meg az ide megérkezők is; a nap, mint nap munkába járók, meg az alkalmi túristák, de őket bizony a gyönyörű tárogatószó sem akadályozza meg abban, hogy észrevegyék: micsoda csúf környezetbe kerültek!!! :(((

Pedig nem kell ehhez ész!
Csak az ott lakóknak egy kis cement, és mész! No meg némi festék, és igényesség.

Emlékszem, Esztergom Tétényi alatt virágültető kampányt rendezett.
Nem ártana már egy homlokzat tatarozó mozgalmat is indítani!!!
Mindjárt jobban esne a tárogatószó is a sétálóknak a szép tiszta, színes házacskák között.

Buszvégállomás - Simor János utca - Esztergom, 2013-ban, de most se különb:


Kellemes napot Neked is!

2015. 09. 02. 22:29

Kedves Ötvennyolcas!

Igazad van, nincs értelme KETTŐNKNEK tovább vitázni ezen, mert eleve nem rajtunk, főleg nem rajtam,  más településen élőn múlik, mi van Esztergomban, s mi nincs... Én csak közvetítettem a környezetemben élők véleményét a sajátommal együtt persze.
Másrászt meg EZT írtad, amivel én is egyetértek:

"... hogy az új helyen mit játszon a tárogató, lehet akár helyi népszavazás kérdése, vagy összeállíthatnák hozzáértő zenészek is, de biztosan szerencsésebb lenne egy változatos program."

 
Ebben maradunk. A többit bízzuk a városvezetésre.

2015. 09. 02. 19:18

Kedves Holdfény!

Általában azonos véleményen vagyunk, most is teljesen egyet értek Veled,mellesleg én is zenetanár vagyok, ismerjük is egymást. Egyedül amit Esztergom-külváros polgárairól írtál jellemzésként kicsit rosszul esett. Ugyanis itt is él legalább annyi normálisan gondolkodó, igényes, művelt állampolgár,mint a Belvárosban.További szép estét!

Eredeti méret

2015. 09. 01. 17:44

Mivel kezd parttalanná válni kettőnk vitája, és mivel szerintem nem igazán olvasod figyelmesen azt, amit írok, vagy én voltam félreérthető, még összefoglalom a véleményemet és utána részemről befejezem ezt az értelmetlen párbeszédet.

 

1. Szerintem sem kell eltörölni a tárogatószót, de olyan helyre kellene telepíteni, ahol azok hallgathatják, akik szeretnék, nem pedig mindenki más, tetszik, nem tetszik alapon. A lényeg: ne a jelenlegi helyén és ne a jelenlegi hangerővel. Ha szerinted ezért egoista vagyok, akkor az vagyok, nem fogok emiatt a véleményed miatt kútba ugrani.

 

2. Az meg, hogy az új helyen mit játszon a tárogató, lehet akár helyi népszavazás kérdése, vagy összeállíthatnák hozzáértő zenészek is, de biztosan szerencsésebb lenne egy változatos program.

 

Részemről ennyi...

2015. 09. 01. 16:34

Tisztelt Ötvennyo,cas!

Eszem ágában sem volt az esztergomiakat sértegetni, csupán tükröt szerettem volna tartani elétek, milyen vélemények vannak a nem itt élő emberekben rólatok, s a városról...

És azt sem gondoltam, hogy mindenki egyforma lenne... "Akinek nem inge, ne vegye magára!"
Természetes, hogy az emberek ilyenek is, meg olyanok is...
Ezért:
Elnézést kérek azoktól, akiket oktalanul megbántottam volna...

De azok, akik ITT megnyilatkoztak, és eleve csípőből tüzeltek a félötös mindennapos "kurucos, sírva vigadós" tárogatószó ELLEN, s szót emeltek a teljes eltörlésére főleg a hangerő miatt, hát azok - enyhén szólva - szerintem igenis egoisták.
Mert nem veszik figyelembe a város érdekeit, jelen esetben azt, hogy valóban milyen EGYÉNI ez a muzsika, és milyen különlegesség, s Esztergomhoz nagyon is illő ötlet volt a bevezetése.

Nem tudom, mikor is volt az, hogy valami üzemzavar miatt egy ideig nem volt hallható a tárogatózás, és bizony, olvastam valahol (talán épp a szeretgomon?), hogy sokan felemelték a szavukat; javítsák már meg azt az erősítőt, hogy újra szólhasson a tárogató, mert úgy megszokták már, és hiányzik a félötkor megszólaló ismerős jel.

Hát akkor MOST kiknek higgyek?

Kíváncsian várom, kik kerülnek ki győztesen a vitából?
A támogatók, a csak változatosabb zenét kérők, vagy a teljesen leirtani kívánók?

Tárogatózó:Eredeti méret

2015. 08. 31. 16:24

Gondolod, hogy nálunk csönd van?
Én hiába lakom egy, a városközponttól távolabbi lakrészen, itt igenis ÁLLANDÓAN van valamilyen zaj!
A nap bármely szakában bodorodok le pihenni, az tuti biztos, hogy a 10-es út menti temetőben pont mikor elalszom, rezes banda fogja fújni Chopin gyászindulóját, hogy eszembe juttassa, az életem VÉGES! :(((
És richtig akkor vijjog fel valamelyik autós szomszéd riaztója, és ugye mire kiér kikapcsolni?... megette a fene a délutáni sziesztát. Sőt! Éjjel ez még gyakrabban előfordul...
A kutyaugatásról és kandúrvitákról nem is szólva! :P
Vagy: nincs se óra, se nap, hogy valaki ne nyírna füvet. Ezen belül nekem főleg az a "szélszegélyvágó damilos fűkasza" többezer decibeles vijjogása a "kedvencem"! :P
Szaladni tudnék tőle, és VASÁRNAP is megy, természetesen már reggel 8-kor... Többezer mérges darázs se csinálna rémesebb zajt!

Továbbá:
Ide hallatszik a Póni fogadóban zajló lakzi, vagy bál, no meg a Műv. Ház előtti téri nyári bulik zaja, a tűzijáték, stb.
Szóval ne aggódj, van részem a zajokból éppen elég.
Nemcsak félötkor, BÁRMIKOR! :(((

 

Ez a lényeg, amit leírtál! Elég zajos így is az életünk, nem kellene még tetézni újabb zajforrásokkal!

 

De soha nem jutna eszembe felrohanni a temetőbe, hagyja abba már a zenekar a tutulást, mert én még itt fönn a föld FELETT szeretnék aluszkálni kicsinyég... Főleg isteni, ha hamisan szól a zene, mert némelyik kedves zenészkartárs nem akart szomjasan játszani menni... :DDD

És gondolom, a Műv. Ház közeli lakók se állíttatják le a bulikat.

 

Ahogy nekem sem jut eszembe átszaladni a strandra, hogy hagyják abba a zenélést, ahogy nekem sem jut eszembe átszaladni az All In Music Pub-ba, hogy hagyják abba a bulizást, had ne folytassam... nyár van, a szabadtéri rendezvények időszaka, ezek természetes - bár sokszor nem kellemes - velejárói az életnek.

 

Hát így... A toleranciát is tanulni (vagy tanítani?) kell(ene).

 

Ezt kire érted? Csak mert én nem veszem magamra...

 

Ha van valami program, az a baj, ha nincs, akkor az...

 

Ahogy ezt sem...

 

Egyvalami határtalan: AZ EMBERI EGÓ!

 

És ezt sem.


U.i.: Amúgy meg nektek esztergomiaknak talán fogalmatok sincs, MI a véleménye rólatok a nem esztergomiaknak!
Jártamban-keltemben hallottam néhány kritikus megjegyzést, mi mindent képzeltek magatokról a "proli dorogiakkal" szemben... 

Egyébként nekem ez a "lenéző viselkedés" nem volt újdonság, Debrecenbe kerülvén nem debreceniként ugyanezt éreztem...

 

Hogy mi a véleménye rólunk A nem esztergomiaknak, azt nem tudom, ellenben ismerek ILYEN véleményt is, OLYAN véleményt is, egységes vélemény nincs, legfeljebb Te gondolod azt. Sőt, A dorogiakról sincs egységes vélemény, valaki ezt gondol, valaki meg azt.

 

Az azért jó lenne, ha abbahagynád AZ esztergomiak sértegetését...

 

 

2015. 08. 31. 12:54

Kedves Ötvennyolcas!

Viccelsz?
Gondolod, hogy nálunk csönd van?
Én hiába lakom egy, a városközponttól távolabbi lakrészen, itt igenis ÁLLANDÓAN van valamilyen zaj!
A nap bármely szakában bodorodok le pihenni, az tuti biztos, hogy a 10-es út menti temetőben pont mikor elalszom, rezes banda fogja fújni Chopin gyászindulóját, hogy eszembe juttassa, az életem VÉGES! :(((
És richtig akkor vijjog fel valamelyik autós szomszéd riaztója, és ugye mire kiér kikapcsolni?... megette a fene a délutáni sziesztát. Sőt! Éjjel ez még gyakrabban előfordul...
A kutyaugatásról és kandúrvitákról nem is szólva! :P
Vagy: nincs se óra, se nap, hogy valaki ne nyírna füvet. Ezen belül nekem főleg az a "szélszegélyvágó damilos fűkasza" többezer decibeles vijjogása a "kedvencem"! :P
Szaladni tudnék tőle, és VASÁRNAP is megy, természetesen már reggel 8-kor... Többezer mérges darázs se csinálna rémesebb zajt!

Továbbá:
Ide hallatszik a Póni fogadóban zajló lakzi, vagy bál, no meg a Műv. Ház előtti téri nyári bulik zaja, a tűzijáték, stb.
Szóval ne aggódj, van részem a zajokból éppen elég.
Nemcsak félötkor, BÁRMIKOR! :(((
 
De soha nem jutna eszembe felrohanni a temetőbe, hagyja abba már a zenekar a tutulást, mert én még itt fönn a föld FELETT szeretnék aluszkálni kicsinyég... Főleg isteni, ha hamisan szól a zene, mert némelyik kedves zenészkartárs nem akart szomjasan játszani menni... :DDD
És gondolom, a Műv. Ház közeli lakók se állíttatják le a bulikat.

Hát így... A toleranciát is tanulni (vagy tanítani?) kell(ene).

Ha van valami program, az a baj, ha nincs, akkor az...
Egyvalami határtalan: AZ EMBERI EGÓ!

U.i.: Amúgy meg nektek esztergomiaknak talán fogalmatok sincs, MI a véleménye rólatok a nem esztergomiaknak!
Jártamban-keltemben hallottam néhány kritikus megjegyzést, mi mindent képzeltek magatokról a "proli dorogiakkal" szemben... 

Egyébként nekem ez a "lenéző viselkedés" nem volt újdonság, Debrecenbe kerülvén nem debreceniként ugyanezt éreztem...

Eredeti méret

2015. 08. 30. 23:25

Amúgy meg itt olvasgatva, nekem kezd úgy tünni, hogy Esztergomban TÖBBFÉLE igényű polgárok is vannak, s főleg azokkal gyűlik meg a baj, akik szeretnek különcködni, azaz nem vegyülnek, s külön privilégiumot akarnak élvezni: 
1./ - van ugye az "Esztergom-Belváros" - akik jottányit sem törődnek azzal, ami a városukat különlegessé tehetné, csak a SAJÁT kényelmükből ne kelljen engedni... :(((

 

Ez valami vicc? Külön privilégiumnak és különcködésnek számít, ha valaki, függetlenül attól, hogy egy adott település melyik részén lakik, szeretné, hogy az amúgy is zajos környezete ne legyen még zajosabb? Javaslom, telepítsük át a Te szomszédságodba a mindennapi üvöltő tárogatózenét, és majd meglátjuk, a saját kényelmedből mennyit engedsz majd.

 

 

2015. 08. 30. 19:09

"Szóval ennek a városkának szerintem egyáltalán nincs kárára az, ha vannak apró kis különlegességei. Ez simán az egyik. Kéne még jópár."

Egyetértek, bár - dorogi lévén - az én szavam semmit nem nyom a latban, ugyebár...

Amúgy meg itt olvasgatva, nekem kezd úgy tünni, hogy Esztergomban TÖBBFÉLE igényű polgárok is vannak, s főleg azokkal gyűlik meg a baj, akik szeretnek különcködni, azaz nem vegyülnek, s külön privilégiumot akarnak élvezni:
1./ - van ugye az "Esztergom-Belváros" - akik jottányit sem törődnek azzal, ami a városukat különlegessé tehetné, csak a SAJÁT kényelmükből ne kelljen engedni... :(((
2./ - aztán van ugye "Esztergom-Átlagváros" -, melyet azok lakják, akik nem foglalnak állást, azaz őket nem zavarja a "DUDÁLÓS hangszennyezés", mert már annyira hozzászoktak, hogy szinte fel sem veszik...

-  Mi ez a hangszer? - kérdi tőlük a gyanútlan túrista.
- Ja, ez?... Tényleg, most veszem észre, már félöt van! De jó, mehetek haza! Egyébként minden nap van ilyen tárogatós zene. - így a válasz.

3./ - Aztán van az Esztergom-Külváros, a rendetlen, többnyire gazos, szennyezett városrész a maga igénytelen polgáraival, akiknek aztán már tényleg minden mindegy, hisz oda már el se jut a DUDÁLÁS hangja, meg más se... Rájuk nem igazán kíváncsi a túrista, lehet nyugodtan olyan rumli, amilyen látható...:(((
"A város "érdes része" ... J.A. után szabadon.

Hát én így látlak Titeket...
Nem bántásból írom, de ideje lenne már nem nyavalyogni, s kiirtani még azt is, ami egyedi, különleges, érdekes, hanem változtatni, ha szükséges, a XXI. sz. -i igények szerint.
Elvégre Esztergom Észak-Dunántúl kulturális központja lenne, vagy mi a csuda? Szerintem biztosan többet ki lehetne hozni ebből a városból kultúra terén (is), mint amennyi van! EZEN kéne fáradozni, azonban jelenleg nem így van. Inkább megy a gáncsoskodás... Kár!!!