A gyermekkórus hangjaira zsúfolásig telt a templom
Kultúra
2015. júl. 29.

<p>Nagy sikert aratott július 28-án Esztergomban a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. A 140 fős székelyföldi együttes, mely negyven fős zenekarból és száz fős kórusból áll, a Ferences templomban várta az érdeklődőket. </p>

A Szentegyházi Gyermekfilmharmónia esztergomi fellépése előtt a kórus, illetve a zenekar tagjainak lehetőségük volt a királyváros történelmi és egyházi nevezetességeivel is ismerkedni, illetve a gyerekek a strandolásból is kivették a részüket. A főszékesegyház előtt Bánhidy László alpolgármester fogadta a székelyek 140 fős együttesét. Bánhidy László köszöntőjében kiemelte a magyarság Székelyföldön való megmaradásának és az anyaországgal való szoros, a történelmi és kulturális vonatkozású kapcsolatának jelentőségét.

 

 

Az város által jelentős mértékben támogatott esztergomi koncert este 6 órakor kezdődött, a Ferences templomban megtartott eseményen részt vett Schmittné Makray Katalin olimpikon, Schmitt Pál egykori köztársasági elnök felesége és Romanek Etelka polgármester. A koncert előtt, a házigazda Trokán János ferences gimnáziumi igazgató felolvasta Semjén Zsolt, az esemény fővédnökének üdvözletét. A miniszterelnök-helyettes többek között ezekkel a szavakkal köszöntötte a Szentegyházi Gyermekfilharmónia esztergomi fellépését: „Most rajtunk a sor, hogy őrizzük és örökül hagyjuk magyarságunkat anyanyelvünkben, zenénkben, minden hagyományunkban. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia nagy feladatot vállal mindebben, vezetői és tagjai koncertjeikkel bizonyságot tesznek arról, hogy a határok nem emelhetnek falat összetartozásunk elé.”

 

 

A közel harminc éve létező erdélyi együttes természetesen főként a magyar népdalok gazdag tárházából állította össze esztergomi műsorát, de a komolyzene klasszikus „slágerei” is helyet kaptak a repertoárban. A rövid prózai szövegekkel kiegészített koncert egyik csúcspontja volt, amikor az egyik dal témája – a lópatkó kovácsolás – a ritmusszekcióban is megjelent, illetve a kovácsolás tárgyát, egy lópatkót az együttes egy ifjú tagja, kedves gesztusként, a házigazda város vezetőjének, Romanek Etelkának adta át. Esztergom polgármestere elmondta: Esztergom visszavárja a Szentegyházi Gyermekfilharmóniát, s bízik abban, hogy a jövőben rendszeresen felcsendül a székelyföldi gyermekkórus Szent István városában. 

(forrás)