Feltámad Balassi szelleme! - zenei fesztivál a királyvárosban
Kultúra
2015. júl. 29.

<p>Régi hagyományt elevenítenek fel a szervezők az Esztergomi Históriás Napok megrendezésével, amely 33 sovány esztendő után támad fel, és kerül újra vissza Esztergom kulturális vérkeringésébe.</p>

Krisztusi kor elteltével, vagyis 33 éves szünet után, reményeink szerint főnix madárként ismét újjászületik az Esztergomban 1979. július 6-8. között legelsőként "Balassa Bálint Emléknapok Esztergomban" címmel, majd ezt követőn 1980-tól 1982-ig  "Esztergomi Históriások" néven elhíresült régizenei fesztivál, amely annak idején is hiánypótló és nagy sikereket létrehozó eseménysorozat volt.

 

Ismeretes,  hogy  magyarországi    régizenei  mozgalom  az    1960-as  évek  végén  kezdte  szárnyait bontogatni. Hagyományteremtő és vezető egyéniségei , - a  későbbiekben Európai hírnévre érdemesült - Czidra László a Camerata Hungarica, L. Kecskés András a Bakfark Bálint Lanttrió, Virágh László Ars Renata Énekegyüttes, valamint Késmárki-Krisch György a Musica Antiqua Hungarica együttesek művészeti vezetői voltak.

 

A régi magyar zene a hetvenes évektől kezdve egyre gyakrabban szerepelt a sajtóban, a médiában és a legrangosabb hangversenytermekben is. Emellett számos vidéki művelődési otthonban és hanglemezklubban. Ezek közül legismertebbek az óbudai Bartók Béla, valamint az esztergomi Balassa Bálint hanglemezklubok voltak. Az előbbit 1975-től, utóbbit pedig 1978-tól vezette Pécsi L. Dániel a mostani rendezvények főszervezője. Ezekben a fővárosi és vidéki klubokban szólaltak meg először a régi hangszerek, valamint  felcsendültek a régi magyar és európai dalok.

 

Erre az érdeklődésre alapozva szervezték meg 1979-ben az első „Históriás Napokat” Esztergomban, Pécsi L. Dániel, Dr. Horváth István, Koditek Pál kezdeményezésére és mindvégig Schmidt Éva, Pintér József és Simén András hathatós közreműködésével. A szakmai hátteret elsősorban L. Kecskés András lantművész akkori baráti köre jelentette, olyan egyéniségekkel, mint Zolnay László régész, Nemeskürthy István és Barlay Ödön Szabolcs irodalomtörténészek, Szakály Ferenc történész, Falvy Zoltán és Domonkos Mária zenetörténészek, Szabó István lantművész, Kuncz László, Kobzos Kiss Tamás, Zádori Mária, Virágh László énekesek, Szabó András előadóművész és sokan mások.

 

A rendezvénysorozat négy éven keresztül nagy sikerrel működött, így példát adott az erdélyi régi zenészeknek is, akik egy évvel később 1980-ban megrendezték az első Csíkszeredai Régizene Fesztivált. Ez a fesztivál a manapság is nagy nemzetközi érdeklődés mellett működik! Sajnos a rendszerváltozás nem kedvezett a műfajnak. A magyar régizene fokozatosan kiszorult a médiából, a hangversenytermekből, miközben a magyar zenészek és énekesek külföldön egyaránt hatalmas sikereket arattak szólistaként és külföldi együttesek tagjaiként. Elszomorító példát szolgáltat erre Kobzos Kiss Tamás, aki a Clemencic Consort tagjaként 1981-től több száz hangversenyen volt szólista, később pedig az Accentus Austria nevű, szintén bécsi székhelyű együttessel öregbítette a magyar régizenészek elismertségét. Európa-szerte „Serenata Hungarica” című műsorukkal komoly hírnevet szereztek, amelyből Németországban CD felvétel is készült.

 

Ezek a beszédes tények is indokolják az esztergomi  rendezvénysorozat újraindítását!

 

A két napos rendezvények az Árpád-házi királyok udvarának, a prímás-érseki  központnak ünnepnapjait szeretnék megeleveníteni korabeli vokális és hangszeres zenék bemutatásával, valamint Balassi Bálint énekelt versein keresztül egészen a török hódoltságig.

 

Ezen a jeles rendezvényen jelen lesznek és közreműködnek az egykori hagyományteremtők, valamint mai követőik: Romanek Etelka polgármester, Bánhidy László alpolgármester, Meszes Balázs bizottsági elnök, Kobzos Kiss Tamás művészeti vezető, Pécsi L. Dániel főszervező, Dr. Horváth István címzetes múzeumigazgató, Koditek Pál, Rezi Kató Gábor múzeumigazgató, Szekeresné Czinege Erzsébet, az L. Kecskés András lantművész vezette Kecskés Együttes, a Virágh László énekművész vezette Ars Renata Szólóének Együttes, Dr. Prokopp Mária művészettörténész, az esztergomi Ars Musica Kórus Vereckei Attila vezetésével, a törökkort megidéző Canlar Együttes Sudár Balázs vezetésével, Erdal Salikoglu török zenész, Kuncz László, Kátai Zoltán, Róka Szabolcs énekmondók, Petrás Mária és Szvorák Katalin népdalénekesek, Alex Horsch népzenész, Szabó András előadóművész, Vincze Gábor Tamás színművész, Ambrus Regina, Birkés Ferenc, Werner Fruzsina, a Landini Együttes, a párkányi óvodások Vízi Katalin vezetésével, esztergomi és dorogi zeneiskolások.

 

A program:

 

(forrás)